2007.01.16.-03.21. Lujza története II.

 • Kormánykapcsoló mozog a bilincsnél.
 • jobb első ülés rögzítés.
 • ablaktörlők hiányoznak, mechanizmus lötyög.
 • Kormány holtjáték nagy, szoros kissé. (függőcsapszeg.)
 • nincs helyzetjelző.
 • AC membrán csere.
 • Karbi tisztítás, motor indítás.
 • 4db. gumi üt, jobb első 125 R12, többi 135 R12
 • j.h., b.h. csapágyak rágódnak.
 • jobb féltengely gumi szakadt.
 • bal hardy kiverődve.
 • nincs hátramenet.
 • b.h. lengőkar első szilentnél korrodált, cserélendő.
 • kapcsolórúd billeg a váltóban.
 • indítóbovden szakadt.
 • első csapágy holtjátékok (j. és b.) nagy.
 • karterhűtő burkolat hiányzik, termosztát szétesve.
 • kuplung burkoló lemez hiányzik.
 • jobb hátsó fék szorul.
 • első fém fékcső rögzítés hiányzik.


Ezt, a rövidnek éppen nem mondható listát kaptam a törkbálinti mestertől egy héttel azután, hogy otthagytam náluk az autót - és tegyük hozzá, a motort még nem szedték szét... Gondoltam, vizsgára csinálják meg az autót jóra, utána én már csak élményautózni szeretnék, és állagmegóvást csinálni, a kasztni meg olyan, amilyen - azzal nem volt problémám. Muhaha, milyen naiv voltam :)

Bejártam párszor a Pécs - Törökbálint utat eredeti, új alkatrészek reményében, apróbb munkálatok mentek az autón, majd Március 21.én jött el a pillanat, hogy a törökbálinti kis utcákban, 2 hónap várakozás után kipróbálhattam a saját kocsimat, működés közben, de vizsgára még kb. 10%ban sem felkészítve :)

Hogy is mondjam, sokkal jobbra számítottam.
Az autó gyorsulása elképesztően rossz volt, az 50et kínszenvedések árán érte el, a hangja a traktoréhoz közelebb állt, mint egy 500ashoz vagy akár egy rokon motor kispolszkiéhoz - így utólag visszaemlékezve azt hiszem, (többek között) a gyújtás nem volt beállítva, azért volt a traktor hang.
De ezt ekkor még nem tudtam, és lelombozódtam teljesen.

Azt hihetné az ember, hogy nem volt jó viszonyítási alapom, hogy milyen is a kis Fiat, hiszen egy 1994es, 113 lovas Mitsubishit hajtottam előtte sokat, de az igazsághoz hozzá tartozik, akkor már volt veterános tapasztalatom (nem sok, de épp elég), és itt térnék ki arra, hogy miért is fordultam a veterán korú autók felé.

2006 második felében ugyanis lehetőségem volt sokszor bátyám egy kollégájának Citroen 'Kacsa' 2CV6 kocsiját hajtani - 602 köbcenti, 24 lóerő, nagy homlokfelület, hátracsapható tető, kéthengeres boxer + léghűtés, csodálatosan finom rugózás és epedás ülések - azt a kocsit vezetve éreztem talán először, hogy nem csak az új autó lehet jó, sőt! Kis motorjához képest nagyon jól ment, a 80-90et simán vitte, és nem is akart azzal az ember többel menni ( egy kivétel volt: 100at is ment egyszer az M1-M7 budaörsi lejtőn, de többet olyat soha ! :) ) És annyi szeretet özönlött rám a szürkeségben élő, állítólag depresszióban szenvedő budapesti lakosságtól integetések, mosolyok, megbámulások formájában, hogy éreztem: a kisautós veterános lehet az egyik legboldogabb emberfajta a földön ;)  

És miért lett Fiat 500as?
Tudtam, hogy sok közös alkatrész van a kispókkal, ezért nem lehet drága fenntartani, olcsóbb is hozzájutni, mint egy kacsához,, ennek is nyitható a teteje (ha azelőtt 4 évvel valaki azt mondja nekem, hogy ponyvatetős autód lesz, kikacagom :) ), ráadásul sokkal szebb is :)
(Ezt nem csak én mondom: akkoriban a Top Gear angol újságban megválasztották a világ legszexisebb autójának ;) )

A Kacsában tapasztaltak alapján volt elképzelésem, milyen lehet egy olasz kisautót vezetni, legalábbis mit várjak a motortól, ami névlegesen alig gyengébb, mint a Citroen (gyárilag a Fiat 500F 17,5 lóerős -  akkor még nem tudtam, hogy az enyém 650esre fel van fúrva, és kb. 24 lóerős lehet), de ez az első pár forduló a törökbálinti kis utcákban nem növelte nagyon az önbizalmamat.

