Archívum: 2009 (41)

Tevékenységtérkép

2009.12.23. Szerda

Nálam már megjött a Jézuska ;) ;) ;)

Találóskérdés rovat folytatódik: Készítsen-e a Karki jobb képeket, vagy így is látszik a lényeg?  :)

Ha meg addig nem, akkor:
Áldott Karácsonyi ünnepeket mindenkinek!

ui. Edina szereti a havat. Én annyira nem, ha levegős a fékem, és nincs téligumim.

2009.12.16. Szerda

Nem nézhettem tétlenül, hogy Edina napi használat mellett ne kapja meg a kellő gondoskodást. Értsd: meg kell szüntetni a szoruló féket és a rémesen morgó kerékcsapágyat :)

Tehát felmentem 500as klubbéli ismerősömhöz hétfőn, gyorsan nekiálltunk diagnosztizálni.

Ott kezdődött, hogy ketten alig bírtuk az aknára rátolni a gépet :)

Jobb oldalát megemeltük gyorsan, kiderült, hogy jobb oldalt az első kerék szorul.
Leszedtük felnit, fékdobot, és láss csodát: a fékbetéteket összekötő rugókból az egyik megadta magát, a fékmunkahenger meg ereszti az olajat. A rugó törése miatt a betét és a dob ferdén kopott, úgyhogy majd célszerű lesz szabályoztatni vinni, és új betétet is beszerelni. A rugót pótoltuk, a többire később visszatérünk.

A jobb hátsó kerék hibátlannak bizonyult, másnap (kedden) jópár alkatrész beszerzése után jöhetett a baloldal javítása.

Az még hétfőn megállapítást nyert, hogy a bal első kerék is szorul, a bal hátsónak meg csapágyhangja van, úgyhogy egy hardy-tárcsa mellett új csapágy és munkahengerek is beszerzésre kerültek.

Leszereltük a bal hátsó részt, ott szerencsére a fék kitűnő állapotúnak bizonyult, de a csapágyházból a csapágyakat fél órán keresztül kellett gyepálni, hogy meginduljanak kifelé. Nem kívánom senkinek, hogy meghallgassa azt, ahogy a "precíz olasz technikához" szokott 500astársam szidta az FSM gyár összes dolgozójának a drága mamáját, hogy hogy képesek így betenni a rohadék csapágy tetves nénikéjét. (stb, stb.)  :)

Majd miután kijött a régi csapágy, és lepucoltuk, leolvastunk egy érdekes feliratot róla:

SKF - ITALY.

Élt 108 000 kilométert, és 32 évet. :)

Hétvégén folytatódik a fékjavítás, légtelenítéssel és munkahenger-cserével.

Ja és voltunk közgyűlésen is, ezennel 126klub tag vagyok, ott készült pár képemet vágatlanul feltolom ide :)



Eldőlt. Eladó.

Azt hiszem, nincs más választás - az 500as felújítása, és Edina állapotának megőrzése érdekében el kell adnom 004-et. félek, nem jutna rá már energia, és pénzügyi keret.

Aki szeretne, itt is kérdezhet, a blogbejegyzéseket és a hirdetést szerintem elég részletesen írtam,de ha nem tiszta valami, írjatok :)

Legutóbbi állapothoz képest annyi történt, hogy kimostam a kárpitokat, az öveket, és valszeg lesz egy tartalék első lökösöm.




2009.11.26. Csütörtök ÁPDÉT

Mai napon eldöntöttem, hogy közvélemény kutat ások.

Kedves blogolvasók, kérdezlek titeket:
Mi jut eszetekbe az alábbi képek láttán?

(később ápdétbe részletezek, de most rohannom kell :) )

ÁPDÉT

Szóvalhát mint azt nem túl régebbi posztomban leírtam, nekiálltam gázbovdent cserélni, mert ez a kétrugós visszahúzás kezdte már görcsberántani a jobb lábamat .... :C)

És gondoltam arra, hogy ha már a kárpitot fel kell szedni a cseréhez, miért ne mosnám ki a szőnyegeket?

A gondolatot tett követte, gyorsan kikaptam az üléseket, lecsavaroztam a szőnyegeket, éééééés.....

Bár ne szedtem volna fel a szőnyeget.
akkor sose jövök rá, milyen szörnyűség lapul az üléssínemnél.


Eredetileg úgy gondoltam, hogy amíg a kárpit kimosódik, nem teszek be semmit, és addig kibírom a lemezzel, de annyira ocsmánynak találtam a rohadást, hogy azonnal el akartam távolítani a szemem elől. és itt jött képbe Lujza piros kárpitja.

Addig jó lesz, amíg megszáradnak a gyári szőnyegek...
Aztán ha megszáradtak, porszívó a kárpit alatt, és vissza.
Ennek a rohadásnak ki kéne tartania addig, amíg Lujza elkészül...


Az ajtóm tanulsága: ne akarj 32 éves autót magasnyomású mosóval mosni, mert feljön a festék. Még akkoris, ha előtte sose jött fel.

2009.11.26. Csütörtök

Tegnap(előtt) visszahoztam Hollótól Edina 600as blokkját, így ma(tegnap) már senki nem akadályozhatott meg abban, hogy felvigyem a motort minden 500as guruk legnagyobbikához, aki kispolszkiban is jártas, és Lujza motorját is megcsinálta, igaz, ki még nem lett próbálva.

Nagy szétszedés nem lett végülis a dologból, mert közben kimentünk Lujzának lakatost nézni érdre :)

Annyi nyert megállapítást , hogy a motor meglepően jó állapotban van, olajpumpa, vezérműtengely hibátlan, ha körömmel húz végig az ember rajtuk, akkor  is tökéletesen simának érződik. Egy 32 éves, 106 500-at futott autóban... vajon mikor cserélhették ezeket?
De ami biztos, hogy nem tudjuk, hogy miért nincs alapjáraton olajnyomásom.
December elején ezért apró darabokra szedődik szét a moci, gépműhely javít, burkolat szinterez, csavarok galvanizálódnak... Ha minden jól megy... Vajon hogy kerülnek FIAT és F.A. (Fiat accesori?) csavarok egy lengyel blokkba?

A tartalék "Geri93" blokk a motorban kapott egy szelephézag állítást, mindenütt 0,20 volt a hézag, a kipuffogó hézagot beállítottuk a Klimeczki-Zembovicz könyv által javasolt 0,25-re, és egy gyújtásállítás is befigyelt - mintha nem csörögne így annyira a blokk, de majd meglátjuk, mit hoz a hosszútáv.

Holnap gázbovden csere, és tán felnizek is egy kicsit....

Jóéjt mindenkinek!



2009.11.15. Vasárnap - Videóval + Update

Na kéremalássan, idáig tartott a hallgatás.

Leírom az eddigi fejleményeket, mert mire újra történik valami, elfelejtem. :)
Megunva Edina megmaradt egy kontroll-visszajelzőjének, az olajnyomás lámpának állandó világítását, úgy döntöttem, kikerül a 600-as motor az autóból, és felújítódik.
De addig is, hogy a beköszöntő hidegekben ne kelljen autó nélkül járkálnom, Geri93 nagylelkű felajánlásának köszönhetően bekerülhetett egy 650E motor, kölcsönbe.

De mivel én fakezű vagyok, zöld fülű és amúgyis tapasztalatlan, Hollo szakértelméhez folyamodtunk, és kimentünk hozzá Gerivel Vecsésre, a kölcsönmotor amúgyis nála volt megőrzésen, és Gerinek is kellett egy váltó. :)

A motornak még annyi baja volt, hogy a kipuffogója egy KG nevű fickónak, és az időnek köszönhetően elhalálozott ;) :D , ezt a problémát KeMa oldotta meg azzal, hogy a sportkipuffogómat, ami egyszer már eltörött, csudajól megheggesztette (KeMa úr, azóta sem találok pirosmogyorós fehércsokit sehol, hol lehet ilyet kapni???), így az beszerelésre kerülhetett.
Néhány új tömítés , és új kipubilincsek (köszi Hollo!) felrakása után beszereltük a motort, gyújtásállítás (köszi Hollo!) után amint a motor felszippantotta a benzint, rögtön be is indult. Hidegen valami nyekereg ugyan a motortartó baknál, és mivel elbénáztam a gázbovden visszarakását a karbira, ezért két rugónak kell visszahúzni a gázkart, de legalább megy, gyorul-lassul, ahogy kell.

Hazafelé menet még elhagytam az egyik kipubilincset, a hengerfejnél a leömlő egyik csavarja kijött, és ily módon traktorhangja lett az autónak, de így legalább levonhattam a tanulságot: a csavarokat mindig rendesen meg kell húzni.  :)

Azóta Edina megtanult egy trükköt is: Lejtőn lefele be NEM húzott kézifékkel, és sebességbe NEM tett váltóval SEM képes elgurulni. Vagyis szorul a fékem kissé. :)

Ezenfelül a motor kissé büdös levegőt hajtott be az utastérbe, de már egy fél-alapos motortisztítás is megoldotta ezt a problémát.

A két rugóval visszahúzott gázkar, valamint a szoruló fék miatt a gép végsebessége 90-et lejtőn, hátszélben sem haladja meg, ellenben ekkor van valami furcsa kerregés hátul a motorban, nem is tudom mihez hasonlítani.

Ezen felül a generátor lámpa újra boldogít, alapjáraton fel-fel villan, de nagyobb gázos haladásnál sosem ég, töltésem is akad mindig, mindenesetre visszaadás előtt ennek utánanézek.

És pár esztétikai fejlődés:
A kilométeróra megmattult plexije kicserélődött üvegre, minden kisműszerfalasnak ajánlom ezt a tuningot, mert elképesztően javítja az autó minőségérzetét.

Bontóban találtam két szempillát is, mert szerintem az kell pókra, valamint elhoztam két ülést, a vezetőoldaliról csak otthon derült ki, hogy már volt heggesztve, ezért nem tudom berakni (hogy ennek ellenére hogy jött ki a bontott autóból, azt máig nem értem...). Viszont a huzat alatt megtaláltam egy papíroskát lengyel gyári hablattyal, majd lesz róla kép. :)

CsLnek köszönhetően került hátra pár embléma, átmeneti megoldásként, mert már ki vannak furkálva, de szerintem jó mutatnak :)

És szintén Hollonak köszönhetően van most már motorkitámasztóm, hogy a a november - decemberi 30 fokos melegekben is tudjon hűlni a kocsi. ;)

Ennyit Edináról.

Lujzához pedig annyit, hogy a nagy felújítási dilemma (hogy donor autóból, vagy új cuccokkal, melyik lakatosnál, mennyiért,milyen színűre stb.) közepette egy kissé elnosztalgiáztam, és rájöttem, hogy valami állatira hiányzik már az ötkilós.
Ezért gyártottam egy afféle "Tribute to Lujza" videót... fogyasszátok egészséggel, és a végén kiderül, hogy végülis hogy döntöttem, milyen autó lesz Lujzából... A videó utolsó képe illusztráció :)





Záró gondolat:
Hát lehet sz*r egy olyan autó, amely ilyen állapotában megjárta többször a Balatont, volt a Mecsekben, a leveleki víztározónál, Nyíregyházán, Miskolcon, Kemencén, Esztergomban, Tatabányán, Szolnokon, a budapesti szar utakon és a főváros körüli agglomerációban meg napi használatban volt?

2009.10.14. Visszaemlékezés-RETRO

Bátyókám nekilátott rendbetenni "a" doboz mélyén kallódó, ömlesztett családi fotókészleteket, otthon terítve állnak a régi fényképek, de ez igazából a kutyát nem érdekel itt, gondolom :D

Amiért érdekes lehet ez az apróság: előkerült pár olyan fénykép is, amin a család első autója, az ősrégi okkersárga Zsiguli, vagyis Lada 1200s található, akció közben - értsd: egy görögországi nagycsaládos nyaraláson.
Az autó, ami a Mitsu mellett felelős lehet azért, hogy autómániássá nemesedtem (a kettő között volt egy szibériából behozott, cirill feliratos Lada Szamaránk is, de az nem bűntárs :) ) 1983-tól, újkorától szolgálta a családunkat, és 1995 tájékán adtuk el. Nővérem váltig állítja, hogy sírtam, amikor megtudtam, hogy a szülők eladták az autót :) Én már nem emlékszem rá, de biztos így volt.

Hogy 1995ben miért nem volt még rajta új rendszám, az számomra rejtély, de így számunkra ő mindörökre a KH 02-59-es marad :)
A szürke csíknak az oldalán története van - volt a szomszédunkban egy szó szerint  zakkant emberke, aki egyik nap úgy gondolta, hogy egy ollóval végigrohan a vadonatúj autó oldalán... arról nem szól a fáma, hogy akkoriban 190 centijével elég nagydarabnak számító és néha elég hirtelenharagú apám hány nehézlovassági pofont csapott le abban az ombudsmanoktól és érdekvédelmi szervezetektől mentes időben a fickónak :) szóval hibajavításképpen egy optikai tuningelemnek sem utolsó szürke csík került így fel az autóra, ami később védjeggyé is vált.

