2009.02.23. Hétfő

Tegnap megtapasztaltam, hogy a biztos tájékozódás eszköze még mindig a térkép.
Egy Fiatos fórumon hirdettek egy ingyen elvihető Fiat 500as hátsó lökhárítót, és mivel épp most lett behorpasztva az enyém, vérszemet kaptam, és elindultam Szárligetre a napsütéses vasárnapon Lujzadrágával.

Bátyónak a GPS-ét kölcsönvéve gondoltam, nem lesz problémám az odajutással,  Bejelölgettem, hogy kerülje el a földutakat, a fizetős utakat, autópályákat, legrövidebb utat kérem, igen...

És habár 3 napja nem esett a hó, a kedves kis kütyünek mégis sikerült megszivatnia, és elvinni egy olyan útszakaszra, ahol a napsütés ellenére lejárt hóbol kialakult színjég szakasz fogadott. (lásd mellékelt képet :) )

HALÁL AZ ÖSSZES GPS-re. :D

/lökhárító szerelés coming soon/


És persze még mindig nincs téligumim. Fordulhattam vissza.

Kommentek

Lajoska

Nem értelek. A térkép tudta volna, hogy jeges az út?

Karki

Lajoska #29982:
Ha a térképet használom, akkor eszem ágában se lett volna letérni az 1es fõútról :) szép kis falvakon mentem át, nem mondom, de Csabdinál ez a jég kissé meglepett, pláne hogy sütött a nap...

Lajoska

A "legröviebb út" opció átka.
Ha 500 métert spórol egy hatodrangú macskaköves úton, arra is rávisz.

Csacsa

akkor nem csak engem szivat a gps :) :) enngem eddig háromszor egyszer a bakonyba bele vitt egy sártengerbe és bele ragadtam :) :) Pesten egy behajtani tilos utcába a rendõr meg pont jött velem szembe :) :) :) :) a másik amikor hirtelen eltûnt az út és akkor is egyenesen kellet mennem a gps szerint de nem volt min mert egy erdõ volt :) :) :)

Kopányi Sándor

Én is megszívtam már egyszer, és megtanultam megkülönböztetni a legrövidebb utat a leggyorsabbtól :D :D :D

Tibee

Nalátod, ebben egyet értünk. Nem kell dzsípíesz. Csakis a jó öreg térkép. :) Pár évszázada bevált technika, ráadásul nem pofáz bele a vezetésbe. :) Ja, és nem mellékésen egy dzsípíesz árából lehet venni egy térképet, és sok-sok alkatrészt a kisautóhoz. :D

obrotka gyula

Tibee #29995:
Ezzel azért erõsen vitatkoznék. Egy normálisan mûködõ GPS kurva nagy segítség. Lajoskáét nem akarom szapulni, de az övé nem egy túl jól sikerült darab és az üzembiztonság terén sem tündököl. (Hétvégén volt egy darabig nálunk)

Megfogadtam mások tanácsát és egy megbízható márka legolcsóbb típusát vettem meg. Nekem eddig bevált. Szoftveresen amúgy mindegyik szokott tévedni, de józan ésszel mindegyik hiba kezelhetõ.

Buszos Petya

Épp azért kapcsoltam be a gépet, hogy térképet nyomtassak. :D :D :D
Egyébként nekem semmi bajom a dzsípíesszel, néha jó az, de a papír alapú GPS legalább rákényszerít a gondolkodásra. Az se hátrány.

Tibee

obrotka gyula #29997:
Biztos igazad van, de én alapból úgy vagyok vele, hogy minek adjak ki sok ezer forintot el kütyüre, hogy ha a töredékéért vehet egy térképet? Ráadásul azt a pénzt félreteszem, eltankolom, beleforgatom az autóba. Lehet, hogy sóher vagyok, de én még egy Istvánost is sajnálnék adni érte.
Buszos Petya #29998:
Na igen, a gondolkodás nem egy rossz dolog. :)

obrotka gyula

Tibee #29999:
Erre most nem tudok mit mondani.
Azért, mert valamire sajnálsz kidobni pénzt, az nem biztos, hogy szar is. Egy hosszabb út során nekem speciel tök jó, hogy nem kell megállnom térképet olvasnom és ezzel nem vesztek idõt.

Ez pont olyan, mint akik ész nélkül fujjognak az új autókra. Valóban nem olyan stílusosak, bizonyos ár alatt nem adnak akkora élményt, mint egy régi vas, de emellett ezer más elõnyük van.