De akkor már nem futamodhattam meg. Nem is akartam. Éreztem, lesz ez még így se. :D

/Folytatása következik./

a törökbálinti műhelyben hátulról akkoriban profilból - érdemes megnézni, milyen böszme hozzá képest a többi kocsi :) Az első út a kis utcákban, borzalmas lila kilométerórával és egyéb undormányokkal motor - látszik rajta a 12 év állás A kacsa kacsával a forgalomban :)

Kommentek

Buszos Petya

Jó választás volt. A lehetõ legjobb. ,)

KeMa

A steyr-puch ugyanilyen kasznis, de kéthengeres-boxeres :D

De végülis tökmindegy: a karosszéria a legeslegjobb az öccázasban :)

Karki

Én nem mondtam, hogy a kéthengeres boxer jobb, mint a kéthengeres soros - csak az is egy élmény :)
(arról nem is beszélve, hogy míg kacsából mindig van 15 db a használtauto.hu-n, Steyr-Puchból egy darab sincs :S)

egyszer vezettem Steyr-Puch 650 TR-t, meg ültem a biztos kezû tulaj mellett egy ugratás közben- na, az a kocsi tud valamit :D

KeMa

Karki #27839: Tudom. Nem véletlenül dagad a mellem, hogy nekem iy van olyan blokkom :D

Karki

650TR-é??

KeMa

Karki #27843: nem tr sajna. De már folyamatban van a 800-asítás :)

Karki

Ha készen van, mindenképp szólj :D
Összevetjük a BeZiL 800asával ;)

KeMa

Karki #27865: soros 800-as? Az azért kicsit más tészta. Nekem gyárilag ott az olajhûtõm, gyárilag feleakkora lendkerék.. alapból, ez egy feldarabolt 911-es porsche blokk. Túl van méretezve, tehát tuningolva is viszi a 100-150 ezer kilométeres futást. Nálam ez utóbbi az elsõ :)

Buszos Petya

KeMa #27871: A Steyr-Puch mocinak köze nincs a 911-es Porsche blokkhoz, mert egyfelõl abszolút független fejlesztés, másfelõl a 911-es jóval késõbb született, mint az 500-as Puki. Az viszont tény, hogy jóval átgondoltabb, strapabíróbb és jobban tuningolható konstrukció, mint a sorkettes Fiat cucc.

Karki #27839: Ez az egyik, a másik meg az, hogy egy tûrhetõ állapotú Steyr-Puch az azért már millás nagyságrend. :D

KeMa

Buszos Petya #27881: de valamilyen farosporséhoz van köze, az tuti

Karki

Buszos Petya #27881:
Na ja... de ha egyszer én rászánom magam, hogy bankot raboljak :D hirtelenjében Minim, Steyr-em, Kacsám, és Lujzából egy Abarth sportlédi lesz :D


KeMa #27882:
hát ha 911es nem,akkor 356os :)
Asszem, az még 4hengeres volt, szerintem inkább azt felezték, mint az akkor még nem létezõ 911est harmadolták ;)

De szerintem inkább a bogár és a fityómotor elõnyeit próbálták összetákolni új konstrukcióban, és porschéhoz nincs köze, "csak" annyi, hogy boxer :)

Karki

és egy "lesz" szócska kimaradt a "kacsám" után :)

Buszos Petya

KeMa #27882: A 356-oséra hasonlít, de tudomásom szerint nincs szoros mûszaki rokonság.

Karki #27885: Én bele se merek gondolni, hogy mennyi minden öreg vasat összevásárolnék, ha rámszakadna egy lottó ötös. :D :D :D

A 356-os Porsche az valóban négyhengeres volt, méghozzá a VW bogártól örökölte a mûszaki alapjait, csak ahogy szépen haladt a fejlesztés, egyre kevesebb alkatrésze volt csereszabatos az õssel. A 356C-n például már szinte semmi, a felülvezérelt Carrerákon meg aztán pláne.

A pukinak a motorja a hûtés, meg a vezérlés tekintetében tényleg inkább hasonlít a 356-osra, mint a bogárra... ;)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!