Az eredeti tányérdísztárcsákat - amiket akkor előszeretettel loptak, és ezért lekerült az autóról - pedig a napokban találtam meg a pincében, szerintem elég korrekt állapotban - Zsiga tulajok, ha kell nektek, szóljatok, mert amúgy vatera lesz a sorsa :)

Meghibásodásra egyáltalán nem emlékszem, és a család többi tagja sem, egyet kivéve:
Az autó olaszországot is megjárta, és ott történt, valami 30%os emelkedő megmászása közben, hogy egyszer csak leállt a motor, és többé nem lehetett életre kelteni.

Kis idő elteltével előkerült egy olajos, kertésznadrágos figura - mint kiderült, autószerelő - és "kárburáttóre, kárburáttóre!" felkiáltással elkezdett matatni a család nem kis megrökönyödésére a motorháztető alatt :D

És láss csodát: a Csinkvecsentókon, 126osokon, 124eseken és egyéb digó mechanikákon edzett talján embernek köszönhetően pár perc múlva vígan röfögött a Fiat Licenciás orosz gépezet :)

És a slusszpoén: egy lírát sem fogadott el a Maistro. :D
Ha nagy leszek, egyszer lesz egy Zsigám.


És akkor pár kép.

Karki @ . 5 fotó . 6 komment

2009.10.02. Péntek

Folyamatos javulás, ezúttal szavak nélkül.

Holnap, holnapután találkozunk! :)


Na jó, a Mitsuhoz egy szó:

Kilakatolták a rozsdásodást az első toronynál (csak ott volt annó törve, amúgy mindenütt gyári fény), megcsinálták az ablaktörlőt, a tetőablakot, kitisztították az injektort és az alapjárati motort, a futóműben helyretettek egykét apróságot, valamint megtalálták azt az elszakadt kábelt, ami miatt az autó az összes helyzetjelzőjétől- beleértve a műszerfal világítást - megszabadult. Most pipec. :)


2009.09.28. Hétfő

Az úgy volt, hogy mentem le tejér a boltba.... :)
Mert lementem a telekre szüretelni Edinával, és kellett a reggelihez, munka előtt ;)
Szóval tettünk vele 300 kilométert két nap alatt, és az új generátor is le lett tesztelve, mert éjjel érkeztem, és másnap éjjel már jöttem is vissza pestre.
Hála Istennek, a töltésem (világításom-gyújtásom) nem mászott el sehol. (kopp-kopp).

Odafelé úgy terveztem, hogy Fehérvár után állok meg majd egy kis pihenőt tartani, hogy a 32 éves technikát kíméljem, de ezen tervemet egy szamurájkard határozottságával vágta keresztül egy, valamiféle fehérvári szupermarket parkolóban sárgálló veterán gépállat. Azonnal meg kellett állnom.
A többit fotón :)


2009.09.24. Csütörtök

Kész van Lujza motorja.
És már be is tettem a kocsiba :D (ld. kép)

Aprólékos felújítás után, új hengerfejjel, új vezérműtengellyel, új szelepekkel, új gyűrűkkel, szépen megperselyezett blokkrésszel, megcsapágyazott generátorral most mehet parkolópályára az erőmű, amíg el nem készül a kasztni.
Igaz, hogy még el sem került a lakatoshoz, bármennyire is szerettem volna... De addig a kertben a kocsiban lakik a motor, mert egyedül nem bírom levinni a pincébe.

Edináról csak egy szó: a nemrégiben felszerelt kipuff tőből letört, pedig minden csavar kajdira meg volt húzva. Nem hiszem, hogy az élettartamát jelentősen befolyásolta volna, hogy szombaton Cegléden voltam BeZiLnél látogatóban, és visszafelé a ferihegyi gyorsforgalmi autóúton 90-100at küldtem neki (utána lett érdekes hangja)... Értetlenül állok a szituáció előtt... és visszakerült a gyári kipuff, szépen, szolidan pöfékel, jobb is tán a 600-asra, mint a sport - ettől függetlenül érdekelne, hogy halt meg ilyen gyorsan...

 

2009.09.10. Csütörtök UPDATE Numeró kett

Találóskérdés rovat kövi epizód:
Aki megmondja, mi a furcsa az alábbi képeken:
Pirospont.


:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Este update, vagy holnap reggel. :)

UPDATE

Tegnap hajnali fél 11kor kimentem Érdre Lacihoz, hogy végre eltávolítsuk azt, ami nem odavaló, vagyis a Skoda generátort. :)

Kényelmes tempójú, közben sztorizgatós barkácsolás során megoldódott az index visszajelző lámpa rejtélye is (indexrelé csere után tökéletes a műszerfal), és a generátor is, majd mehettem a legutóbb már említett autóvillanyóssági szakemberhez, aki meglepő higgadtsággal kiszedett 16 kilométer felesleges kábelt, majd bekötötte a generátort, és azóta csak autózok és autózok és autózok .... :D

Ráadásként kaptam egy meghatározhatatlan márkájú sportkipufogót is, amit este fel is raktam (a sors különös fintora, hogy a bilincsek csavarjait két fogóval példátlan erőfeszítések után sem sikerült kicsavarnom, az egyik el is halálozott ilymódon kicsit már be voltak állva - hosszú játszás után sikerült végülis kicsavarás nélkül is felrakni, de a felszerelés után nem sokkal a rezonancia segítségének köszönhetően gyorsan megszabadultam a csavartól is és az anyától is... :) )

Nem nagy durranás, de az alapjárata kellemesen röfögős, lásd mellékelt videó, délutánra talán feldolgozza a jutúb :)




Valószínűleg Lujzáé lesz, de amíg még gépműhelyben van a motorja, addig nem lesz rá szüksége.

A skoda generátor leszedése után már könnyű volt meghúzni a gázbovdent, és a pedálon is egy kicsit állítottunk, hogy ne a szőnyegbe kelljen taposni a gyorsításhoz, így már meglepően dinamikus a kis 600as motor.

fennmaradó, kijavításra váró hibák:
- alapjárati olajlámpa.
- kissé csikorgó fékek.
- szép felnikre kéne két jó passio
- motortartó bak csereérett.

És most képek.


UPDATE 2

Megkezdtem a motorburkoló lemezek pucolását, dörzsikés szivaccsal meglepően könnyedén lejön a festékköd. Csak sok van belőle, később folytatom :)

és a kép :)

2009.09.06. Vasárnap - MEGKEZDŐDÖTT

Akár úgy is kezdhettem volna: A képen egy Fiat 500-as van elrejtve. :)
Tegnap ugyanis széjjelkaptam a csajt, amit tudtam, szétszedtem és ledobozoltam - eltettem a kárpitokat, a kapcsolókat, az üléseket, a benzintankot, a lámpákat és még sok minden mást.

Ami fent maradt: üvegek, ajtók, ponyvatető (hogy ne ázzon, ha jön egy zuhé), futómű.


Minden más a képeken látható.

És gratulálunk Tibee-nek az első tökéletes válaszért :)


2009.09.03. Csütörtök - ÚJ KÉPEK

Hollandiában jártam,
sok szép autót láttam,
nem akartak elfogyni,
szabad-e blogolni?


Egy volt osztálytársamnál tölthettem el egy hetet vendégségben hollandiában, amit ezúton is köszönök neki, remélem nem mentünk az agyára :D
 A kis túra autós szempontból is roppant tanulságos volt, mind veterán, mind nem veterán témában :)

Hollandia a veteránautók paradicsoma, szűnni nem akaró autóhegyek mindenütt, odafele úton németországban már összefutottunk az autópályán egy Citroen Kacsával, és osztálytársamék udvarán is áll egy Mini Cooper- sajnos nem a barátomé, és sajnos üzemen kívül van,  mert a rozsdásodás hollandiában sem ismeretlen fogalom, és habár a motorja tökéletes, a vizsgán legutóbb úgy kivágták, mint macskát kakálni. De azért beindítottuk :)

Fiat 500 ügyileg a szívem szakad meg, de Amszterdam nem hazudtolta meg a hírét. Lásd mellékelt képen a kocsin a feliratot :D (4 csinkvecsentóból 3-at sikerült lefényképezni.)

És 126ost is láttam.
Lengyel rendszámmal, 1 darabot Rotterdamban, de több mint a semmi :)

És most a képek.






Karki @ . 58 fotó . 27 komment

2009.08.25. Kedd

Villámblognak tervezett cucc következik.

Tegnap Imre barátommal és örökös gimnáziumi padtársammal kirángattuk Lujzát lakatoshoz szemlére Csepelre a Mitsu közreműködésével.

Kis kóválygás után rá is találtunk a mesterre, akinek már nem egy 500-as köszönheti a feltámadását, ezért bízom benne, hogy az enyém sem fog neki nagy fejtörést okozni.
Aggodalmát fejezte ki a sok helyen felrepedezett fényezés láttán, és reméli, hogy ez nem a sokk gitt miatt van...

Megállapotdunk, hogy amint lesz időm, szétkapom az autót, és kiviszem neki natúrban csak a kasztnit, és akkor nekiláthat.
Előreláthatólag a szétszedés szeptember 5-6-ra fog esni, 7.én pedig viszem ki.
Ha minden stimmel.

Úgyhogy hazavittük az autót (menet közben azért elszakítatta velünk egy platós szutyok a vontatókötelet, de pár matrózcsomó megoldotta a problémát), és vár a sorára. Aki akar, jöhet segíteni szétszedni majd :)

Polskika közben egy újabb kontroll-lámpával boldogít:
Az indexvisszajelzőm folyamatosan világít. Rejtély, miért, de már megszoktam, hogy karácsonyi díszkivilágítás van a műszerfalon :D

Nem mellékesen pedig voltunk Gyulán veterántalin (is :) ), ahova Edinával akartam menni, de töltés híján nem vállaltam be az 500 kilcsis túrát, de fogadjatok szeretettel pár képet róla, az összeset majd később, picasára ;)




2009.08.19. Szerda UPDATE

Zajlanak az események, kis lépésekben halad előre a gépcsajok helyreállítása.
Edina körül most több volt a történés, ma reggel 8 órakor új olajat kapott, mert kitudhatja, hogy mikor volt az előző tulajnál utoljára olajcsere. Mint a mellékelt ábra is mutatja, az olaj eléggé fekete volt (mármint ami kijött), de nem éreztem benne se homokot, se aluforgácsot- alkalomadtán majd leszedem a centrifugálszűrőt és a teknőt, megnézem, nincs-e benne valami extra, meg az olajcsere ellenére is világít alapjáraton az olajlámpám, pedig szerintem nem alacsony az alapjáratom.

Miért is nem néztem meg most a szűrőt?
Mert 9 órára hivatalos voltam egy autóvillanyóssági szakemberhez Érdre, akinek szintén pókja van, egy 650E, és megkértem, nézze meg, mi a túróért nem ég nekem hátul se a féklámpám, se a helyzetjelzőm.

2 órát mondott rá a mester, úgyhogy elmentem sétálni egyet Érdre, 9+2 óra az 11. Én már 10:36kor ott sasszéztam el a kapuja előtt, de a kertből kihallatszó, velőtrázó tónusú - idézem: "ELEGEM VAN MÁR EBBŐL A KISPOLSZKIBÓÓÓÓÓÓÓL!!!!!!!!!"
üvöltés arra a belátásra bírt, hogy 11ig véletlenül se bukkanjak fel, hagyjam egy kicsit lenyugodni a kedélyeket. :)

Tettem egy kört a tömb körül, majd 11 órakor kedélyes arcot öltve magamra beállítottam.
-Jó napot! - köszöntöttem a mestert.
A szemüveg mögül egy gondterhelt, pszichopata gyilkos tekintete nézett rám vissza.
-Segíthetek esetleg valamiben? - próbálkoztam megint.
A válasz tömör volt és velős.
- Igen. Javítsd meg a kocsidat.

hm.

Majd folytatta:
- Ki, és mit csinált ezzel a kocsival??
- Miért?
- Felkapcsolom a lámpát, beindul az ablaktörlő. Fékezek, beindul az ablaktörlő.-  és már mutatja is.

De nem történt semmi.

- Hát én ezt nem értem, az előbb csinálta. 
Leveszi a gyújtást, visszaadja, indexel. És láss csodát.

Beindul az ablaktörlő.
Aztán mutatja a többit is, és tényleg, mintha pont akkor, a fogyasztók bekapcsolásakor indulna az ablaktörlő is...
De nem voltak pont ugyanakkorák az intervallumok a bekapcsolás és az ablaktörlő indulása között.

Intervallum.

És itt világosodtam meg, hogy mi is történt.

Ugyanis ez egy akkora luxusautó, hogy nem csak tempomat van benne, de még egy intervallumos, utólagos kendáccsal belekerült ablaktörlő kapcsoló is.
De semmi köze nincs a gyári kapcsolóhoz, hanem külön életet él egy kis fém pöcök forgatásával, ezért ha az ember féletlenül beleakad, és forgatja, és nem tudja, hogy mi, akkor lehet, hogy az 1-2 mp és 1 perc között állítható intervallumban pont akkor törli le az ablakot, amikor senki nem számít rá, és ez tévesztette meg a mestert.