Tibee

obrotka gyula #30001:
Hát, akkor én beletartozom mindkét kategóriába. :D :D

Amúgy én hosszabb utakon se álltam meg sose térképet nézegetni. Pl. amikor 2006-ban Gyõrbe mentem a talira, akkor térkép se volt nálam, aztán mégiscsak odaértünk. Oké, Gyõrben elkavarodtunk, de mentségünkre szóljon a sok Tesco. :D Ráadásul visszafelé Szlovákiák keresztül jöttünk, aztán mégse volt eltévedés. Igaz, azelõtti napon a neten megnéztem az útvonalat, hogy milyen településeken kell átmennünk. De amúgy szerintem emberfüggõ, hogy kinek kell GPS, kinek nem. Engem semmiben sem hátráltat a térkép, nem is nagyon tévedtem még el úgy igazán sose, amikor meg elkavartam, akkor is gyorsan visszataláltam az útra. :) Akinek meg nem megy térképpel, annak meg nagy segítség a GPS, mert nem kell még egy dologra figyelnie. Meg hát no. Szeretem a régi idõket, és szeretem átélni azt, amit szüleim, nagyszüleim átéltek egy hosszabb út elõtt. :) Indulás elõtti nap felkészítették az autót (már, ha van rá szükség) és tanulmányozták a térképet, hogy merre kell menni, mit kell figyelni, milyen látványosságok lesznek út közben. Meg ha a GPS megmondja, hogy merre kell menni, abban semmi élmény, izgalom sincs. :D Ha meg bevisz a susnyásba, annak meg nem biztos, hogy örülök. :D

obrotka gyula

Tibee #30002:
Én is tök szuperül eltalálok bármelyik városba az országban, de adok neked egy utca házszámot és egy várost pár országgal odébb és megnézzük, hogy ki ér oda kevesebb km alatt és gyorsabban.

Amúgy elbeszélünk egymás mellett, mert Te kirándulgatásról beszélsz én meg idõre való biztos megérkezésrõl. A kettõ nem összehasonlítható. :)

Tibee

obrotka gyula #30006:
Persze külföldön tuti, hogy a GPS a nyerõ. :)
És tényleg, bár nekem a messzire idõre megérkezés is kirándulás. :) Szeretek hosszú távon az ismeretlenbe autózni. :) Bár, addig mondom ezt, amíg egyszer kell egy fontos helyre idõben odaérnem, és egy kavarás meg nem szívom, de nagyon. :) Akkor lehet, hogy "megtérek". :D

KeMa

Tibee #30002: Sajna nem sok térkép tudja neked megmondani, hogy a tervezett útvonalon hol van pontosan a benzinkút, hol van szálláshely, kórház, élelmiszerbolt. És sok térképben nem szerepel az utcák menetiránya sem. Ha idõrõl van szó, akkor a gps sokat számít.

Én most tervezek venni egy nokia gps vevõt. Sokan dícsérik, mint a nokia szoftvert, mind pedig a synbianra feltelepíthetõ garmin-t. És a telefonom lehet egyben gps is. Szoftverfrissítés a nokia oldaláról pedig teljesen ingyenes.

Tibee

KeMa #30008:
Én akkor is térképes maradok. :D Nem lesz nekem sose annyi felesleges pénzem, amit GPS-re fogok költeni. Inkább veszek az autóba valami okosságot. :D Te is GPS vétel helyett inkább Nikit csinálnád. :P > ;) :D :D

Lajoska

Tibee #30002:
Tényleg nem, csak véletlenül az autópályán kötöttünk ki :)

KeMa

Tibee #30009: nem 10 ezer forinton fog bukni Niki.

Tibee

Lajoska #30010:
Mármint 2006-ban Gyõr felé? Az még csak majdnem az autópálya volt. :D
KeMa #30013:
Tudom, nem azért mondtam, csak bíztam benne, hogy "kiadja", aztán mégsenemse. :P :D

KeMa

Tibee #30014: hát nem. :D Különben készülget, attól független, hogy éppenséggel nem blogolok :)

Lajoska

Tibee #30014:
Igen, ha nem jön mögöttünk "véletlenül" a teljes pályás konvoj, akkor lazán felmegyünk rá. Mindegy, egyébként a GPS sem mindentudó, vasárnap benyögte, hogy "hajts fel az autóútra, fordulj élesen balra (forgalommal szemben - sirály) majd hajts le az autóútról, mert mégsem erre megyünk. Aztán kiderült, hogy mégis arra kellett volna meni, csak Andreám fejjel lefelé nézte az SD-kártyát.

