2007.03.23. - 06.14. Lujza története III

Márciusban kissé leállt a munka.
Akkoriban lett bevezetve az új műszaki vizsgás módszer, és erre hivatkozva (hogy júniusig úgysem tud levizsgázni az autó, mert egyszerűen nincs időpont) állt a kertben két hónapot szép csendben Lujza, és várta jobb sorát.

Májusban aztán végre megkezdődött a motor szétszedése, felújítása, újabb Pécs-Törökbálint kört futottam (ekkor még nem bíztam a netes futárszolgálatokban :) ), vezérműtengely, tömítéskészlet, csapágyak, új olajpumpa érkezett.

Június első napjaira állt össze a motor, Merse komámmal érkeztünk törökbálintra egy újabb autópróbára a gyászos emlékű márciusi első körök után.

A változás gyökeres volt :)
Az autó csak úgy száguldott, a gáz legkisebb pöccintésére is már ugrott, a kormányzás, a fordulékonyság, az úttartás elképesztett a (végre...! ;) ) megtapasztalt nagyobb sebességeknél, és ez a Merse barátom a tanú rá, hogy még órákkal később is nehéz volt lecsalni az idióta vigyort az arcomról, amit az élvezet okozott :D
De ha le is sikerült csalni a vigyort, az igazi italiano dolce vita érzés miatt nem tudtam abbahagyni Eduardo Vianello nótájának dúdolását :D



Így hát az autót "műszakivizsgaképesnek" nyilvánítottuk, és megbeszéltük a törökbálinti mesterrel, hogy elvisszük az autót egy napra, hogy kicsit kicsinosítsuk Merse komával, az öccsével Zsomborral és Kecsóval. (ahhoz nem kellett műszaki tudás :) )

Mert az autó bár működött, Jól is ment, egy eléggé siralmas, bontószökevényekre emlékeztető belső térrel rendelkezett akkor még.

Így hát vontatókötélre kaptuk Lujzát (rendszáma még akkor sem volt, forgalomban nem vehetett részt elméletileg, hiába működött), és elvontattuk az M1es autópálya melletti MOL benzinkút parkolójába, mert Pestre hazavinni azért messze lett volna egy egész napos csinosításhoz :)

Elsőként irdatlan porszívózás és mosás vette kezdetét, 12 évnyi rászáradt szutykot kellett valahogy leszedni... mert ugye vásárlás óta erre nem volt lehetőség.

Aztán kikaptuk az üléseket, kiszedtük a régi, valszeg kispolszkiból származó 3db os kárpit készletet (eredetileg az 500asban gumiszőnyeg kellene, hogy legyen, sosem találkoztam már vele), kiszedtük az ajtókárpitokat (illetve azok utánzatát: valószínüleg sima kartonpapír volt zsiguli tetőkárpit-műbőrrel beborítva, és az egyik oldala feketére festve, hogy passzoljon a szakadt ülés feketéjéhez - Merse öccse, Zsombor sírva röhögött, amikor szikével szétszabdosta, hogy le tudjuk valahogy operálni az ajtóról :) ), majd ezek után életem egyik legnagyobb állatságával szembesültem.

A fotókon látszik, hogy az autó egy porszívózós-légnyomásállítós boxban volt elhelyezve, oda hordtuk vödörben a vizet, ott porszívóztuk a jó kis Mólos porszipóval.

Gondoltam, hátha van egyszerűbb megoldás is, itt van mellettünk egy egész gépimosó, ha van rá mód, bezavarom oda az autót, legalább a külsején lévő üszkös dzsuvával nem kell törődni.  bemegyek a shopba, megkérdezem a kutast, lehet-e ezt a kocsit géppel mosni. a kutas anullálta az ötletet: az autó olyan keskeny, hogy a "mosóoszlopok" (aki tudja annak a cuccnak a rendes nevét, szóljon ;) ) nem érnének el az autóig :)
szóval megyek ki a bótból, fordulnék az autó felé....

De az autó nincs sehol.

Lujza helyén ugyanis csak két darab 500as ülés volt, az üléseknek két széjjelvagdosott oldalkárpit nekitámasztva, az ülésekben két őrült alak terpeszkedett - és a "menetirány" szerinti bal oldaliban ülő fazon egy bontott, jó állapotú 500as R kormánykereket tartott a kezében, kormányzó mozdulatokat téve és közben brummogó hangot hallatott.

