Utazás a koponyám körül - egy autó kapcsán egy hét alatt

Hétfő délelőtt
Végre! Végre valaki leméri az autó olajnyomását! Végre kiderül, hogy van-e alapja annak, hogy ég-e üzemmelegen az olajlámpám alapjáraton, vagy csak a típusidegen olajgomba csesződött el. Vagy hamarabb kapcsol? Biztos a gomba rossz. Nem bírta a termosztát alatti meleget. 1 éve Ceglédről hazafelé menet egyáltalán nem kapcsolt be. Biztos meglágyult benne valami. Remélem, ez a műhely hamar végez.  Bár nem értem, miért csak délután jöjjek vissza, ha csak az olajgombát kell kicsavarni, az olajnyomásmérőt meg becsavarni a helyére. Nem érdekel, a lényeg, hogy le lesz mérve.

Hétfő délután
Ezt most rohadtul nem értem. Ez valami mekkmester? Először azt mondja, hogy nincs menet az olajgombánál (nem mondod? mintha mondtam volna, hogy ezért nem a gyári gomba van benne...), majd azt mondja, hogy mégis le tudta mérni. Hidegen alapjáraton 0,8 bar, fordulaton 1,8-2 bar. De kifolyt mellette az olaj kicsit, kinyomta a szar meneten keresztül. Most akkor ez egzakt mérés? Nem vagyok meggyőzve. Vasárnap reggel indulunk Gyulára, 250 kilométer, 500-assal akarok most már menni. 1 év alatt épphogy csak elhagytam Budapestet. Ez most megváltozik. Pista is azt mondja, hogy biztos a gomba szar, a csapágyakért, a motor belsejéért vállalja a felelősséget. Viszont legalább találtam egy lakatost, aki szerdán megheggeszti ezt az utángyártott fos hátfalat. Sajnos hiába heggesztette meg hollo a kis heggesztőjével ötletesen, a pöttyözés elengedett, megint hallom, hogy beleerődik a kipuffogó a hátfalba. Végigvarratom, vagy valami erős megoldást csináltatok velük. Ez végre megoldódik.

Kedd
Régóta gondolkoztam valami korhű tolatólámpán, örülök, hogy ezt megtaláltam a Vaterán. Ennél sokkal drágábban láttam ilyet korábban, igaz, szebb állapotban, de ennyiért megér egy kis pucatolást.  Holnap lejár az árverés, majd licitálok rá.

Szerda
Egész szépen megheggesztették ezt a hátfalat. Még le is festették - nem teljesen színpontos, de nem érdekel, nem kértek érte sokat. Nem múzeumba meg OT-ra lesz, aki beleköt, az menjen a nénikéjébe. Legalább nem csattog a kipuffogó.

Szerda délután 
Facebookon írt nekem egy srác. Szombaton lesz az esküvője, és szeretné a feleségét meglepni egy félórás 500-asozással. Azt írja, másokat is keresett már a klubból, és válaszra se nagyon méltatták. Nehogy már az a kép alakuljon benne ki, hogy ezek az 500-asosok nagyképű, orrukat fennhordó sznobok! Megírom neki, hogy jöjjön el, próbálja ki az autót, hogy megy neki, aztán ha belemegy abba, hogy kölcsönadási szerződés, meg biztonsági kaució, akkor odaadom neki az autót. Az lenne a legjobb, ha én vezethetnék, de én most szombaton szintén lagziba megyek, nem tudok elszabadulni. Meglássuk, hogy vezet. Legalább ennyivel is hozzájárulok a boldogságukhoz. Szépen induljon a házasélet. :)

Szerda este
Jaj, el ne felejtsek licitálni a tolatólámpára! 

Nem sokkal később
Ezzzz azzzz, megvan! Pestszentlőrinc, holnap el is megyek érte.

Csütörtök
Hívott a srác, péntekre meg is beszéltünk egy próbavezetést. Szimpatikus, nem követelőző, nem fogom félteni az autót. Reggel elhoztam a tolatólámpát is, nem lesz nehéz szépre megcsinálni.

Péntek
Kissé meg volt illetődve a srác, de jól vezetett, látszódott, hogy izgul. Viszont a kuplungon lehet, hogy állítani kell. Én megszoktam, hogy nagyon taposni kell, de bátyám is vezette pár hete az autót, és ő is küszködött vele.
Elmondtam neki mindent az autóról, nem hiszem, hogy gond lesz. A feltételekbe is beleegyezett.