Tibee

KeMa #30015:
Azé'. :D
Lajoska #30017:
Tegyük hozzá, hogy elõször vezettem Pesten, és ekkor még nem volt 2 hetes a jogsim, de azért feltûnt, hogy nem oké a dolog és idõben félreálltam. :D

Lajoska

Tibee #30018:
Igen, meg azt is, hogy nekem sem volt lilla gõzöm sem, hogy hol vagyok, és merre van bármi is, csak annyit tudtam, hogy ha el tudom olvasni az AYX-477 rendszámot, akkor jó, ha nem, akkor rá kell lépni a gázra, ha még akkor sem, akkor pánik. Jó kis túra volt. :)

Tibee

Lajoska #30019:
Jaja, de nekem akkor is a visszafele út tetszett a legjobban. :) Se térkép, se pénz, se benzin, ellenben a számomra ismeretlen Szlovákia, tök sötétség és álmosság. :D Na meg tök szépen kopogó jobb hátsó kerék. :D De az utak azok baromi jók arrafelé Szloviban. Jó kis szerpentinek, jó minõségû aszfalt. Mi kell még? Mekkora öröm volt, amikor kiszúrtam a Vác-Hont határátkelõhely táblát. :D

Lajoska

Tibee #30020:
Tegnap ilyenen jöttem haza :)
Olyan túrákat még szervezzünk, az nagyon jó volt.

Tibee

Lajoska #30021:
Lesz még Gyõrbe tali szerintem. :)

Tibee

Tibee #30022:
Ja, ha már nyelvtan, akkor rosszul írtam, mert nem "Lesz még Gyõrbe tali.", hanem "Lesz még Gyõrben tali." :D

Lajoska

Tibee #30022:
(szépen összeoffoltuk a kolléga blogját)
Nem csak Gyõr jöhet számításba. Ha kész lesz a kisautód, akkor tankolunk bele, és elindulunk valamerre, amerre jónak látjuk.

Tibee

Lajoska #30024:
Szerintem is tök durva ez a jeges út, ahova bevezette a GPS a kis Silverline-t. :D

Steveee

Lajoska #30024:
Felénk is jöhettek, megnézhetitek a Bogarat meg a Kispolskit is. ;) :) :D

Lajoska

Tibee #30025:
És sajnos nincs téligumija. :(

Plósz Gyula

Tibee #30025:
Lajoska #30027:
jah meg persze kiváncsiak vagyunk a lökhárítóra, igaz?? :D :D

Steveee

Mellesleg nagyon cuki a kis 500-as. :D :D
Fõleg a 2.kép teccik, olyan kis picike. :D

Tibee

R. István #30030:
És még problémázik, hogy meg kellett fordulnia azon a széles úton egy 500-assal. :P :D :D :D

Steveee

Tibee #30031:
Biztos nagy feeling lehet egy ilyen kis öccázas is. :P

Karki

Tibee #29995:
Bátyám ajándékba kapta a GPS-t valami kollégájától. magunktól eszünkbe nem jutna ilyet venni, de ha már van, akkor jól megszivatjuk magunkat vele :)

Tibee #30020:

Amikor lengyelbe vótunk sportolni, akkor valóban jól jött a GPS (akkor nem ez a Garmin volt, hanem egy vótosztálytársnõ Mio digiwalkere), amikor átnavigált minket szlovákián, bár ott sem értettem, miért nem a fõúton vitt minket Zólyom felé. És ott ha jól emlékszem, az optimális útvonal volt beállítva, és olyan hajtûkanyarok voltak, hogy csak na. :)

Lajoska #30024: Oda se neki, szeretem a társaságot ;)

Lajoska #30027: Holnapra kész a kúposfelnim szinterezése, utána megy rá egy adag frigó, és akkor a normafánál fogom gyakorolni a hegymászást :D


Plósz Gyula #30029:

Na azért ne már :D

R. István #30030:

Köszönöm ;)

Karki

Tibee #30031:

Pesten laksz? Csináljunk egy szlalomversenyt 500-assal! :)
Kerítünk egy jó jeges parkolót, kijelölünk egy pályát, aki végigmegy hamarabb anélkül, hogy meghalna a kuplung az autóban, fizet a másiknak egy sört ;)

Nem az út szélességével van a baj, hanem az, hogy annyira vacak ez a Passio gumi, hogy jégen önállósodik az autó, és akkor hiába széles az út, ha befordulok az árokba minden ellenkormányzás ellenére...

Tibee

Karki #30035:
Tudom, csak vicceltem. :) (Asszem ez ilyen téren nem az én napom. :D ) Amúgy csak Pesten tanultam ezelõtt két évig.

Karki

Tibee #30037:

A viccet azér éreztem valahol, de gondoltam leírom, hogy az élet az 500assal sem fenékig tejfel, pláne, ha olyan antitalentum az ember, mint amilyen én vagyok - errõl BeZiL tudna mesélni :D

De egy kis csúszkálás attól még lehetne ;)

Lajoska

Karki #30034:
Kúposfelni? Nyaminyami. :) Szeretjük. :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!