2009.03.30. Hétfő

Főnixmadárként támadt fel hamvaiból a japán gépezet, hosszú és kényszerű téli pihenője után.

Mint azt korábban már említettem, a pontosságáról méltán híres váltó egy idő után nem akart beállni fokozatba, és üresbe is izomból kellett kirántani, a kuplung pedig olyan volt, mintha 200 fokon megsült, nyúlós gumikötélen taposna az ember.

Tegnap este 10 órakor (sötétben, szakadó esőben) jött el a pillanat, hogy bátyám Citroenje kötélvégre kapta a Mitsut, és elindultuk szépen dél-budáról újpestre.
A körülményeket nehezítette, hogy miután sikeresen átestünk néhány igen tisztességes méretű "pocsolyán" (a vízmennyiséget befogadó kráter méretéből adódóan a "víztározó" meghatározás tán helytállóbb lenne - vivát budapesti utak :( ), az elosztófedelem szépen átázott, és a járó motor, amire a világítás és az ablaktörlő áramellátása miatt szükségem lett volna, az szépen leállt párszor, és utána is eléggé bizonytalan volt...

Mire megérkeztünk újpestre (bátyám barátnőjének édesapjához, aki autószerelő), már tisztességes mennyiségű gőz tört fel a motorháztető alól.  :)

És másnap reggelre kész is lett a gép, kuplung-munkahenger (ld. mellékelt kép) csere után az autó tökéletesen ketyegett, a váltó ugyanolyan halálpontos lett , mint vót újkorában :)

Sokan unalmasnak mondják ezeket a tizenpáréves japán gépeket, mondják, nincs bennük semmi különleges. De amikor újra megérezhettem, milyen az, amikor 15 év után is megvan mind a 113 lóerő a motorháztető alatt, elöntött egy jóleső érzés - egy  15 éves japán gép is okozhat sok örömet az embernek :)

És emlékezzetek népek : újabb korukban az 500as Fiatot, a Kispolszkit is, Trabit is (stb., stb.) unalmas autóknak tartották az emberek, mert népautónak születtek. De lehet, hogy 10-20 év múlva is típus-, és márkaklubok alakulnak majd a most igáslovakként tartott japó autók köré :D

Ennyit a Mitsuról, kedves barátaim, legközelebbi post valszeg 3-4 hónap múlva várható, mert addig csak használni fogjuk ;) gondtalan autózást kívánok mindenkinek :)

kuplung-munkahenger, vagy mi a túró munkatér újra a megszokott helyén gyűlöletes eső, nagyon rövidnek tűnő kötél a síkos úton

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!