A látványtól köpni-nyelni nem tudtam :D (lásd a mellékelt fotót, ha a leírás nem volt pontos :) )

Napnyugtáig nem fejeztünk be mindent, ezért úgy határoztunk, hogy a kocsit elvontatjuk Budakeszin át Hidegkútra, és Merséék kertjében másnap folytatjuk a munkát.

(rutintalan vontatók lévén, az odaúton sikerült egy nyúlós, másfél tonnás, majd egy nem nyúlós, de már két és fél tonnára szavatolt vontatókötelet elszakítani egy 520 kilós autóval. :) )

Másnap aztán bekerültek az ajtókárpitok ajtózsebestül, a padlókárpit, a műszerfal alatti térdvédő, a váltónál lévő műanyag box, beraktuk az öveket, mert fő a biztonság, az ülésekről ledrótkeféztük a régi málló festéket, majd befújtuk újjal, tűzfal belül ugyanez, a kilométeróráról lekerült a borzalmas lila rücsis festék, majd ugyanezen festékkel ellátott, két darabos belsőtükörházat sikerült egy tévedés következtében egy darabbá olvasztani kromofággal (Zsombor ugyanis az igen vastag festék miatti tájékozatlanságában azt hitte, hogy a fityó tükörháza is fémből van, mint a VW bogaraké :) )

Mondjuk legszebb öröm a káröröm: a festékkel egybeolvadó tükör kromofágos kombója egy gyönyörűszép téglalapot rajzolt barátomék teraszlépcsőjére , és lemoshatatlan tanúja maradt a fityószerelésnek :D

Így lett vége a hidegkúti szerelésnek, Törökbálintra visszamenet a miheztartás végett azért elszakítottunk egy 3,5 tonnára szavatolt vontatókötelet is Budakeszi közepén :D
Ekkor egy életem-egy halálom alapon elindultam vontatókötél és rendszám nélkül Törökbálintra - be volt készítve mind a három elszakadt kötél mellém az ülésre, ha megállít a rendőr: Biztos úr, mi megpróbáltuk szabályosan, de hát ilyen szar vontatókötelekkel :D Szerencsére nem kellett magyarázkodni, nem jött rendőr sehol.

Egyedül maradtam visszafele úton Lujzával, először igazi forgalomban, mögöttem a többiek a Lancerben... És éreztem, hogy jó kis autó ez. Van még mit rajta csinálni (kicsit még fulladozott a gép, meg az indexrelé összevissza villogtatta az izzókat, és megérkezés előtt az utolsó előtti utcában a fesszabályzó hibája miatt hazavágtam az elektromos rendszer egy részét :D ), de alapvetően pozitívan zárult az autóbütykölős pár nap.

És pár nap múlva levizsgázott az autó. 2' (kettesfölé) vizsgaeredménnyel :D
Ami utalt arra, hogy nem lesz zökkenőmentes az első pár hónap, de legalább már volt kocsi. Saját. Első. :D


/Utolsó poszt következik majd Lujza története ürügyén, hibákkal és diagnózisokkal../  :)


update 1: megtanultuk, hogy az Obiban autójavitáshoz nem csak kromofágot, csavarokat, mérőszalagot, vödröt, festéket lehet kapni, hanem elsőrangú rotációskapákat is a kerti hullák maradéktalan felaprítására és eltüntetésére :D








Borzalmas lila kilométeróra Hulladék belső, autó vár a jobb sorára nekiálltak a motornak Régi orr Zsombor épít :) ez a látvány fogadott :) és ide tolták el az autót amíg távol voltam Itt még van vontatókötél :D Készen vagyunk.. a váltógomb még hibádzik :D Cuccokkal megrakodva, középen Kecsó koma csálé kerékkel (később még szólok róla)

Kommentek

BeZiL

Perfetto musica, mezzo perfetto Cinquecento. :P

Horváth András

Nekem tetszik ez a blog. :) A muzsika megint ütõs volt! :)

KeMa

Nincs meg véletlenül az a film, amibõl eme jelenet ki lett vágva?

Karki

KeMa #28003:
Sajnos nincs... a youtube-on kirakta a csóka a film címét, de annyira ismeretlen, hogy a port.hu nem tud róla semmit..
Szóval csak egy olasz cím van: Canzoni in... bikini.