Péntek délben, az autó alatt
Az anyjáért nem indul meg ez a k*rva kuplunganya! Hogy a francba rohadt rá egy év alatt?

Kicsivel később
Na végre, akkor állítok rajta. Ez is megvan. Akkor nézzük, hol lehet a tolatólámpa kapcsolója... Hol kéne hogy rámenjen valamiféle kábel? Ahha.. szóval 88-as a váltó. 

Még egy kicsivel később
Nem találom. Mindegy, meg kell lennie. Majd visszatérek rá. És hova fogom felrakni ezt a lámpát? Valami konzol kéne rá. Vagy kifúrjam a lököst? Vagy a motortér kitámasztót? Jobbra tegyem, balra tegyem? Középre? Ááá, nem középre. Akkor nem fog az Abarth felirat látszódni. :)
Lesz nekem valaha olyanom egyáltalán? Csaktán...

Este
Mi a picsa történt már megint? Mi ez a hang? Ez komoly, egy nappal a kölcsönadás előtt kell ilyen fura tengelyhangnak lennie? Mi lehet? Szétesett a fék, a csapágy? Le ne essen a kerék! Ki a jó Isten fogja ezt megcsinálni, ha most valami komoly baja van? Bátyó is elvitte az összes szerszámot, egy fogó sincs nálam... Hazaérek egyáltalán?

Kicsivel később, egy telefon után
Szóval OGy szerint lehet, hogy lelazult a tengelycsonk anya... De neki merjek állni egyáltalán? Azt el kell ütni. Kupakot leszedni... hanyas kulcs kell ahhoz, hogy meghúzzam? Nincs is nálam dugóskulcs, csak kerékkulcs.
Dia felvetette,  hogy mi van, ha csak a kerékcsavarok lazultak le? Van benne valami... A gumisnál írták, hogy 50 kilométer után újra meg kell húzni a csavart, ezt én még nem tettem meg. A kispoláknál is volt valami hasonló... de az nem volt ilyen durva hang. Mindenesetre megpróbálom...

Még egy kicsivel később
Ez baromi laza! Ez lesz a baj. Jobb első most már oké. Bal első is. Hátsó... Hát ennek a kerékcsavarnak a feje hova lett? És hogy esett ki a dísztárcsa alól? Köcsög gumis ráhúzta a kerékcsavart, beletörte, de baszott kiszedni, gyorsan rátette a dísztárcsát, hogy ne tűnjön fel?!
Nem. Ott álltam mellette. Én hülye. Nem törte bele. Akkor is, hogy esett ki ez a dísztárcsa alól... Furcsa.

És még egy kicsivel később
Húbasszus, de jó, megszűnt a hang. A szívbajt hozta rám. Holnap még elugrok kereket fújatni, amíg megjön az autóért a srác, és ha nincs baj, viheti.

Szombat
Hát elvitte az autót. Az önindítóbovdennek kell majd egy kis WD40, mert nagyon nehezen húzza vissza a helyére. Remélem, nem lesz probléma. Kellene majd újfajta önindító... mindig ez a szivatás a bovdenessel. Nem érdekel, hogy nem korhű. Nyomógombbal indítok majd, mint a versenyautók. :)

Du. 16:30
Mostanra már vissza kellett vigyék az autót a helyére. Nem mondtam ugyan nekik, de remélem, írnak egy SMS-t, ha visszatették az autót, és hogy minden rendben volt... Remélem, minden rendben volt.

16:35
Nem írnak...

16:40
Nem írnak...

16:45

Miért nem írnak??!

16:50
Valami gáz volt?

16:55
5kor írok nekik.

17:07
Na, válaszoltak. Azt írja, a felesége külön köszöni a lehetőséget. Lehet, hogy nekem írta először, hogy "a felesége". Megtisztelő :) Örülök nekik.

Vasárnap reggel
Eljött a nagy túra napja. Ha ma is csak alapjáraton fog pislákolni az olajgomba, akkor nem lesz gond. Induljunk... Mi a franc, nem jön vissza az önindító? Na, hátra gyorsan, visszahúzom kézzel... Francért fogyott ki a wd40em...