Mindazonáltal a féklámpám és a tompított fényem jó lett, a rádiómat bekötötte, úgyhogy hazafelé menet már kezdtem azt érezni a lágyan csendülő Genesissel a fülemben, hogy a kúpos 600as kipolszkis 70es tempóval az országúton poroszkálva az élet legnagyobb királya :D

Aztán amikor hazaértem, és megtapasztaltam, hogy újra leszívódott az akkumulátorom, akkor szépen visszaszálltam két lábbal a talajra.

Gyulai túrám így a póckival ugrott, kicsit gyorsabban, sokkal megbízhatóbban, de kevebb fílinggel a Mitsuval fogok menni.

Vivát Csehszlovákia.
Még szerencse, hogy tegnap sikerült bespájzolnom egy jó állapotú generátort, így hát szeptember első hetétől (akkor lesz beszerelve) van egy eladó skoda generátorom fesszabályozóval, olcsóér, alkalmi vétel, fizetek, csak tűnjön végre el ;)

Lujzához annyit, hogy megbeszéltem a lakatossal, hogy hétfőn viszem hozzá szemlére, megmondja, mit kell rajta csinálni, és természetesen, hogy elvállalja-e.
Mivel nincs benne motor, csak vontatva, vagy tréleren, vagy kisbusz belsejében tudom kivinni Csepelre - ha valakinek Budapest környékén volna kölcsönbe, vagy nagyon jutányos áron bérbe egy (akár autó után köthető ) trélere , legyen szíves szóljon.
Valamint a motorjához keresek eladó vadonatúj gyári 650E vezérműtengelyt, a tartalék blokkomból szerencsére sikerült kimentenem egy hibátlan olajpumpát, így arra már nem kell költeni.

És most pár kép, jó utat a lengyelországba utazóknak!





Ráadásnak egy fedélzeti kamerás Genesis koncert, amint kimegy a közepén a töltés, majd visszajön.


UPDATE:

Amit elfelejtettem leírni még apróságok:
Kiszereltem a hátsó biztonsági öveket, nem valók azok ebbe az autóba, látszik is, hogy az üléshuzat felgyűrődött, ahol bement a lemezig az öv alja.
Ennek keretében leszedtem a szocreál vászon üléshuzatokat is, alatta a vezetőoldalinál kissé kiült, de szép állapotú gyári huzatokat találtam.

Ma pedig kiszereltem egy trabi-származék elektromos ablakmosó rendszert a hozzá való felesleges 3 méter kábellel együtt, ami úgyse működött, helyére visszakötöttem a pumpásat, most pipecül működik.

Ráadásként a rendszámtáblatartót megfordítottam elöl, és a behorpadt lököst kikalapáltam, így nem úgy néz ki, mintha a lökhárító része lenne a rendszám, kicsit lentebb van, szerintem ízlésesebb, majd lesz róla kép.

2009.08.07. Péntek

A kvízkérdéses rovatunk folytatódik:
Mi az, ami erősebb az acélnál, az alumíniumnál, és ha a motorba belekerül, az előbbi tételek miatt mindent elcsesz?

A válasz: Szilícium-dioxid.
Az óvódások úgy szokták hívni, hogy homok.

Réges-régen, úgy 4 hónappal ezelőtt volt egy találkozó Cegléden, ahonnét úgy tértem haza kicsi Lujzámmal, hogy a motorban nincs olajnyomás, és mivel hamarosan lejár a vizsga, meg kasztnishoz kerül az autó, dúlva-fúlva bár, de letettem az autót a kertbe, és gondoltam, később visszatérünk rá.

2 nappal ezelőtt eljött az idő, és felmásztam vele a 12.kerületbe a maradék olajnyomásommal minden 500as guruk legnagyobbikához, és megkértem szépen, hogy azért a pár alkatrészért cserébe, amit én adok neki, vizslassa már át az autómat, hogy a lakatosnak tudjam majd mondani, mit kell rajta csinálni, és nézze már meg, miért nincs olajnyomásom.

- Az autó átvizslatása hamar megtörtént, hogy eredeti Fiat-fejű csavarom 1-2 kivételtől eltekintve hírből sem maradt, azon meg sem lepődtem.
- Egy hardy-tárcsám kiverődött, hát van ez így.
- Az, hogy a laprugóm elöl olyan lapos, mint a 695-ös Abarthé, valamint a laprugó felfogatós-távtartós marhasága hírből sem ismeri se az 500as Fiatot, se a kispolszkit, az is elgondolkodtató, pláne annak tükrében, hogy fékezésnél a gumim beleér mindég a doblemezbe, és most, hogy Edina rosszabb állapotú, de vastagabb mintázatú kerekei kerültek fel az autóra, már simán menet közben is hallható a dalolás és az égett szag az első kerekek felől. Szóval lehet, nem a kasztnival van a gond elöl, a kasztniméricskélés még hátravan, de majd a lakatos pontosabban megmondja.

De a feketeleves még hátra volt.
Szó szerint fekete leves.

A ceglédi túra előtt cseréltettem olajat, és a túrán kívül egy centit nem mozdultam az autóval.
Ennek ellenére olyan fekete szmötyi jött ki a teknőből, hogy azt hittem rosszul látok.
És a teknő alján gyönyörűséges, fél centi vastag olajsár és acél-aluforgács keverék volt elterülve.

A vezérműfedél leszedése után a vezérműtengelyen 1 mm mély berágódások voltak megfigyelhetőek, ennek következményeként az olajteknő alumíniumszelepén is hasonló állapotok uralkodnak.

Ezután kikerült a vezérműtengely az autóból, és megállapítást nyert, hogy a vezérműtengelyen felül a motorblokkot is gyönyörűen szétkaristolta a roppant hatékony adalék, ezért két megoldás maradt:
- ha a szelepemelő tőkék, a főtengely, meg egyebek még jó állapotúak, akkor motorgenerál-perselyeztetés,
- ha nem jó állapotúak, akkor egy bontott póckimotor beépítése.

úgyhogy Pista nekilátott szétszedni a blokkot, és megnézni részletesebben, mi menthető, az "üres" kasztni meg pihen a ház előtt - ha olyanom lesz, akkor jövő héten szétszedjük barátokkal a kasztnit, és elvisszük lakatoshoz, nézze meg, mondjon árat.

Ezen felül engem már csak egyetlen dolog foglalkoztat.
Hogy hogy a jó életbe kerülhetett bele homok a motorba....



(Edinához annyi zárójeles megjegyzés, hogy belekerült egy rádió, aminek még nincs antennája és pozitív sarka a biztosítéktáblához az idióta kábelezés miatt, leszedtem a szocreál üléshuzatot,kiszedtem a váltónál lévő kókány tolatólámpa kapcsolót, pedig nincs is tolatólámpám, valamint a hátsó öveket. Hibalista: generátorba beletört egy kábelsaru, ami miatt ha lehetne, sincs töltés, valamint nincs hátul se fék, se helyzetjelző lámpám. Ettől függetlenül tökéletes. Róla fotók később.)

2009.07.22. Szerda FRISSÍTVE

Ma reggel kinyitottam a postaládát, és a kezembe esett egy boríték.
A következő felirat volt rajta:

"Szia Dávid
Ezeket a képeket Találtam.
Ez volt a kezdet.

Üdv:
D.Attila"

És mellette 4 db fotó...
Este frissítem és tuningolom a posztot, aki kitalálja, mi volt a fotókon, illetve miről is van szó, annak pirospont. :D

***/ESTI FRISSÍTÉS/***

Előre rettegtem, hogy valami leleplező levél lesz valami buzerátor édeshármas kapcsolat történetéből, és habár a megszólítás nem stimmelt (nem vagyok Dávid :P ), de ha már a mi postaládánkban volt a levél, gondoltam megnézem a fotókat.
Felkészültem a legrosszabbra....

De a fotókon nem volt más, csak egy pici autó.
Egy pici, piros autó.

Egy Fiat 500as.

Nézegettem a fotókat így, úgy, nem láttam én már ezt a kocsit valahol....??
Aztán bevillant.
Ott állt mellettem a kertben az az autó.
Ezüst színben.

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Ugyanis D.Attilát, az autó előző tulaját úgy február magasságában megkértem iwiwen, hogy ha talál otthon valami fotót, alkatrészt, emléket az autóról, küldje már el nekem valahogyan, mert fel akarom kutatni az autót lehetőség szerint az 1969es merkúr-átadásig, és rajta kívül még 8 előző tulaja van az autónak, lesz dolgom bőven :)

A reggel bedobott fotók scannelt változatát alul megtekinthetitek, szerintem a változás drasztikus, de ettől függetlenül nekem még lesz dolgom :)


Edináról még egy szó (azon felül, hogy teljesen át lett iratva, és holnap meghúzom a gázbovdenét, hogy ne kelljen a gyorsításhoz padlóig taposni a pedált :) ):

A Kedvesem mostanra már túl van az első vezetési gyakorlati óráján, de hogy ne teljesen analfabétaként menjen el, úgy gondoltam, gyakorlok vele 1-2 alap dolgot.

Két részletben sikerült, az első elindulása és megállása a Mitsuval volt még kábé két hete, három napja pedig a póckikával mentünk el gyakorolni, mert a mondás szerint aki egy polskit elvezet, az mindent el tud vezetni :)

Azt hiszem, a "fékezés" fejezetet későn vettem át vele, mert az első megállásunk egy demszky-karóban végződött. Még szerencse, hogy az első lökös amúgyis hátsó, és amúgyis ki akartam cserélni, más baj meg nem lett :)

Mentségére szóljon Kedvesemnek, ma az első vezetési órán nagyon megdícsérték, és mondták, nem reménytelen eset :D

De akkor beszéljenek most a képek.

update 2: És amit még elfelejtettem: Sikerült egy eredeti olasz 600as blokkot is szereznem tartalékba. Csak össze kéne rakni, fotó később róla, ha...

2009.07.10. Péntek

Az átíratási procedúra megkezdődött Edinánál, vagyis ma reggel elszáguldottam eredetet vizsgáltatni.

Miután bejelentkeztem az vizsgálóállomáson és befizettem a csekket, az öreg szaki ("milyen autó lesz? Kispolszki? Húderégvoltmáritt ilyen!") nekilátott átvizslatni az ótót.

Az öreg szakiknál elmaradhatatlan cigarettával sikerült persze belehamuznia (véletlenül) a csomagtartóba alvázszám vizslatás közben, és megállapította, hogy az adattáblámon az alvázszám nem egyezik meg a rendes alvázszámmal, és hogy ne okozzon zavart a későbbiekben, inkább szereljem le. (mindenképp. Ehhe.) Persze más kérdés, hogy az adattáblán az alvázszámnál lévő pár számról meg se lehet állapítani, miféle, nemhogy azt megmondani, egyezik-e a rendes alvázszámmal, na de mindegy.

Ezután jött a festékvastagság mérés, és ahogy arra számítani lehetett egy újrafestett autónál, mindenféle számok kijöttek a 167 (egység? mikrométer? mi a tök?) és 896 (egység? mikrométer? mi a tök?) között, bár azt nem értem, hogy az öreg szakik miért nem használnak tizedes vesszőt, ha már a gép úgy írja ki, és mi alapján ír hol 2, hol 3 számjegyet be a papírba...

De végülis mindent rendben találtak, utána elmentem kedvezményes biztosítást intézni az 500as klub fejéhez, ahol enyhén szólva átbeszéltük a biztosítók nyitvatartási idejét :D , de meglett az igazolásom, valamint kaptam tippet, hova vihetem Lujzadrága felújításban megrekedt felnijeit esztergáltatni.

És még egy dolgot kaptam: Reményt, mely szerint Lujza mostani kasztnijából is lehet még jó autó. És ha az 500as klub feje mondja ezt, akkor nem eshetek pánikba.

Ámen.
:)

És hogy ne maradjon kép nélkül a mai bejegyzés, könyvajánlóval egybekötött modellautóbemutatót fogok tartani. :) Aki kitalálja, melyik könyvekből vannak a képek, annak pirospont. :)




2009.07.01. Szerda

Igen, emberek, igen! Blogposzt japán autóról! Lehet élcelődni: A vas kezd látványosan megöregedni, és ez már a használhatóság rovására kezd nagyon menni.

Történt, hogy nagyobb terjedelmű tárgyak szállítására került sor, úgyhogy - habár Mó Edina két akkutöltés között vígan poroszkál 50-el a világ végéig is, Lujzán ugye meg már nincs műszaki, és a motor sem fejlődik, na meg egyik sem alkalmas hűtőszekrény hosszabb távú cipelésére - anyámtól kölcsön lett kérve újfent a Mitsu.

Eleve úgy adta oda, hogy az ablaktörlő nem működik. (legutóbb még működött.) Na nem csak úgy szimplán az első ablaktörlő nem üzemel, ahogy egy biztosíték kiég, hanem csak a vezetőoldali tagadta meg a szolgálatokat. De mivel ha alaphelyzetben marad a vezetőoldali, akkor az utasoldali működő párjával össze is akad, és akkor már egyik sem működik.