Horváth András #27999:
Köszi :) A mûszakibb postokra vágyóktól itt kérek elnézést, hogy csak a sztorizás megy, a következõ részben próbálom majd kárpótolni õket :)

BeZiL #27996:
vedremo quanto sará buona il tua cinquecento :)

BeZiL

Karki #28015:
A gocca a gocca si fa il mare

Karki

BeZiL #28021:
si, si completamente giusto. ;)

KeMa

Elolvastam a sztorit. nagyon komoly. Különben rendszám nélküli gépet még vontatni sem lehet közúton... Nekem sajnos nem volt olyan könnyû dolgom... és nehezen is sikerült kimagyarázni :(

KeMa

Ja, meg egy kérdés. Az öccázasban is ugyanolyan középbox volt, mint a kispókban? Sajna nem láttam még gyári belsõ fotót 500-asról.

Karki

KeMa #28069:
Na ezért jó blogolni - két év után azért kiderülnek dolgok :)

KeMa #28070:
Ha lehet hinni az Alessandro Sannia féle 500-as könyvnek, akkor csak az L és az R szériákban volt olyan középbox, mint a kispókéban- tehát az enyémben nem lehetne, de egyrészt enélkül nagyon üresnek tûnik a kardánalagút, másrészt kulcsok, mobilok és apró bizbaszok (pl. szétszedett mûszerfal alatti fûtéscsövek csavarjai ;) ) tartására nagyon praktikus :)

KeMa

Karki #28071: Értem. Most konkrétan nem a tiédre gondoltam, hanem úgy általában. De akkor nem típusidegen :)

Karki

KeMa #28072:
Legalábbis nem teljesen idegen - lehet, egy ortodox oldtimeres klub ezért kivágna :D

KeMa

Karki #28073: Nem OT-s a géped, innentõl pedig tökmindegy. Nekem bejön. És ez a piros kárpit büntet. Bár, a metálszürke szín sosem volt a kedvencem, de a vidám kaszni azért kárpótol :) . Imádom az öccázasokat :)

Apropó. Westendben lehet ilyen faliórát kapni: http://img210.imageshack.us/img210/246/20090108267bq8.jpg
igaz, 16990 az ára... :D
(Mellesleg készül a kismûszerfalas-kispolákos változat, ennek a töredékéért, általam :D . Remélem bejön annyira nekem a biznisz, mint Buszosnak a falinaptár :D )

Karki

KeMa #28078:
A piros kárpit majd akkor jön ki igazán, ha az egész autót hófehérre fújatom majd le, és Abarthosítom :)
A kályhaezüst színt én is úgy örököltem, kultúrált minõségben lehet, hogy még szép is lenne, de így sajnos nem :(

valami ilyesmi a cél: http://nuova500.free.fr/immagini/Gallerie/695SSJJ.jpg

láttam már ehhez hasonló faliórát, Pécsen a Boda boltjában, de ott rendes óraszámok helyett sebességértékek voltak, és nem sík volt, hanem emlékeztetett egy kicsit az óra formájához :) És szerintem nem volt eladó, mert egy darab volt az üzlet falán :S 17 ropiért egy kicsit sokallom mondjuk ezt.
Ha kész vagy a kispókos változattal, ne várj a képfeltöltéssel :D

Buszos falinaptáráról vannak képek? Valaki már emlegette ezt a naptárdógot, de nem láttam sose :)

KeMa

Karki #28080: Áááááááá, gyönyörûûûûû lesz!!! Örülök, hogy nem vagyok egyedül ezzel a színnel... :D

Naptár: http://garageblog.net/blog/buszospetya/5631

Óra: Majd holnap :)

Buszos Petya

KeMa #28078: uccsó.) Azé' Tündike donatellácskás naptárjának a nyomába sem érek, na. Arra még gyúrni kéne :c) :D

Karki #28080: Átfényeztetnéd? Pedig jól áll neki az ezüst szín. Nemtom, hogy volt-e gyárilag ezüstszínû 500-as (asszem volt, méghozzá az R szériában), 126-osból tutira volt "grigio metallizzato" és nagyon mutatós. És azon a piros Abarth csíkok ugyanolyan jól mutatnak, mint a fehéren.
A linkelt gép is csinos.

Karki

Buszos Petya #28086:
http://fiat500tuning.uw.hu/technika/szinkod.htm
ezek voltak a gyári színkódok - sokféle van, de ilyen kályhaezüstöt nem találok sehol :)

De ami biztos: gyári abarth tudtommal csak fehérben volt.
Nem biztos még a fehér szín sem, lehet, mire eljutok végre fényezésig, 60szor meggondolom magam, de a fehér nagy esélyes :) Egy szép tengerkék vagy egy dínósárga, akár egy kultúrált metálezüst is lehet még befutó, de akkor nem biztos, hogy abarthosítok.