Később, otthontól 1,5 km-re
Mik a francok ezek a pöttyök a lábamon? Folyik a főfékhengerből a lé? Ne már basszus! Álljunk meg... Nem, nem folyik a főfékhenger. Dia szerint biztos a kipufogóból valami koromszármazék, amikor visszahúztam az önindító karját. De inkább olajszerű. Vagy benzin? Fene tudja. De biztos, hogy a kipufogóból jön. Legalább nem főfékhenger.

Vecsés után, Monor előtt
Nem hiszem el. Ég az olajlámpa! Éééééééég! 60-as tempónál, 4-esben! 80-nál bezzeg nem.
Nem megyek tovább. Kis pihi, és visszafordulás. Alig mentünk 30 kilométert, hátravan még 210. Basszus, basszus, basszus!!!!
Nem lehet gomba. Szerintem nem. Biztos olajpumpa. Silány, utángyártott szar lesz ez is. Beziléknek hátha van olajpumpájuk, csak ceglédig le kéne jutni... Kár hogy nem ér rá. De most nem szerelgetünk, le kell érni Gyulára. Ha gyulára így lemennék, még a csapágyak is szétmennének. 3000-t futott autónál... gyönyörű. És lehet, hogy nem is olajpumpa. 

Visszafelé a lakáshoz
Unom basszus, hogy mindig van valami. Mindig! Nem hiszem el! Ha feltenném a német ebayre, és eladnám, az árából lehet, hogy a Jazzt szépen fel tudnám újítani. Ezerszer hálásabb autó, pedig egy fillért sem költöttem rá gyakorlatilag. Ez meg olyan, mint egy olasz szerető. A temperamentumát, a szépségét szereti az ember, de ha elkezd hisztizni, követelőzni... Az Isten óvja az embert.
És mik ezek a zörejek. Mintha hallanám, ahogy a fém a fémen csúszik... 
Nem. Nincs semmi baj. Ilyenkor rigolyás lesz az ember. Ki tudja, lehet, hogy tényleg a gomba szar...
Nem. Nem kockáztatok. Ha még egyszer generálozni kell ezt a motort, megbolondulok. De amúgyis szét kell szedni, ha az olajgomba menetét meg akarom csináltatni. A hengerfejbe is beletörtem a kipuffogó egyik csavarját... Nagyon zavaróak a zajok. 

Egy kátyún átesve
A büdös francba, már megint a kipuffogóóóóóóóó!!!!!!!!

A Hondába átpakolás közben
Hálás ez a Honda. Az 500-ashoz képest egyáltalán nem foglalkozom vele, mégis mindig menetkész.  Mintha csak Takáts Tamás énekelte volna meg:

"Feküdtem romlott nőknek hideg vánkosán,

A babám mégis hazavár."

; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; line-height: 15.59375px;">
3 és fél órával később, már Gyulán

Megpróbálok még egyszer a végére járni ennek az olajos dolognak. Nem hiszem el, hogy nincs megoldás. De ha ezután is lesz valami, felajánlom a kocsit az amerikai autós találkozósoknak felhasználásra. Vagy valami.




Fogy a türelmem. Nagyon fogy....

A héten a parkolóban ez vicces látvány volt. Retró színek, retró járművek. Itt is betört egy csavar, szivárog az olaj. Bepakoltunk, nem akartunk belegondolni, hogy esetleg baj lesz. Átpakoláskor. Hálátlan dög. Honda szép, lassú és megbízhatatlan, nem annyira szép, gyors, és sokkal megbízhatóbb.

Kommentek

DrótPostaGalamb

Uhhh... durva "kalandok".

A kölcsönadáshoz nagy like, nagyon bátor vagy! És nagyon jószívű ;)

De ha ártani mersz az 500-asnak, nem leszünk jóban :D

Pety@

Őőőő, szóval, amennyit az amerikai autósok adnának érte, annyit én is adnék, szóval akkor már inkább nekem ajánld föl! :D

obrotka gyula

Jó blog lett. :)

Összefoglalva Dia jobban ért hozzá, mint én. :)

Karki

DrótPostaGalamb #54866:
Köszönöm. :)
Az 500asnak nem fogok ártani, legfeljebb kidobom a motort belőle. Hátha egy jóféle bontott Polski motorral nincs ennyi baj.

Pety@ #54867:
Ha még egyszer ennyire elkedvetlenedek, akkor gondolni fogok erre az ötletedre ;)

obrotka gyula #54869:
Köszi :)
Hátha jobban nem is, de ez az ötlete most jobban betalált. :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!