A szükségmegoldás a régi GT1-es / DTMes versenyautókból / Tátra villamosokból / V43as mozdonyokból / Abarthról érkezett: mivel az ablaktörlő kézzel nagyon lazán működtethető, legfelső állapotába helyeztem a vezetőoldalit, így az utasoldali szabadon tudott dolgozni. Persze ettől még nem dolgozott a vezető oldalán a cucc, így nagyobb esőben el sem indulok most az autóval, szemerkélő esőben meg kinyúlkálok az ablakon, és kézzel mozgatom az ablaktörlőt. Nem egy álom :S

Másik probléma, és indok, miért ne vegyen sok extrát az ember az autójába: elromlott az eletromos tető. Az is félig, ugyanis elhúzni elhúzza a kasztniba az üveget, de szintbe már nem viszi vissza bezáráskor.

A derék japcsik számíthattak erre már az autó kiadásakor is, mert az autó kezelési utasítása szerint egy imbuszkulcsot a tetőmozgató motorba helyezve az erre kialakított részen megpróbáltam mechanikusan bezárni a tetőt. Más kérdés, hogy ezzel sem működött :S

Szerencsére nem ázik itt az autó, pedig volt a hiba keletkezése óta pár nagyobb zuhé, csak 130as sztrádatempónál már baromira zúg.

Az autó általános állapotáról meg annyit mondhatnék ezen felül, hogy rozsdállik már (hozzátenném, hogy csak azon az oldalon, ahol 12 évvel ezelőtt egy Dacia lebontotta az autó oldalát), és a futóműve 320 ezer felé már nagyon kotyog, nyöszörög. Aki tud olcsón Lancer kasztni-, és futóműelemeket, szóljon. :)

Egy-két kép zárásként.



 

2009.06.17. Szerda

Az elmúlt pár napban újra történt ótókázás a fehér gépszörnnyel, az előző postban már említett balul elsült északi parti túrát másnap követte egy sikeres :)
Annyi volt a különbség, hogy nappal mentem, nem ment annyi fogyasztó, nem kellett attól parulnom, hogy felállok a kompra, és majd a révkapitány fog letolni onnét :)
Szóval egyik hétfő délután átmentem, kedd délután visszajöttem, közben hébe-hóba felvillant a méltán utált GEN lámpácska (hogy tud hébe-hóba felvillanni egy lámpa??), de ez az indítózásaimat hála Istennek nem befolyásolta. :)

Aztán este lett és reggel, és lőn a szerda, a biztonság kedvéért feltettem töltőre az akkut, mert várt az autóra az eddigi leghosszabb túrája az én fennhatóságom alatt.

Kőröshegy - Budapest.

Összecuccoltam, délután 3kor elindultam.
Siófoknál megismétlődött a vasárnapi mizéria, én meg vonyítottam, mint a kutya, mert a GEN lámpácska, annak ellenére, hogy semmi fogyasztót nem nyomtam fel, újra elkezdett boldogítani.

Lepsénynél meg elaludt.
Polgárdinál már újra világított, de ezúttal Budapestig megtisztelt fénylő személyiségével.

Akkor már nem csak emiatt vonyítottam.
Hiányzott Lujza, amint 70 kilométer / óránál odalépek neki, és 110-el előzöm meg a kamionokat, és érzem a szétáradó erőt és dinamizmust.

Szegény 004es ügynök olyan dinamizmussal lép ki 70-nél, mint ahogy a 82. életévét taposó Roger "007" Moore lépne ki mostanában egy olimpiai 100 méteres rövidtávfutó verseny döntőjében.
Vagyis sehogy.

90 feletti tempókról sajnos most még csak álmodok, a 90 is csodaszámba megy, de talán lesz ez még jobb is :)

Egyetlen észrevétel még, hogy alacsony fordulatszámon mindig ég az olajlámpája. Néztem indulásnál hideg motornál, épphogy minimum felett van az olaj, de amúgyis hamarosan olajcsere lesz, akkor jól megtöltöm, és reményeim szerint nem fog többé zavarni :)

Aztán elkövettem egy apró hibát. A torkosságom csapdába csalt.
Megálltam az otthonomtól két sarokra fagylaltot venni a meleg estére.

Mire visszaértem a boltból, persze, hogy nem akart beindulni.... Polgárditól idáig szépen világított a töltés lámpám, nem tudom, mire számítottam, de akkor az akkukkal nincs probléma. Hm, ki gondolta volna :D

Hazaballagtam a fontosabb cuccaimmal, majd felhívtam egy barátomat, segítsen betolni - visszamentünk, betoltuk a fehérkét, és hazajöttem.

Úgyhogy Lujza megismerkedhetett lengyel unokahúgával, akinek sajnos még nincs neve, csak egy sorszáma.... Ötletek? :D

Úgyhogy most a két gép itt pihizik a kertben. Hamarosan lemegyek, kiszedem az akkut, és felteszem töltőre, de addig is, a kedvenc emberi gesztusommal élek, amiért a 004es elérte, hogy kiolvadjon a fagylaltom a hazagyaloglás alatt, lásd utolsó kép :) :

Szép estét mindenkinek!








2009.06.14. Vasárnap + UPDATE

Másfél kalandos napot töltöttem már el a 004-es ügynök társaságában. Igen, már elhoztam Komlóról az autót :)

Nem mondom, hogy azonnal megbarátkozott volna velem a gépezet, bár jókedvűen fogadott. Értsd: Amikor a tulajhoz beállítottunk, elindult pöccre, és gyönyörűen járt.
Körbejártam mégegyszer, megláttam, hogy kézigázas, hát a tulaj csak csodálkozott, hogy családban van nekik 32 éve az autó, de hát ezt nem is tudták :D Na mondom, jóóóóvan :D

Aztán elindultunk Komlóról Siófok felé, közben Sásdon megtankoltunk, majd tovább.
(más kérdés, hogy ott kiderült: féklámpám az nincs. még szerencse, hogy ilyen körültekintő vagyok ... )

 Aztán haladunk tovább, kézigáz 80-ra belőve, heppinessz, szánsájn ....
Majd jött egy emelkedő.
Kézigáz vissza, lábbal adagolunk, hátha vissza kell gangolni.
És akkor nem pörgött fel a motor.
Emelkedő egyre enyhébb ugyan, de a 004es ügynök lassul, majd megáll, és lefullad (ez volt Nagykónyi előtt.)

Megállok,indítózok, lámpák felgyulladnak, majd az indító felhúzása után szépen ki is alszanak.
Hm.

Visszaereszt indító, lámpák megint égnek.

A kísérő haverokkal szépen feltoltuk az emelkedő tetejére, másik oldalon legurít, az autó szépen ketyeg. Jíháááá.
Megyünk tovább, következő emelkedőnél megint fulladozás, megint leállás.
Ejhajahujj.
Az itteni kis falu büféjénél megálltunk ebédelni, még épp be tudtam odáig gurulni, közben szétvetett az ideg, hogy megcsináltam megint az év üzletét. Karki Úr, király voltál.

Hami után még egy betolás, autó megint gyönyörűen jár.
Hm.

Viszont generátor lámpa masszívan ég.
Ezúttal el is jutottam vele Kőröshegyig, ahol a családunk kis nyaralója álldogál, de beindulni többet már nem indult be indítózástól, csak betolástól.

A lefulladást én a régóta használaton kívüliségre és a karbiban lévő szutykok számlájára írnám, az indítózás nyomisága pedig szerintem két dologtól lehet - persze ha van más ötlet, ne kíméljetek :)
- a remekbeszabott kókány skodagenerátorból kicsúszott az egyik kábel, amit visszadugtam, de még nem tudta feltölteni az akkut,
- az akku eleve szar (próbálom most egy tartalék akkuval az indítást, de az sem volt használva már fél éve, nem túl meggyőző az sem...)

úgyhogy most így áll a helyzet az új szerzeménnyel, egyébként meglepő, mennyivel kényelmesebb autó az 500-as(om)hoz képest, a rugózása finom, a váltó pontosan kluttyan, de az erőt még mindig hiányolom belőle, habár 70-80as tempó simán tartható vele.

És egy grátisz poén: Egy balatoni barátomnak említettem, hogy ez egy luxusautó, már tempomat is van benne, tartja is szépen a sebességet.
Erre barátom:
-Ugyan, hát én lesz*pom magam, ha igazad lesz!
Erre megmutattam neki, hogy a kézigáz kihúzásától hogy megy szépen lejjebb a pedál...
Így esett, hogy barátom lóg magának egy orális önkielégítéssel. :)

És most pár kép.

UPDATE:

Azon felbuzdulva, hogy a generátor kábelét visszanyomtam, és hogy a tartalék akkunál menet közben, nulla fogyasztó mellett szépen kialudt a töltésjelző lámpám (tehát égett, amikor elindultam, majd kialudt pár kilométer után), az időközben feltöltött eredeti akkut visszanyomtam a helyére és elindultam a volt osztálytársamhoz az északi partra, Balatonudvariba. Mivel közben lekéstem az utolsó kompot, elindultam hát körbe, mivel a kontroll lámpák látszólag elmentek aludni.

Amikor aztán Siófokon megint kigyulladt a töltésjelző lámpám, megeresztettem egy telefont, hogy ma szerintem már nem megyek át Béudvariba, és visszafordultam.

BéSzéplak-Alsón már nem tudtam indexelni.

Zamárdinál a tompított fényem elment aludni, maradt a távfény és a helyzetjelző.

Szántódon már a távfényem sem égett.

Itt aztán 19-re lapot húztam, és helyzetjelzővel, 30as tempóban csordogáltam át Szántódról Kőröshegyre a kivilágítatlan országúton (3-an jöttek szemből és ketten előztek ki ezalatt az alig 400 méteres szakaszon - volt parám megszámolni őket, és elábrándozni azon, hogy miért nincs ilyenkor telihold).

De szép lassan visszaértem, leraktam az autót, és a tartalék akkut (amit ma már a generátornak egyszer talán sikerült feltöltenie) felraktam töltőre.
Holnap újra próbálkozok.

(apropó hold: Tudja valaki, mi az: nagy, szőrös, barna és a föld körül kering? )






2009.06.02. Kedd

Foglalóztam tegnap egy vasat. Igen. Megcsináltam. :D Megelőlegezem neki a blogon a garázsban a helyet, a vételár maradékát június 30ig kell kiperkáljam, addig kerül rá egy zöldkártya a mostani tulaj jóvoltából (műszaki még van októberig), és akkor lábon fogom elhozni :)
Eluralkodott rajtam az elborult gyűjtői szenvedély.
Első tulajos (mármint a mostani tulaj édesapja hozta el a merkúrtól 1977ben az autót), a garázst köré építették (a család másik autója, az 5ös BMW nem is fér bele :D ), és három hónap állás után pöccre beindult két köszörülés után. Nagyon egyben van szerintem, fék satura befog, ha odalépek, kormány nem mászik mindenfelé. Kipróbáltam, az 500ashoz képest rémisztően gyenge, nem tudom, hogy azért, mert nehéz a kasztni és a 650es 500ashoz képest gyengébb a motor, vagy mert nincs elég kompresszió, de majd kiderül :)

Polski Fiat 126p 600, kúpkróm, 1977. Beszéljenek róla a képek - egykettő még használtautós, de sebaj  :)

2009.05.29. Péntek

Vasárnap lesz egy hete, hogy egy centit sem mentem kicsi Lujzával, mert enyhén szólva legatyásodott az erőműve. Úgyhogy leírom, mi az ábra most vele, jövő héten meg megy ki Lacmanhoz, hogy minden a helyére kerüljön.
Aki olvasott egy hete szervízkönyvet a 126.hu-n, annak nem lesz ez most újdonság :)

A motorom másfél évvel ezelőtti felújítása óta csak a szinterezéshez kellett szétszedni, de attól kezdve már nem volt teljesen olyan, mint volt.
Egy idő után ugyanis üzemmeleg motornál kigyulladt az olajlámpája, majd gázadásra elaludt. Másfél évig üzemmelegen is csak akkor gyulladt fel az olajlámpa, ha mondjuk Nyíregyházától Szolnokig úgy mentem a 4-es főúton nyáron a 40 fokban a hátsó ülésen sok csomaggal, hogy nem mentem 100nál lassabban :)

Akkor kezdtem pánikba esni, amikor a törökbálinti Corától a budaörsi Tescoig (autópályán)  80as tempót nem túllépve menet közben is kigyulladt az olajlámpám.

Akkor ott megálltam a leállósávba (megjegyzés: mi a francnak írják ki az autópálya feletti fényújságokra állandóan, hogy leállósávon tartózkodni veszélyes??? Jókedvéből áll ott az a szerencsétlen? Vagy hol álljon meg, a belső sávban??? ), megvártam, hogy lehűljön egy kicsit a motor, majd hazacammogtam.
Ekkor pár telefont lebonyolítottam, fórumra beírtam a panaszaimat, majd már információkkal felvértezve elmentem a zsombicarba, és vettem egy új olajgombát.

A cserét követően elmentem este a dolgomra, de miután másfél óra pihentetés és 2,5 kilométer után megint elkezdett menet közben (50es tempónál, mert városban vagyunk) világítani az olajlámpám, és gyanúsan gyengülni a motor, már tudtam, hogy orvosra is szükségem lesz. Úgy jártam, mint a szőkenő, amikor melléül a WC-n.

Autó félreállít, barátom a vontatókötéllel kihív, Lacman felhív, hogy vihetem-e este 9kor a kocsit. Ráadásul szombaton tali, és BeZiL rám testálta a budapestiek lenavigálását az alfődre (más kérdés, hogy Holló nélkül a 4es útra sem találtam volna vissza a vecsési tescótól, de az egy másik történet :D )

Lacman megnyugtatott, van elképzelése, mi a baj, szombatra összerakja az autót. Ha addig él is.

