Archívum: 2010 (32)

Tevékenységtérkép

2010.12.16. Csütörtök

villamblog az ut szelerol, amig megerkezik a haver, hogy elvontasson, addig sem unatkozok. Megallt alattam a kocsi, elszallt megint a toltes. Se index, se feklampa, se inditozas, halvany fenyszorok. Boldog vagyok a minusz 10ben..

2010.12.10. Péntek

Belföldi híreink következnek.
8 napon túl gyógyuló sérüléseket szerzett az a lengyel nő, akit tegnap este erőszakoltak meg durván Budapest XI. kerületében.

Az esetet szakértők bevonásával vizsgálják, a támadókat még nem sikerült elfogni.



(köznapibb nyelven, értelmezve a dolgokat:
Az utóbbi időben (újra) gyengélkedik a töltésem, és hogy ne kelljen minden reggel kitolnom a kocsit a kertből, segíts magadon és Isten is megsegít, illetve a szegény ember vízzel főz elve alapján az utcán parkolok, hogy a lejtős utcán simán be tudjak gurulni Dinával (meg mertem ezt tenni, mert az utcában az elmúlt 23 évben az egyetlen negatív hír, amiről tudomásom volt, egy autórádió lopás volt). Már megvan az új feszültségszabályzóm, de még nem volt módom kicserélni, de most már ha minden reggel be kell tolnom a kocsit, akkor is bent fogok parkolni az udvarban.

Nagy megkönnyebbülés volt megtapasztalni, hogy a horpadást kézzel ki tudtam egyengetni, de ha a lábnyom tulajdonosa a kezem közé kerül, háromnál kevesebb darabban nem marad, az biztos. )




2010.12.09. Csütörtök

Külföldi híreink következnek.

Ma délután egy frissen levizsgázott japán tinédzser segédkezett egy idősödő olasz állampolgárságú hölgy kerekesszékét hazahúzni belvárosi otthonáig.

A hölgy megköszönte a segítséget, és a plasztikai sebészeti beavatkozások, és a botox injekciók utáni rehabilitáció idejére elfoglalta kuckóját.

2010.12.03. Péntek UPDATE fotókkal

Újra kitalálós rovat!

Kérdés roppant egyszerű:
Mi a két autó pontos típusa? (az egyik könnyű.)

Kronológiai ápdét:
Múlt szombaton voltam BeZiLnél, akinél sikerült szert tennem jópár nyamifinom ricambi originalira Lujzához, többek között perfekt kormánykapcsolóra (a régi már több helyen repedt volt), új váltókulisszára bottal (a régi váltókarom hosszügyileg meg volt felezve, hogy a devla verje le az egészségét, aki széjjelvágta annó), új első indexekre (az 500as első index tőcsavarral van a kasztnihoz fogatva, és belül 2-2 anya tartja, az enyém széjjel volt fúrva, és lemezcsavar fogta a kasztnihoz, hogy száradna le a keze a barkácsoló kedvének, aki betette), hibátlan rendszámtáblavilágításra, egy kúposfelnire, így most már autónként van 2-2 felnikészlet kompletten (amit csak fel kell újítani), és végül, de nem utolsósorban egy hibátlan bontott motorháztetőre, mert a régiek mind rohadtak, 8 réteg festék volt rajtuk, és a rácsuk összevissza volt görbítve.

Valamint egy fatális félreértés következtében felfedeztem egy veteránújító műhelyt, aminek az udvarán pár gyönyörűség és ritkaság sorakozott, meséljenek arról a képek.


2010.11.23. Kedd

A többiekről is távirati stílusban.

A Mitsun Sanyi tanácsának köszönhetően, röpke 1 év után kicseréltük a szélvédőt, sajnos utángyártottra, de az OT vizsgáig még van 14 évem, addig beszerzek egy jó állapotú eredetit. :) Az ablakra a garancia csak úgy érvényes, ha rozsdamentes helyre rakják be, így ott is lepucolták a felületi rozsdát, lekezelték, majd szépen kipasztázták.
Meglepően sokat számít egy új szélvédő. :)

Decemberben műszaki vizsga, tervben van a maradék rohadás kilakatolása igényesen (az egy évvel ezelőtti küszöbfoltozás sajnos elég foschra sikeredett), az összes lengéscsillapító cseréje, alapjárati motor cseréje, és még ezer apróság.