És olvastam a bejegyzésedet a naptárról :"Tündikének persze nyomába se érek továbbra sem, mert nincs bugyigyûjteményem, összenõtt szemöldököm, térdig lógó csöcsöm és nincs kevesebb agyam (még) mint egy fenyõfának,..." itt állt be a knockout nálam :D
Gratula a naptárhoz, tényleg királyos lett :)

Buszos Petya

Karki #28099: 1.) Jé itt télleg nincs. De nekem úgy rémlik, hogy az 500 R-bõl volt gyárilag ezüstszínû. (Nem feltétlenül kályhaezüstre gondolok.) Ebben a táblázatban is vannak érdekességek: "Blu chiaro marino" azaz tiszta tengerkék aztán ott mellette a színminta meg ilyen egérszürke. :D :D :D

2.) Köszi. Ez a naptár-dolog spontán ötlet volt, akartam egyet a falamra, aztán kicsit több lett belõle. :c)




BeZiL

Buszos Petya #28116:
Háááá
Olaszországba más színû a tenger :P

Karki

BeZiL #28128:
de ha már kék..... Vagy csak az olaszok szeretnék belelátni a kéket? ;)

Horváth András

Csak azért nem akartam mondani, hogy miért nincs más színe a kisautónak, mert nem akartalak megbántani, de látom vannak jó elképzeléseid. :) A fehér alapon abarthos csík az egyik legjobb az összes variáció közül! Szerintem 500-ast csakis gyári színekkel, gyári állapotúra érdemes alakítani, minden más hülyén áll neki... Kincs ez az autó, elcsépelt téma, hogy kéne, de nagyon. :)

KeMa: Tegyél félre az órából nekem is. :)

Buszos Petya #28116:
2/ Ki tudja hányadik üveg bor után keverték ki az italiano jómunkásemberek azt a tengerkéket. :)

Karki

Horváth András #28160:

Hát, a gyári állapot már ott eléggé elvérzett sajnos, hogy 650es a motor, és szinkronos a váltó... Mondjuk amíg nem csak dísznek van az autó, addig jobb is ezekkel, mert gyári 17,5 lóerõvel a pesten mostanában divatos X5-ös, Q7es, Cayenne és egyéb gépcsodák eltaposnának :(
A kis autókban az ilyen autók tulajai nem látják az értéket :(

A fényezést megpróbálom majd autentikusra csinálni, de az még párszázezer forinttal odébb van :)

Buszos Petya

Horváth András #28160: uccsó.) Lehet, hogy még répadarabok is vannak benne. ;) :D :D :D

Karki

Buszos Petya #28164:
Petya, te sem vagy már szomjas, ugye? :D :D

Buszos Petya

Karki #28166: Hova gondolsz? Színjózan vagyok. De majd hétvégén változtatok ezen az áldatlan állapoton. :c)

Plósz Gyula

Buszos Petya #28207:
csak azt nem értem minek várni a hétvégére? :O :D :D

Karki

Buszos Petya #28207:
Aki ilyen ökörséget kitalál, mint a répadarabok... Gondoltam, az józan nem lehet ;)
Újfent bekészültem tõled :D

Ha a holnapi vizsgán túl leszek, én is megnövelem picit a véralkohol-szintemet asszem :)

Horváth András

Karki #28162:
Azt hiszem rosszul fogalmaztam. A gyári állapot alatt a kasztnit értettem! Az hogy nagyobb motor van benne, nálam csak rátesz egy lapáttal. :) Egy ilyen kicsi autóba mindig jól jön, ha van egy kis tartalék erõ. Én is elviselnék egy 150 cm3-vel nagyobb motort az autómban. :)
Hogy sikerült beletenni a 650-est? Megegyezik a blokk, vagy át lett papírozva? A szinkronizált váltó története szintén érdekel. :)

KeMa

Horváth András #28234: A két blokk gyakorlatilag teljesen ugyanaz kivitel szempontjából. (najó, olyan apró különbségek ugye vannak, hogy a kispók karbiján van visszafolyó ág, meg ilyesmi)

Karki

Horváth András #28234:
Ezeket már én is örököltem az autóval.
motorcsere valszeg volt az autóban, mert a forgalmiban tök más motorszám van, mint a blokkon (de ugyanúgy 110Fes torinói blokk), ígynem értem, hogy engedték át két eredetvizsgán is :)
a júniusi mûszaki vizsga elõtt még valahogy be kéne bizonyítanom valami illetékes hatóságnak, hogy az újra forgalomba helyezés elõtt is ez a blokk volt benne, és nem a papírokban levõ...