Úgyhogy a haverral kivontattuk az autót érdre, otthagytuk Lacmannak az autót, hogy másnap korán neki tudjon kezdeni. Vontatás alatt az egyik fékmunkahenger megadhatta magát, mert a kúposfelni alól csodaszépen elkezdett gyöngyözni a fékfolyadék. zsííír. vazz.

Másnap aztán még egyszer kirohantam egy új vezérműlánccal meg egy kanna olio-val Érdre, majd vártam a fejleményeket - este fél 11kor kaptam a telefont: kész az autó, mehetek érte. Megérkezésemkor Lacman még fejlámpával matatott valamit a motortérben, majd megmutatta az olajpumpámat. A cucc nem nagyon forgott körbe, nem csoda, ha nem ment fel olaj. A vezérműtengelyem végét gyönyörűen összekaristolta, de az még nem cserélődött ki, mert talán még jó lesz, legalább a másnapi túráig.

(ezután próbakör, autó köhög-krákog egypicit alattam, viszem vissza. Laci megy vele, kettesben kiviszi a 60at, nincs ezzel semmi baj. Ez az autó utál engem... :S Majd fordulnék meg, de akkor már nem jár szépen a motor, újra krákog...  La mitica di cinquecento :) ... úgyhogy motortér kinyit, gyújtáselosztó szikrázik. Lacman nagy levegőt vesz, éjjel 11kor fejlámpával a meleg májusi éjszakában garázs nélkül nekiáll kicserélni. Azt mondtam, lesz autód holnapra, punktum. :)
Gyujtás kicserél, beállít, az autó még mindig krákog, Laci káromkodik, Karki ideges, mert a szomszédok az üvöltő motor miatt mindjárt kijönnek vasvillával ;) majd következőre Laci bemegy az udvaron álló, burkolólemezeitől megszabadított romos 500-ashoz, leszedi a karbiját, majd berakja az enyém helyére. Gyorsabb, mintha hétfőig várnánk, hogy sűrített levegővel kipucolhassuk a koszolódott karbit. :)
Szóval karbi fel, motor gyönyörűen jár, Karki örül, Laci mehet aludni. Az óra 1:30-at mutat. )

Másnap találkozó, összegyűjtjük az embereket.... Amíg Lágymányosról átérek a vecsési Tescóig, már megint világít az olajlámpám alapjáraton. Anyáááááááááááád.
Gondoltam, amíg menet közben nem világít, addig nincs komoly baj.

Albertirsánál már világított menet közben is... Konvoj megáll, pihentet, mindenki körbeállja a falkavezérnek kikiáltott nyommer autót.... Majd 60as tempóban begurulunk Ceglédre. Karki is begurul. Legalább a szlalomversenyen szeretett volna indulni, de így nem lehet - az autóval még haza kell érni... Pedig látszólag az autó jól megy, nem érződött vacaknak. De nem lehet kockáztatni :S

2 megállással haza is értem Ceglédről Budára, autó leállít, a végén már nagyon furcsa zajok jöttek a motortérből.
Úgyhogy azóta csak áll a kertben az autó, anyámtól meg kölcsönkérődött a Lancer, hogy lehessen valahogy munkába is járni.

Pünkösd után újabb forduló következik, ráadásként vizskára felkészítés fékjavítással - légtelenítéssel + kormánygép csere a holtjáték csökentésre, addig a Mitsut nyüstölöm.

És a ráadás: Lehomokszóródtak és felnijavítódtak-görgőződtek az eredeti felnik. Az egyik lyukas lett, az idő kikezdett vele, a  felnis el is törte, mert vékony volt már a felfogatásnál a fém - vagy kuka, vagy valami alternatív javításimódszer, még meglátom,mi a jobb - és két felnin a dísztárcsa anyájának már átszakadt a menete, jövő héten reményeim szerint az is ki lesz küszöbölve, aztán mehet rá a festés, vagy a szinterezés- addig még ezt is kitalálom :)

Most pedig pár semmitmondó kép, mert a szerelésről és a találkozóról magáról nem készült fotó :)




Friss képek + Kvízkérdés + Ápdét


Rohattul kíváncsi lennék, kinek jó az, hogy reggelre leereszti az egyik gumimat. Nem az összes kereket, csak az egyiket. Egy hét alatt ez a második alkalom, először a bal első kerekemet engedték le, akkor azt hittem, túlzottan rátekertem a szelepsapkát, és benyomódott a tű, de most, hogy a jobb hátsót is leengedve találtam, merényletre kell gondoljak. :S A fotó nem adja vissza teljesen, de tökéletesen lapos volt a cucc. Aprólékos ember lehet, mert a szelepsapka is mindig vissza volt csavarva...

Az olaj is szép lassan csöpörészik kifele, a szelepdekni tömítés is kezd szép lassan átázni. A parafa tömítésektől ments meg, Uram, minket...

Hamarosan jön a műszaki vizsga, lesz pár apró javítani való.
Coming soon.

Délutáni friss infók:
Előítéletes vótam. Felfújtam reggel a kereket, elmentem megnézni, hogy gyülekeznek a Veszprémbe menő 126os kollégák, és mire visszaértem, megint leeresztett a kerék.
Ez defekt.

Úgyhogy előkaptam a gép orrából a pótkereket, szomszédból kölcsönkértem egy emelőt (ha tud valaki gyárihoz hasonlatos, karos-tekerős emelőt eladót, szóljon :) ).

A pótkerékre a legjobb szó az átmeneti megoldás, ugyanis a felnit egy bontó távoli sarkából 3 méter föld alól is kihúzhattam volna, a rajta lévő, STOMIL gumival együtt, amilyen ocsmányul néz ki. Gyors felszerelés, ezúttal megúsztam a csavarok eltörését, majd gyors próbakör. Bírja, hála Istennek.
Hétfőn elkezdem a gyári felnik felújíttatását, veszek majd új gumikat is rá. 135-ös Toyo 330 a favorit idáig... vagy a Falken jobb? Vagy valami más?
Vélemények? :)

És beszéljenek a képek ;)

Hoppá, és egy kis kvízkérdés BuszosPetya után szabadon: Mi látható az utolsó képen? :) Most találtam a telómon ;)

2009.04.28. Kedd

Ahogy már BeZiL is írta, voltunk vasárnap egy pompás kis túrán, 25 autó és 3 motor részvételével. Azért veszélyes az ilyen, mert az ember nyáltermelése nagyon megindul, és a végén majd azt hiszik az emberről, hogy nem egészen szobatiszta ;)

Készült róla egy kis videószösszenet is dolcsevítás dallamokkal, a 60-as évek hangulatában és minőségében (egyrészről azért, mert eleve vacak minőséget vesz fel a fényképezőm, másrészről ha már vacak a minőség, miért ne lehetne stílusosan vacak? :D )

Tehát íme, jó szórakozást hozzá!



A találkozón részt vett autók listája, a teljesség igénye nélkül, érdekességképpen:

  • Fiat 1100, az 50-es évekből
  • Fiat 1300, a 60-as évekből
  • Fiat 2300, szintén
  • Fiat 130 Coupé, 3200as motor, automata váltó (ilyet még nem pipáltam sose)
  • Fiat 850L
  • Fiat 850 Sportcoupé
  • Fiat 500 F, R, Abarth
  • Autobianchi A112 Junior
  • Polski Fiat 126P 650 faltdach ;)
  • Polski Fiat 125 1300, első széria, kormányváltó
  • Polski Fiat 125 1500
  • Lada 1300 Taxi verzió
  • Fiat 500 2008
  • Steyr-Puch 500S
Kihagytam valakit....? :)

Még képekhez klikk ide.

2009.04.10. Péntek

Lujzának megjött a havija. Vagy valami ilyesmi. Mert alul vérzik. Nagyon. :(
Történt ugyanis, hogy az 500as klubban megbíztak, hogy ha már úgyis tele vagyok ötletekkel, akkor szervezzem meg a klub idei első túráját, amit nagy kedvvel el is vállaltam (Április 18, bővebben a klub honlapján, aki nem szégyell veteránautókkal mutatkozni, csatlakozzon bátran :) )

Így hát a tegnapi napon felkerekedtem, hogy bejárjam az útvonalat, amit kigondoltam, hogy tételesen, kilométer, és időpontosan meglegyen minden, összegszerűen, ne érjen senkit meglepetés.

Bejártam a világ sok szegletét, 1-2 fotót ízelítőnek tekintsetek majd meg alul, de a dolog csúnya része ott kezdődött, hogy Zichyújfalu és Perkáta között egy tempósabb szakasz után felpislant az olajlámpám. Nem nagyon, csak egy kicsit. Egy pillanatra. Ami akár normálisnak is gondolhatnók, de nem az én autómban. (Tavaly nyáron 40 fokban sokkal nagyobb távolság után kezdett csak pislákolni az olio lámpácska).

Utána Budapestig már nem szórakoztatott a piros kis fény, de ma kíváncsiságból megnéztem az olajszintemet. A mutatott érték után meg nagyon gyorsan mást is a motor alatt. Nem lettem boldog túlzottan :(

Ami még érdekes lehet: A Debica passiók masszívak.Csak nem hagyják magukat bedaráltatni a kúposfelni által - fékezéskor, bukkanókor még mindig hallatszik a morgás, amint beleérnek a doblemezbe. Na persze a biztosúr, aki megállított Rácalmásnál, nem ezt tapasztalta (Uram, a két első gumi hamarosan cserélendő. További jó utat!)

2009.03.30. Hétfő

Főnixmadárként támadt fel hamvaiból a japán gépezet, hosszú és kényszerű téli pihenője után.

Mint azt korábban már említettem, a pontosságáról méltán híres váltó egy idő után nem akart beállni fokozatba, és üresbe is izomból kellett kirántani, a kuplung pedig olyan volt, mintha 200 fokon megsült, nyúlós gumikötélen taposna az ember.

Tegnap este 10 órakor (sötétben, szakadó esőben) jött el a pillanat, hogy bátyám Citroenje kötélvégre kapta a Mitsut, és elindultuk szépen dél-budáról újpestre.
A körülményeket nehezítette, hogy miután sikeresen átestünk néhány igen tisztességes méretű "pocsolyán" (a vízmennyiséget befogadó kráter méretéből adódóan a "víztározó" meghatározás tán helytállóbb lenne - vivát budapesti utak :( ), az elosztófedelem szépen átázott, és a járó motor, amire a világítás és az ablaktörlő áramellátása miatt szükségem lett volna, az szépen leállt párszor, és utána is eléggé bizonytalan volt...

Mire megérkeztünk újpestre (bátyám barátnőjének édesapjához, aki autószerelő), már tisztességes mennyiségű gőz tört fel a motorháztető alól.  :)

És másnap reggelre kész is lett a gép, kuplung-munkahenger (ld. mellékelt kép) csere után az autó tökéletesen ketyegett, a váltó ugyanolyan halálpontos lett , mint vót újkorában :)

Sokan unalmasnak mondják ezeket a tizenpáréves japán gépeket, mondják, nincs bennük semmi különleges. De amikor újra megérezhettem, milyen az, amikor 15 év után is megvan mind a 113 lóerő a motorháztető alatt, elöntött egy jóleső érzés - egy  15 éves japán gép is okozhat sok örömet az embernek :)

És emlékezzetek népek : újabb korukban az 500as Fiatot, a Kispolszkit is, Trabit is (stb., stb.) unalmas autóknak tartották az emberek, mert népautónak születtek. De lehet, hogy 10-20 év múlva is típus-, és márkaklubok alakulnak majd a most igáslovakként tartott japó autók köré :D

Ennyit a Mitsuról, kedves barátaim, legközelebbi post valszeg 3-4 hónap múlva várható, mert addig csak használni fogjuk ;) gondtalan autózást kívánok mindenkinek :)

2009.03.26. Csütörtök

Izgalmasra sikeredett az elmúlt pár nap, szívásokban sem volt hiány.
A hétfői nap este melóból egy könnyed baráti összeröffenés felé tartva a Krisztina körúton haladtam, amikor hirtelen irdatlan csörömpölés kezdett jönni hátulról. 

Félrehúzódtam, a külső sávba, vészvillogó híján helyzetjelzőre kapcsoltam, hátraballagtam - a lökhárító egyik csavarjának az anyája elkallódott valahol, a csavar kiesett, és a lökös a statikailag legjobb állapotba hozta magát - egyik fele szépen lelógott az útra.

Tartalék csavar nem volt nálam, így leszedtem a másik csavarját is a lökösnek, bevágtam az autóba - az este folyamán ez csak azért volt kellemetlen, mert fel kellett vennem 3 barátomat, és elfuvarozni őket a város másik felébe  :) Egyik barátom kezében lökös, másik barátom kezében a beszerelésre váró rádió, harmadik kezében a box és a hangfal.... :)

Másnap aztán BeZiL kollégával megpreparáltuk a lököst két új csavarral és távtartóval, és beraktuk a rádiót. Nem egészen DIN szabvány lett a bedrótozás, ezért fordulhatott elő, hogy először a hangfal kábelét akartam az akku pozitív sarkához drótozni ;) , de most már üzemel a Szoni - a két huszonpáréves Tesla hangfal is egészen kitesz magáért :D

A tegnapi napon megint elkezdett zenélni a kúposfelni, mivel a gumis nem méltóztatott normálisan meghúzni a csavarokat, a gyönyörű kopácsoló hang az idegeimet már kezdte kikészíteni.

Előkaptam egy szééép nagy kerékkulcsot, elkezdtem meghúzni rendesen a csavarokat - a következő pillanatban az egyik csavar feje a földön landolt. Hö, király :S

Nem tagadom, a Mitsubishi tőcsavaros-kerékanyás megoldásához voltam szokva, amit akármilyen erővel be lehet gyepálni, úgyse fog eltörni - így viszont ment egy telefon Attila barátomnak - 4ből van 3 csavarom, a negyedik benne a fékdobban, megkockáztassam a hozzátok eljutást, tudtok segíteni ? Becsületére legyen mondva, hogy mehettem - ekkor még ő sem tudta, másfél óra tömény szívás kezdődik a betört csavarral....

Először fúróval próbálkozott Attila, majdnagyobb fúróval, majd árral-kalapáccsal - a csavar ilyenkor bezzeg eléggé masszívnak bizonyult, nem mozdult egy millimétert sem. Következő ötlet az imbuszkulcs belekalapálása volt, azzal sem ért el semmit - ekkorra már én és a kerékcsavar behajtási módszereim a világ minden tájának átkát megkapták már :)

Végülis kifúrta a csavar maradványait, majd átrohant a két házzal odébb lévő műhelybe, belefúratott egy új menetet, még utoljára megátkozott, és összeszerelte édesapjával a kereket. Ezúton is köszönöm neki a fáradtságot és a türelmet.

És most pár kép.


2009.03.18. Szerda

Megkövetek mindenkit, akinek azt mondtam, hogy úgyis a gyári felnimet fogom visszatenni. Ugyanis fent van a kúposkerék. És valami kegyetlenrohattulállatira jól néz ki. Szerintem. Nem gondoltam volna :D :D

Lejött a gyári felni is, a "szép" kályhaezüsttel lefújt külső részek siralmas belső állapotokat rejtettek, tulajdonképpen szerencse, hogy nem szúrta ki a belsőmet a cucc. Alkalomadtán majd mennek a síntérezőbe meg a homokoshoz, mert azért van még bennük anyag.

A tegnapi nap fejleménye volt még, hogy a motorburkolatok szinterezése is elkészült, új csavarok is kerültek rá.

Hááááááááááát....... :)

Szépszép, de olyan párhuzam jutott eszembe a látványtól, hogy olyan, mintha egyetlen ép fog lenne egy öreg nénike szájában. Valahogy nem stimmel. Túl jó az autóhoz :) Persze majd ha lesz hozzá Abarth kipuffogó, meg olajteknő, akkor még szebb lesz, na meg ha kilakatolódik  :)

És a tegnapi nap tortáján a hab az volt, hogy ülhettünk BeZiL komával egy 35 lovasra felhúzott, patyolat kis fityóban. (a vezetést nem kockáztattuk meg, mert a nagy teljesítmény ellenére még vékony féltengely volt az autóban, ha eltörik, lett volna nemulass :) )



Dell'orto karbi, 310-es utcai vezérműtengely, szívfacsaróan szép hang a sportkipuffogóból... ha egy év múlva az enyém is hasonló szép állapotban lenne, a hátsómat a földhöz vagdosnám örömömben.



Még egy apróság: bekerült egy gyári zajvédő szivacs az ülés mögé a beleszabdalt kispolszki mellé. Így már egész rendezettül néz ki a szeszélyes olasz nőszemély :)

Beszéljenek a képek most már :)

Videók copyright by BeZiL mobiltelefonja :P

2009.03.03. Kedd

Csak sikerült a képeket feltöltenem...Szóval.

Tegnap volt Lujzadhága névnapja (köszönöm, hogy emlékeztettél rá, R.István :D ) így hát megajándékoztam pár aprósággal, mint pl. Fiat 850-esről származó dudagomb (szebb, mint a gyári fekete bakelitdarab, nem? ), új váltóbot gumiharanggal, mert a régi már nagyon ótvar volt, valamint egy gyári váltógombbal, ami gyorsan le is került, mert amíg nincs gyári hosszúságú váltórudam, addig nagyon nehéz a fokozatokat kapcsolni, így visszament rá a homasitás hosszúfejű váltógomb. :)

És a kérdésre a válasz, ami miatt napok óta senki nem bír aludni, amit suttogva és hangosan, országszerte munkahelyeken, vonaton, utcán, és élelmiszerboltokban mindenki kérdez..... :)

RAL 7004 a felni színe.

Szép napot mindenkinek!

2009.02.25. Szerda

Ki gondolná, hogy az első számú képen szereplő kúposfelni egy az egyben ugyanaz, mint a többi képen látható felni ? :D


Meg szereltem lökhárítót is, és fújtam lökhárító távtartókat is. Eközben megállapítottam, hogy volt már ez a lökös is javítva, na meg hogy a kamionos valszeg kivégezte az egyik távtartómat, emiatt az egyik oldalon a lökös hozzáér a kasztnihoz. De egyrészt ajándék lónak nem nézem a fogát, másrészt mindenképp egészségesebben néz ki így az autó, és ez úgyis csak átmeneti megoldás :)

És a nap egyik kellemes meglepetése volt, hogy kaptam egy Hard-Top kemény tetőt az autóhoz, amin ugyan van javítani való, de télen mégse kínozza az ember a ponyvát :)

Történt ugyanis, hogy vittem a kúposfelniket a gumishoz, hogy a rágyógyult 155ös gumikat leszedjék róluk, mert én ahhoz kevés vagyok egy csavarhúzóval :) Na és akkor meglátja a főnök, hogy én 500-assal érkeztem, és megkérdi:

- Nem kell magának egy keménytető 500-ashoz? Volt nekem ezelőtt 20 évvel, de ezt elfelejtettem odaadni a következő tulajnak.
- hát mindenképp megnézném... mennyiért számítaná meg?
- ingyen odaadom, nem kell az már nekem ...

Így lettem én egy keménytető boldog tulajdonosa. De azzal is lesz majd még meló...

Első kép Copyright By BeZiL. Minden jog fenntartva. ;)

2009.02.23. Hétfő

Tegnap megtapasztaltam, hogy a biztos tájékozódás eszköze még mindig a térkép.
Egy Fiatos fórumon hirdettek egy ingyen elvihető Fiat 500as hátsó lökhárítót, és mivel épp most lett behorpasztva az enyém, vérszemet kaptam, és elindultam Szárligetre a napsütéses vasárnapon Lujzadrágával.

Bátyónak a GPS-ét kölcsönvéve gondoltam, nem lesz problémám az odajutással,  Bejelölgettem, hogy kerülje el a földutakat, a fizetős utakat, autópályákat, legrövidebb utat kérem, igen...

És habár 3 napja nem esett a hó, a kedves kis kütyünek mégis sikerült megszivatnia, és elvinni egy olyan útszakaszra, ahol a napsütés ellenére lejárt hóbol kialakult színjég szakasz fogadott. (lásd mellékelt képet :) )

HALÁL AZ ÖSSZES GPS-re. :D

/lökhárító szerelés coming soon/


2009.02.18. Szerda

Mélyen tisztelt olvasóság, engedjék meg hogy bemutassam családunk szeme fényét, egy 1994-es Mitsubishi Lancert.

Különleges apropója van annak, hogy most itt szerepel a "Mitsu", ugyanis neki köszönhetően 4 napja a Pesten igencsak megszaporodott hómennyiség ellénre kénytelen vagyok a fütéssel és téligumival kevéssé rendelkező fityóban tolni a kilométereket. Ami egyrészről mondjuk nagyon élvezetes, de másrészről élet-halál küzdelem :D

Ez a drágajó japán gépezet ugyanis szerepet cserélt pár napja Lujzával.
Először csak duplán kellett kuplungolni, meg fura volt, hogy a kuplungpedál alacsonyan fog, és nehezen állnak be a fokozatok a helyükre a legendásan pontos Mitsu váltóban.

Aztán már a duplakuplung sem volt elég, volt, hogy 8-9 kuplungolás után akadt csak be a megfelelő sebességbe a kocsi, és üresbe is izomból kellett kirántani a váltót.
Úgyhogy az autó leállítódott, belepte a hó... És amíg meg nem javítódik, a fityóval rohangászok a városban.

A tegnap éjjeli nagy havazásban persze éjfélkor robogtam ki a Tescóba Budaörsre (mert megígértem otthon, hogy hozok friss gyümölcsöt, csak kissé elszállt az idő :D ), és hihetetlen élmény volt nyári gumin a le nem takarított 1-es főúton menni. A legkissebb gázadásra is kitör ilyenkor a hátulja, maximális koncentrálás szükséges. (téligumi valszeg jövő héten érkezik az addigra már reményeim szerint lehomokolt-leszinterezett kúposfelnikre :) )

Hogy Tescóéknak sincs kolbászból a kerítésük, az azzal bizonyítandó, hogy szűzhóval volt teli az egész parkolójuk, az egyik körforgalomban egy ártatlan szituációban sikerült is beállnom menetiránnyal szemben :) szerencsére nem volt forgalom ;)

a nagy havazásban megállapítottam, hogy baromira idegesítő tud lenni, ha az ablaktörlő pont az ember arca előtt egy 15 centis sávban nem törli tisztára a szélvédőt, úgyhogy a homasitába is bekukkantottam egy ablaktörlő gumiért (persze már másnap ;) ), és csak otthon derült ki, hogy már a sufnituningot erősen megközelítő kinézetű tisztító szerkezet került a kosaramba. A képeken talán látszódik az eszméletlen kúúlsága az ablaktörlőnek :)

Zárásként annyi, hogy a Toyota-keréktárcsa mizéria lezárult, Óbudáról sikerült egy új garnitúrát vásárolnom a szenvedő félnek (kösz BeZiL a tippet!).

És onnét hazajövet megihletett az Északi vasúti összekötő híd, még szerencse, hogy volt nálam fényképező :)

Balesetmentes közlekedést mindenkinek!

2009.02.09. Hétfő

Volt szerencsém az utóbbi időben pár napot sportolással tölteni Lengyelországban, hála Istennek elég jól sikerült :)

És ami még ráadás, és ami érdekelheti a blogolókat: Fityók kísérték utamat ;) , a háznak az udvarán, ahol megszálltunk, egy valszeg régóta ott ácsingózó elegant árválkodott a tisztes mennyiségű hó alatt.

Ami érdekes, hogy szakadt, régi pókokat nem látni lengyelhonban, legfeljebb szakadt, újabb elegantokat.

egy kis ízelítő következzék képekben :)
Karki @ . 7 fotó . 10 komment

2009.01.29. Csütörtök

Elmondhatatlanul gyűlölöm, utálom és ki nem állhatom a szemét mocsok reggeli vizsgákat. Még egy reggeli vizsga, és totálkáros lesz az autó.

Szóval az úgy történt, hogy reggel mennék be vizsgázni az egyetemre.
A Bocskai úton fordulnék balra a Bartók Béla útra, fékezek, mert piros a lámpa...
...mögöttem nagy fékezés, bimmmm, fejem hátracsapódik kicsit.

/ez a nap is jól kezdődik./

a mögöttem lévő olasz rendszámú Iveco Daily román sofőrje (ne tessék fújolni, nagyon sajnálkozott, kézséges, korrekt volt) későn konstatálta, hogy nem az előre felé tartó sávban tartózkodik, ahol egyébként zöld a lámpa, hanem a kanyarodóban, ahol piros van, és én lelassítottam előtte.

Sajnos én nem tudok se románul, se olaszul, az úr nem tudott angolul, ezért tolmács és rendőr érkezett hamarosan, majd betétlap csere nyugodt körülmények között a biztosító irodájában.

A részleteket elmondják a képek, nem nagy durranás, de ez mégiscsak (legalább) egy lökhárítócsere.



2007.07. - 2008.02. Lujza Története IV.

Utolsó részéhez érkezett Lujzáról szóló beszámoló-sorozatom.
Rendhagyó lesz a többihez képest, itt a műszaki vizsga után történt nagyobbszabású meghibásodásokról ejtenék pár szót, fotókkal megtűzdelve, mint ígértem :)

2007. Júliusában érkezett az első nagyobbfüstű meghibásodás az autón.

Egy hónappal vizsga után nem számítottam ekkora hibára...
Szóval hűvösvölgyből száguldok hazafele a már említett Merse barátomtól, megmutatni, hogy igenis, bírja a kis fityó :)

Aztán a Krisztina térnél nagyon gyanús szagok kezdtek terjengeni az utastérben, és az olaj félreismerhetetlen aromáját véltem benne felfedezni. Hmmm. (gondoltam, BKV buszra sem ártana zöldkártya, vagy egy jó katalizátor.)

Aztán a visszapillantó tükörben láttam, hogy füstöl a gép. és nem kipufogóból.
Félreálltam a templomnál, motor kikapcs, motorháztető kinyit: az egyik kipufogó tőcsavar ki volt törve, és ott szépen nyomta kifele az olajat, rá a forró kipufogóra.