A váltóról úgyszintén nem tudok semmit, én már kispók váltóval kaptam, az azóta ki is lett cserélve egy másik kispókéra.

Buszos Petya

Plósz Gyula #28208: Me' ökör iszik magában. Hétvégén viszont mindenki ráér, jó iváshoz szól a zene (lesz koncert), satöbbi. Teccikérteni? :D :D

Karki #28211: Gyárilag agyhalott vagyok. Nem kell hozzá innom/tépnem, hogy jöjjön a hülyeség. De ha ittam akkor meg végképp... ;) :D :D

Plósz Gyula

Buszos Petya #28241:
Értem ,értem akkor is meg lehet oldani hétközbe is :D
és punktum! :D :D

Horváth András

Plósz Gyula #28242:
Mikor érkezel Szombathelyre? :)

Karki #28238:
Hmm, nem könnyû menet. Az én blokkom sem stimmel a papírossal, de a csókos mûszaki mindent megold.> ;) :)
Polskis váltót nem annyira értem, mert õ nem szokott nagyon szinkronizált lenni... :O

Plósz Gyula

Horváth András #28243:
1:?kéne menni?? :D messze van:S
2 :P olák váltó szinkronizált csak az egyes nem meg a rüki.
500 as váltó nem szinkronos .kipróbálnám :D

Buszos Petya

Plósz Gyula #28242: Igazából kicsit túl sok zsét sikerült elverni duhajkodás közben decemberben, úgyhogy most takarékra tettem magam. ;)


Horváth András #28243:
uccsó.) "A polák-váltó magyar hangja Dörner György..."
Szinkronizált az, csak nem teljesen: csak a 2-est, a 3-ast és a 4-est kapcsolod Porsche rendszerû hasított gyûrûs szinkronszerkezettel, az egyes meg a rüki az egyenes fogazású, tolókerekes. ;)

Horváth András

Plósz Gyula #28244:
Buszos Petya #28247:
Hmmm. Nem egészen értem, hogy milyen az, ha egy váltó összes fokozata nem szinkronizált. :) Abból kiindulva, hogy a Pók az egyest meg rükvercet csak akkor veszi be, ha nem mozog az autó... Hogyan kapcsolom akkor a sebességeket? :)

Plósz Gyula

Horváth András #28272:
Óvatosan ;) :D Meg odafigyelve,ha jól tudom felfele nem gáz egyáltalán,csak lefele váltásnál nem bizots hogy jó 60-ról kettõbe tenni.Duplán kell kuplungolni,tehát amikor 3-ból váltasz vissza akkor kuplung benyom kirakod üresbe,kuplung felenged utána megint benyom(ha nagyon fasza gyerek akarsz lenni akkor üresbe lõssz neki egy gázfröccsöt)és rakod a kettest.Meg kell szokni,én még nem vezetttem de kurvára kipróbálnám. ;)

Buszos Petya

Horváth András #28272: Az egésznek az a lényege, hogy a szinkronszerkezet arra szolgál, hogy "összefékezze" a váltó bemenõ és kihajtó tengelyét, mert csak akkor lehet kapcsolni az adott fokozatot, ha két tengely fordulatszáma egyenlõ, azaz a fordulatszám-különbségük nulla. ;)
A pókban is tudsz menet közben egyest szúrni, vagy kettõbõl egybe vissza tudod tenni a Gyula által is leírt dupla kuplung + gázfröccs módszerrel. A rüki meg a legtöbb autóban szinkronizálatlan, azért is van tolatás közben vonyító hangja a kocsiknak, az egyenes fogazású fogaskerekek miatt. (kivéve pl. az A osztályos Merdzsót, mert az hülyepicsavágen, abban szinkronos a rüki.)



Plósz Gyula #28273: Jaja, ez így korrekt. Annyival kiegészíteném még, hogy üresben a gázfröccs az mindig kell visszaváltásnál, mert ez arra szolgál, hogy a bemenõ tengelyt felpörgesse arra a fordulatra, amin a kerekekkel közvetlen összeköttetésben levõ kihajtó tengely forog. A benyomott kuplungnál adott gázfröccs ezért is nem ér semmit, mert akkor nem kap hajtást a váltó bemenõ tengelye.

Plósz Gyula

Buszos Petya #28281:
2:
igen igen.igy gondoltam én is csk lusta voltam ezt mind leirni de igy kerek :D

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!