Megvártam, amíg motor kihűl, nem voltam már messze az otthontól, hazacammogtam, majd vontatókötél, és nyomás törökbálintra, a mesterhez. Szerencsére jelen esetben is nagyobb volt a füst, mint a láng: az elfolyt olajon és ezen a tőcsavaron kívül nem lett baj.

Következő nagyobbszabású probléma Augusztus 14.én történt.

Haladok melózni az autóval, persze az Alkotás utca a Moszkva tér fele megint bedugult. Szép lassan csordogálok a tömeggel, kibámészkodok az ablakon, a jó életbe, el fogok késni, nem hiszem el... kuplung, egyes, gáz, fék, kuplung, üres, kuplung, egyes, stb...

Nem tudom már, hogy csinos hölgy volt-e, vagy valami különleges autó: a lassú tempójú csordogálás közben egy picit tovább bámészkodtam ki az ablakon (Mint kellett volna), majd konstatáltam, hogy MEG KÉNE ÁLLNI B*MEG, de akkor már késő volt - nagy fékezés ellenére belecsusszantam egy Mondeo hátuljába. A Mondeonak már amúgyis törve volt a hátulja, a csomagtartóban vitték az új lököst épp szerelőhöz, nekik nem lett baj látszólag az autóval (mindenesetre adtam nekik egy kis kézpénzt, ha mégis van valami, ami nem látszik - betétlap nem köll), elismertem a felelősségemet,  és elváltunk.

Beértem melóba a behorpadt orrú fityókámmal, majd munka után indulnék haza, tekerem ütközésig a kormányt, álljunk ki a parkolóhelyről - és akkor egy reccsenés, majd a kormány elkezdtett a kerekektől független életet élni. körbe forgott, de a kerekeket nem mozdította. Nah, király :( Megállapítgattuk, hogy a kormányoszlop ahol hozzácsatlakozik a kormányműhöz, ott ment széjjel egy ricnis rész - a csavarnak a feje, ami a kettőt összefogta, az meg persze le volt törve. Egy ismerős bácsika (akitől sikerült később egy eredeti 26-os karbit és 500-as lendkereket szereznem), nemes egyszerűséggel flexet javasolt. Hm. Király.

Körülbelül egy hónap kényszerpihenő jött ily módon a munkahelyem előtti parkolóban, amíg sikerült olyan szerelőt találni, aki az időközben megrendelt homlokfal kicserélését, és a kormány rendbetételét is elvállalta, mellesleg neki is volt már 500as fiatja, talán tudja, hogy kell az ilyet normálisan megcsinálni.

Szeptember 19.én kaptuk trélerre Lujzát, majd Október 10.én mentem érte, már az elkészült, gyönyörű új orrával. Végre-valahára talán autózhatok is...

Újabb egy hónap múlva Lujza újabb trélerrel akart megismerkedni. Akkor pár napja búgott már furcsán a jobb első keréknél, de csak néha (néha ráfékeztem, rendben lett, aztán megint búgás...), gondoltam, pár napon belül kiviszem törökbálintra, megnézik, mi lehet a zúgás oka.

Száguldok zuglóból át, öltöny hátsó ülésre bekészítve, gólyabál lesz, juhhééé, lesz móka és kacagás...

Nem lett.
Az Astoriánál a zúgó jobb első kerék egyszerűen kiesett, és megindult az aluljáró felé.
én meg fék nélkül, szépen fokozatosan lassulva csúsztam tovább az aszfalton, majd megálltam.

Feltoltam a jobbegyben ülő haverral a járdára az autót, majd trélert hívtam este 11kor, éjfélre ígértek szabad autót... Haver elbúcsúzott, neki sürgős dolga volt, vártam a trélert egy 38 éves kiesett kerekű veteránnal az astoriánál... Turisták jöttek, furcsán néztek... Jött egy művészlélek, jajj, de szép autó, el ne adja semmi pénzért, gyönyörű.... (anyádat szivasd, gondoltam én akkor :S :) )

Közben felhívtam a Törökbálinti szerelőmet, ugye nem baj, ha az esti 10 órás műhelyzárás ellenére beállítanék éjfélkor...? Persze mehettem, becsületére legyen mondva.

Egy hét múlva már kész is volt az autó, újracsapágyazott kerékkel, üzemképesen.

A téli időszak januárig volt zökkenőmentes, közben megismerkedtem Lacmannal, aki kicserélte a kuplungomat, mert az már olyan szinten volt rossz, hogy emelkedőn felengedett kuplungpedállal a motor felpörgött, az autó meg lassult...  Lacmannal való megismerkedés is érdekes volt: a MOM parknál kanyarodok be, egyszerre csak elkezd integetni vadul a járdán egy ember. Gondoltam, megállok, megnézem, mit akarhat, akkor épp időm mint a tenger volt. Illedelmesen bemutatkoztunk egymásnak, elmondta, hogy 20 éve foglalkozik fityókkal, hadd nézze már meg ezt a kocsit :) Hát megnézte, és csak a hang alapján megállapított 4 hibát az autón. Ekkor könyveltem el, hogy még nagyon kispályás vagyok az autózásban... Elbúcsúztunk, ha kell még valami Fityóhoz, itt a számom, Érden megtalálsz... Ezután mentem ki hozzá kuplungot cserélni, és elhárította mellesleg mind a 4 említett hibát, gyorsan, olcsón - gondoltam, ilyen csak a mesében van :) Az autó minősége, zajszintje is csökkent, végre elkezdtem igazán élvezni az autózást.

Ez az öröm újabb 1 hónapig tartott.
Egy alkalommal beálltam az udvarba otthon, és többet az autó nem akart elindulni.
Indítózott, indítózott, de semmi.

Közben megismerkedtem BeZiL-el is, aki tőlünk egy utcányira dolgozott- dolgozik ceglédi létére, megskubiztuk együtt párszor a kocsit, semmi eredménnyel.

Előkerült a vontatókötél, törökbálintra újabb fuvar - diagnózis: henger + dugócsere. alkatrészár: 25 rugó. sokalltam az összeget, és eszembe jutott Lacman, aki mondta, az eredeti 500-as motort inkább kímélni kellene, tegyem fel a polcra, rakjak bele egy kispolszki motort, és közlekedjek azzal. és akkor mondott egy kábé ugyanekkora árat komplett motorra - beszerelésre.

Tehát felhívtam Lacmant, a törökbálinti szerelőt - érdemei elismerése mellett - elfelejtettük a zöldkártyázásig, majd Lacman munkához látott. Mellesleg megemlítette, hogy motor megcsinálása után az autóval nem lesz álom 120-al is menni. Ekkor még elég furcsán néztem rá, már ahogy később visszamondta :)

Az eredeti terv szerint csak motor ki-betétel lett volna, és a motort később diagnosztizáltuk volna.
De ekkor kiderült számomra most már biztosan, hogy a motorom valójában már 650-es, teljesen felesleges csak kicserélni - szóval a donor motor alkatrészeit felhasználva felújítódott az eredeti blokkos, 650es szív hosszú hetek alatt, majd kimentem Érdre kipróbálni.

Említettem volt még régebben, hogy az autó második kipróbálása az elsőhöz képest teljesen más volt.
Most ezután a felújítás után hasonló léptékű előrelépést észleltem - megéreztem, milyen az, amikor valaki úgy rak össze blokkot, hogy látott már ilyet, tudja, mit hova mikor és miért.
Az első próbán a maximális tempó nem volt több 50-él annó törökbálinton, második próba után egészen eddig az alkalomig a végsebesség 75 körüli volt - tovább nem nyomtam sose, mert akkor már azért küszködött, csörgött csattogott a kis gép.
Ezután a felújítás utáni próba után viszont már én is tudtam: Lacman nem beszélt a levegőbe :)

ami idáig végsebesség volt, az utazótempóvá vált. és habár a 120-at nem tapasztaltam meg (már nagyon szitált a futómű), a 110et simán bírta, és lehetett érezni, hogy még tudna menni.

És az autó megbízhatóvá vált, azóta gyakorlatilag csak finomhangolási és jobbítási ügyekben nyúltunk az autóhoz - így került Lacmannak köszönhetően egy sokkal jobb kispók váltó később a kocsiba, kispók ülések, amíg az eredeti ülésgarnitúra újrakárpitozódik, majd BeZiLéknek köszönhetően új kuplungszerkezet, fékbetétek és lengőkarok előre.

Remélem, továbbiakban is ilyen gondtalan lesz az autókázás Lujzával, mint az utolsó évben, és sok találkozóra jutok el még vele... :D

Ma este amúgy 126-os napi találkozó lesz a közlekedési múzeumnál, majd autózás tovább... Ki jön? :D

Gondtalan autózást mindenkinek!




 




2009.01.20. Kedd

Egy be nem tervezett reggeli találkozás miatt szükségessé vált 1db eredeti Toyota Corolla Verso dísztárcsa beszerzése. Aki rendelkezik ilyennel, vagy tud helyet, ahol olcsóér árulnak ilyet, kérem kommentezzen.

reggeli tanulság: ha nem vagy 100%osan kipihent, ne ülj volnán mögé. mert megcsúszol a szar budapesti nyálkás reggeli betonon, és behorpasztod a sárvédődet. :(

2009.01.15. Csütörtök

Kérem szépen, Lujza ma megtért övéihez.
Miután egy hónapon keresztül csalt meg BeZiL-lel, és ráfogták a galádok, hogy minden baja van ;)

Komolyra fordítva a szót:
Miután BeZiL édesapja kioperálta a lendkerékbe  beletört csavart, és összerakták az autót, a szeszélyes olasz nőszemély még nem akart beindulni, így jött egy kis ékszíj, gyertya és szelephézag piszkálás is, a sok próbálkozás után egy kis akkutöltés is, majd egy betolás, és azóta gyönyörűszépen jár az ótó, pöccre indul, és megy, mint a veszedelem , úgyhogy végre hazahozhattam :)

Ezúton is köszönöm BeZiLéknek az áldozatos munkát. :)

Grátiszként kaptam még egy adag kúposfelnit is a majdani téligummiknak (de lehet, hogy nyári lesz belőle, mert a kúposfelnire lehet szélesebb gumit is tenni, ellenben a gyári 500as felnivel, ami viszont sokkal szebb :) )

Taky-G képeire emlékezve hazafele menet egy kissé paráztam, amikor Ferihegynél olyan hózápor szakadt rám, hogy az ablaktörlő alig győzte a munkát, és a téligumit még csak most terveztem feltetetni, de hál' Istennek nem lett baj :)

no, szép estét!


update 1: ki tud embert, aki óccsóér szinterezne felnit és motorburkoló lemezeket?





2007.03.23. - 06.14. Lujza története III

Márciusban kissé leállt a munka.
Akkoriban lett bevezetve az új műszaki vizsgás módszer, és erre hivatkozva (hogy júniusig úgysem tud levizsgázni az autó, mert egyszerűen nincs időpont) állt a kertben két hónapot szép csendben Lujza, és várta jobb sorát.

Májusban aztán végre megkezdődött a motor szétszedése, felújítása, újabb Pécs-Törökbálint kört futottam (ekkor még nem bíztam a netes futárszolgálatokban :) ), vezérműtengely, tömítéskészlet, csapágyak, új olajpumpa érkezett.

Június első napjaira állt össze a motor, Merse komámmal érkeztünk törökbálintra egy újabb autópróbára a gyászos emlékű márciusi első körök után.

A változás gyökeres volt :)
Az autó csak úgy száguldott, a gáz legkisebb pöccintésére is már ugrott, a kormányzás, a fordulékonyság, az úttartás elképesztett a (végre...! ;) ) megtapasztalt nagyobb sebességeknél, és ez a Merse barátom a tanú rá, hogy még órákkal később is nehéz volt lecsalni az idióta vigyort az arcomról, amit az élvezet okozott :D
De ha le is sikerült csalni a vigyort, az igazi italiano dolce vita érzés miatt nem tudtam abbahagyni Eduardo Vianello nótájának dúdolását :D



Így hát az autót "műszakivizsgaképesnek" nyilvánítottuk, és megbeszéltük a törökbálinti mesterrel, hogy elvisszük az autót egy napra, hogy kicsit kicsinosítsuk Merse komával, az öccsével Zsomborral és Kecsóval. (ahhoz nem kellett műszaki tudás :) )

Mert az autó bár működött, Jól is ment, egy eléggé siralmas, bontószökevényekre emlékeztető belső térrel rendelkezett akkor még.

Így hát vontatókötélre kaptuk Lujzát (rendszáma még akkor sem volt, forgalomban nem vehetett részt elméletileg, hiába működött), és elvontattuk az M1es autópálya melletti MOL benzinkút parkolójába, mert Pestre hazavinni azért messze lett volna egy egész napos csinosításhoz :)

Elsőként irdatlan porszívózás és mosás vette kezdetét, 12 évnyi rászáradt szutykot kellett valahogy leszedni... mert ugye vásárlás óta erre nem volt lehetőség.

Aztán kikaptuk az üléseket, kiszedtük a régi, valszeg kispolszkiból származó 3db os kárpit készletet (eredetileg az 500asban gumiszőnyeg kellene, hogy legyen, sosem találkoztam már vele), kiszedtük az ajtókárpitokat (illetve azok utánzatát: valószínüleg sima kartonpapír volt zsiguli tetőkárpit-műbőrrel beborítva, és az egyik oldala feketére festve, hogy passzoljon a szakadt ülés feketéjéhez - Merse öccse, Zsombor sírva röhögött, amikor szikével szétszabdosta, hogy le tudjuk valahogy operálni az ajtóról :) ), majd ezek után életem egyik legnagyobb állatságával szembesültem.

A fotókon látszik, hogy az autó egy porszívózós-légnyomásállítós boxban volt elhelyezve, oda hordtuk vödörben a vizet, ott porszívóztuk a jó kis Mólos porszipóval.

Gondoltam, hátha van egyszerűbb megoldás is, itt van mellettünk egy egész gépimosó, ha van rá mód, bezavarom oda az autót, legalább a külsején lévő üszkös dzsuvával nem kell törődni.  bemegyek a shopba, megkérdezem a kutast, lehet-e ezt a kocsit géppel mosni. a kutas anullálta az ötletet: az autó olyan keskeny, hogy a "mosóoszlopok" (aki tudja annak a cuccnak a rendes nevét, szóljon ;) ) nem érnének el az autóig :)
szóval megyek ki a bótból, fordulnék az autó felé....

De az autó nincs sehol.

Lujza helyén ugyanis csak két darab 500as ülés volt, az üléseknek két széjjelvagdosott oldalkárpit nekitámasztva, az ülésekben két őrült alak terpeszkedett - és a "menetirány" szerinti bal oldaliban ülő fazon egy bontott, jó állapotú 500as R kormánykereket tartott a kezében, kormányzó mozdulatokat téve és közben brummogó hangot hallatott.

A látványtól köpni-nyelni nem tudtam :D (lásd a mellékelt fotót, ha a leírás nem volt pontos :) )

Napnyugtáig nem fejeztünk be mindent, ezért úgy határoztunk, hogy a kocsit elvontatjuk Budakeszin át Hidegkútra, és Merséék kertjében másnap folytatjuk a munkát.

(rutintalan vontatók lévén, az odaúton sikerült egy nyúlós, másfél tonnás, majd egy nem nyúlós, de már két és fél tonnára szavatolt vontatókötelet elszakítani egy 520 kilós autóval. :) )

Másnap aztán bekerültek az ajtókárpitok ajtózsebestül, a padlókárpit, a műszerfal alatti térdvédő, a váltónál lévő műanyag box, beraktuk az öveket, mert fő a biztonság, az ülésekről ledrótkeféztük a régi málló festéket, majd befújtuk újjal, tűzfal belül ugyanez, a kilométeróráról lekerült a borzalmas lila rücsis festék, majd ugyanezen festékkel ellátott, két darabos belsőtükörházat sikerült egy tévedés következtében egy darabbá olvasztani kromofággal (Zsombor ugyanis az igen vastag festék miatti tájékozatlanságában azt hitte, hogy a fityó tükörháza is fémből van, mint a VW bogaraké :) )

Mondjuk legszebb öröm a káröröm: a festékkel egybeolvadó tükör kromofágos kombója egy gyönyörűszép téglalapot rajzolt barátomék teraszlépcsőjére , és lemoshatatlan tanúja maradt a fityószerelésnek :D

Így lett vége a hidegkúti szerelésnek, Törökbálintra visszamenet a miheztartás végett azért elszakítottunk egy 3,5 tonnára szavatolt vontatókötelet is Budakeszi közepén :D
Ekkor egy életem-egy halálom alapon elindultam vontatókötél és rendszám nélkül Törökbálintra - be volt készítve mind a három elszakadt kötél mellém az ülésre, ha megállít a rendőr: Biztos úr, mi megpróbáltuk szabályosan, de hát ilyen szar vontatókötelekkel :D Szerencsére nem kellett magyarázkodni, nem jött rendőr sehol.

Egyedül maradtam visszafele úton Lujzával, először igazi forgalomban, mögöttem a többiek a Lancerben... És éreztem, hogy jó kis autó ez. Van még mit rajta csinálni (kicsit még fulladozott a gép, meg az indexrelé összevissza villogtatta az izzókat, és megérkezés előtt az utolsó előtti utcában a fesszabályzó hibája miatt hazavágtam az elektromos rendszer egy részét :D ), de alapvetően pozitívan zárult az autóbütykölős pár nap.

És pár nap múlva levizsgázott az autó. 2' (kettesfölé) vizsgaeredménnyel :D
Ami utalt arra, hogy nem lesz zökkenőmentes az első pár hónap, de legalább már volt kocsi. Saját. Első. :D


/Utolsó poszt következik majd Lujza története ürügyén, hibákkal és diagnózisokkal../  :)


update 1: megtanultuk, hogy az Obiban autójavitáshoz nem csak kromofágot, csavarokat, mérőszalagot, vödröt, festéket lehet kapni, hanem elsőrangú rotációskapákat is a kerti hullák maradéktalan felaprítására és eltüntetésére :D








2007.01.16.-03.21. Lujza története II.

  • Kormánykapcsoló mozog a bilincsnél.
  • jobb első ülés rögzítés.
  • ablaktörlők hiányoznak, mechanizmus lötyög.
  • Kormány holtjáték nagy, szoros kissé. (függőcsapszeg.)
  • nincs helyzetjelző.
  • AC membrán csere.
  • Karbi tisztítás, motor indítás.
  • 4db. gumi üt, jobb első 125 R12, többi 135 R12
  • j.h., b.h. csapágyak rágódnak.
  • jobb féltengely gumi szakadt.
  • bal hardy kiverődve.
  • nincs hátramenet.
  • b.h. lengőkar első szilentnél korrodált, cserélendő.
  • kapcsolórúd billeg a váltóban.
  • indítóbovden szakadt.
  • első csapágy holtjátékok (j. és b.) nagy.
  • karterhűtő burkolat hiányzik, termosztát szétesve.
  • kuplung burkoló lemez hiányzik.
  • jobb hátsó fék szorul.
  • első fém fékcső rögzítés hiányzik.


Ezt, a rövidnek éppen nem mondható listát kaptam a törkbálinti mestertől egy héttel azután, hogy otthagytam náluk az autót - és tegyük hozzá, a motort még nem szedték szét... Gondoltam, vizsgára csinálják meg az autót jóra, utána én már csak élményautózni szeretnék, és állagmegóvást csinálni, a kasztni meg olyan, amilyen - azzal nem volt problémám. Muhaha, milyen naiv voltam :)

Bejártam párszor a Pécs - Törökbálint utat eredeti, új alkatrészek reményében, apróbb munkálatok mentek az autón, majd Március 21.én jött el a pillanat, hogy a törökbálinti kis utcákban, 2 hónap várakozás után kipróbálhattam a saját kocsimat, működés közben, de vizsgára még kb. 10%ban sem felkészítve :)

Hogy is mondjam, sokkal jobbra számítottam.
Az autó gyorsulása elképesztően rossz volt, az 50et kínszenvedések árán érte el, a hangja a traktoréhoz közelebb állt, mint egy 500ashoz vagy akár egy rokon motor kispolszkiéhoz - így utólag visszaemlékezve azt hiszem, (többek között) a gyújtás nem volt beállítva, azért volt a traktor hang.
De ezt ekkor még nem tudtam, és lelombozódtam teljesen.

Azt hihetné az ember, hogy nem volt jó viszonyítási alapom, hogy milyen is a kis Fiat, hiszen egy 1994es, 113 lovas Mitsubishit hajtottam előtte sokat, de az igazsághoz hozzá tartozik, akkor már volt veterános tapasztalatom (nem sok, de épp elég), és itt térnék ki arra, hogy miért is fordultam a veterán korú autók felé.

2006 második felében ugyanis lehetőségem volt sokszor bátyám egy kollégájának Citroen 'Kacsa' 2CV6 kocsiját hajtani - 602 köbcenti, 24 lóerő, nagy homlokfelület, hátracsapható tető, kéthengeres boxer + léghűtés, csodálatosan finom rugózás és epedás ülések - azt a kocsit vezetve éreztem talán először, hogy nem csak az új autó lehet jó, sőt! Kis motorjához képest nagyon jól ment, a 80-90et simán vitte, és nem is akart azzal az ember többel menni ( egy kivétel volt: 100at is ment egyszer az M1-M7 budaörsi lejtőn, de többet olyat soha ! :) ) És annyi szeretet özönlött rám a szürkeségben élő, állítólag depresszióban szenvedő budapesti lakosságtól integetések, mosolyok, megbámulások formájában, hogy éreztem: a kisautós veterános lehet az egyik legboldogabb emberfajta a földön ;)  

És miért lett Fiat 500as?
Tudtam, hogy sok közös alkatrész van a kispókkal, ezért nem lehet drága fenntartani, olcsóbb is hozzájutni, mint egy kacsához,, ennek is nyitható a teteje (ha azelőtt 4 évvel valaki azt mondja nekem, hogy ponyvatetős autód lesz, kikacagom :) ), ráadásul sokkal szebb is :)
(Ezt nem csak én mondom: akkoriban a Top Gear angol újságban megválasztották a világ legszexisebb autójának ;) )

A Kacsában tapasztaltak alapján volt elképzelésem, milyen lehet egy olasz kisautót vezetni, legalábbis mit várjak a motortól, ami névlegesen alig gyengébb, mint a Citroen (gyárilag a Fiat 500F 17,5 lóerős -  akkor még nem tudtam, hogy az enyém 650esre fel van fúrva, és kb. 24 lóerős lehet), de ez az első pár forduló a törökbálinti kis utcákban nem növelte nagyon az önbizalmamat.

De akkor már nem futamodhattam meg. Nem is akartam. Éreztem, lesz ez még így se. :D

/Folytatása következik./













2009.01.07. Szerda

1050 Forint, 8 eltöltött óra, nagy remények és sok szerelés után lógó orr.

Ez körülbelül a tegnapi nap szummázása, amely azzal ment el, hogy leutaztam Ceglédre BeZiLhez, ahol Lujzadrága próbál javulgatni, miután egy kuplungbovden szakadás után a bovden cseréje sem tette azt hosszútávon lehetővé, hogy ne 300 000 Newton erő kifejtése árán lehessen csak betenni sebességbe a váltót.

Szóval a kuplung rémesen vacak, hogy finoman fejezzem ki magamat. Egy nagyon korai, 10 órás kelés után rászántam magamat, hogy elérjem a 12:03as vonatot Ceglédre, és reméltem, hogy már autóval térek haza.

Megérkezésem után munkához is láttunk, ahhoz képest, hogy először szedtünk ki 500asból motort, hogy hozzáférjünk a kuplunghoz, a háromnegyed órás szintidő szerintem nem rossz (többieket ezúton kérném, hogy a legjobb motorkiszerelési időjüket (akár kispolszkiból, akár másból) kommentben osszák meg velünk, hogy még mennyit fejlődhetünk ;) .

Sajnos a motor kiszerelése után sem lettünk számottevően okosabbak.
Mellékelt fotókon lehet látni, amit lehet látni, de megítélésünk szerint egyik alkatrész sem volt olyan állapotban, ami miatt a kuplungnak ne kellett volna kiemelnie, tán a tárcsa volt átlagosnál kissé jobban elkopva - így úgy határoztunk, hogy a tárcsát és a szerkezetet is kicseréljük BeZiL egyik bontott példányára (mivel Cegléd 3 autósboltjából egyikben sem volt kispók kuplungtárcsa és kinyomócsapágy), ami egy fokkal azért jobbnak tűnt, bár ez is alig múlt 1 éves.

BeZiL kolléga el is kezdi felszerelni a kuplungszerkezetet a lendkerékre, húz egyet a CroVán - mire a kezében marad a kulcs a csavarral.
Pontosabban az egyik felével.

A másik fele meg persze bent maradt a lendkerékben.
Ekkorra az utángyártott kuplungokat gyártó lengyel munkások édesanyjai már sűrűn csuklottak - majd előkerült egy Bosch fúrócélszerszám, hogy kihajtsuk a csavart - ez délután 5ig nem sikerült. Lehet, hogy egy pár gyenge csavar az oka egy rosszul váltó autónak??

Így ennyiben maradtunk sajnos mára, és mivel csütörtökön mindketten vizsgázunk, én kikerültem az állomásra megint, újabb 525 forintért vonatra szálltam,és elindultam hazafele.


(Benzines) Okosság a mai napra I.: Ha lekötöd a benzincsövet az AC pumpáról, jól polcold fel, mert kiömlik a tankban lévő maradék benya is az aknába, BeZiL mamája pipa lesz, és akkor szellőztethetsz és javíthatsz a mínusztíz fokban  :)


(Benzines) Okosság a mai napra II.: Ha havert viszel ki az állomásra, hogy hazaérjen ép emberi időben, legyen a kocsidban benzin - mert különben tolhatjuk a Skodát és hívhatunk ismerősöket, hogy ne késse le a haver a vonatot.
(mázli, hogy a MÁV is késett 25 percet  - ez így volt kitalálva :) )


Folytatás következik, autótörténeti poszt holnap folytatódik (megvannak a doksik :) .

Szép álmokat mindenkinek!