Edinka meg átállt önjavításra. Valahogy lehalkult a váltó, nem csörög annyira és rosszabb sem lett. Ettől függetlenül széjjel fogjuk szedni. Ráadásul érik már bele a 600as motor visszafelé :)




2010.11.23. Kedd

Lakatolás kész. Még a főfékhengernek hasítunk egy kis alagutat, aztán elhozom a szomszéd úrtól bérbe vett garázsba, és legkésőbb februárban fényezés.


2010.10.26. Kedd - UpDATE

Hát ezt is megértük...

Most először úgy értem haza a Polskival egy találkozóról, hogy szarabb állapotban van, mint ahogy elindultam vele.

Vasárnap ugyanis a Fiat 850es klub szervezésében részt vettünk barátnőmmel egy túrán, és a Mátrában autóztunk egy igen jót, sok szép autó között Edinkám sem vallott szégyent :) A túrán ráadásul egy MTV-s stáb is elkísért minket Mátraverebélyig, és azt állítják, hogy jövő vasárnap a "Körhinta " című műsorban benne leszünk, kíváncsian várom, mit alkottak :)   Először  Szentkúton álltunk meg, ahol a egy nagyon hangulatos gesztenyesütésen vehettünk részt, mellesleg megnéztük a kegyhelyet, majd tovább haladva a siroki várban íjászkodhattunk, majd bejártuk a barlangrendszert - pompás volt, a társaság is stimmelt :) de sajnos mégis siránkoznom kell egy kicsit, mert hazafelé a 3as úton egy cammogó Peugeot előzése után érdekes hangok kezdtek jönni a motortérből.

Kerepestarcsán aztán megálltunk a benzinkútnál, és konstatáltam, hogy a kocsi vágyik vissza a gyári kipufogójához, mert ezúttal a sportkipu tartóbilincse tört ketté - a zaj az ebből származó vibráció következménye.
További vibrációkat szül, hogy a váltóm 33 év után lassacskán szeretne az örök autósztrádákon száguldani, úgyhogy hamarosan elkezdhetem kigondolni, mi lenne a jobb, bontózni egy jobb váltót, vagy felújítani a mostanit - de az biztos, hogy a legjobb alternatíva egyszerre fog bekerülni az addigra valszeg elkészülő, eredeti 600as motorjával. :)


Ja!

És bocsi mindenkitől, aki félreértett, de az első képen nem Lujza látható, hanem egy klubtársam 500-asa. Szép, ugye? ;) :D
Zárásként pár kép a találkozóról.













2010.10.13. Szerda

Újabb egy hónap, újabb autónézés. :) Mitsuval hoztam két bontott ajtót Lujzínóhoz, ami ugyan már volt javítva, de valszeg jobb lesz, mint ami eredetileg volt (ami 1 centivel volt alacsonyabb a gyári méretnél), az utángyártott újról nem is beszélve. :D :D mellesleg felnéztünk a Kékestetőre is, szép az ősszel.

Lujzához visszatérve:
Láthatólag halad a mester, de véleményeket inkább tőletek várom. :)

Mellesleg leszedték a rohadék gipszet végre valahára, úgyhogy hétvégén le tudtunk menni Edináért is Gyulára. A hazaúton jól viselkedett az autó, és bár egyre erősebbek a gyanús zajok a futómű és a váltó felől, egy 90es tempót tudtunk tartani. Pár retró kiegészítőt sikerült szerezni hozzá (Andreinek köszi a sárga R2es izzót, perfektül működik, BeZiLnek köszi a lököst, a Zsombicarnak a króm ablakfeszítőt, a vaterának a retró kindertojás antennát és a matricákat :) ), a következő napokban talán felkerülnek - de most, ha van egy kis időm, azt az 500as fogja elvinni.
Újra gyorsulnak az események...



2010.09.14. Kedd

Jártam újra lakatosnál.
Kicsit olyan érzésem van, hogy egyre jobban autószerű Lujza, és hogy egyre inkább nem az :S

Félkészen lehet látni nagyon, hogy mennyire küzdeni kell az elemekkel, a polski lemezt hogy kell hozzáfaragni az ötszázashoz, az utángyártást a deformált gyárihoz - színtiszta szopás lakatosnak lenni, úgyhogy én nem leszek az.
De ugyanakkor látszódik, hogy lesz belőle valami. Remélem, az a valami jó is lesz. :)

Többi szöveg a képekhez.

2010.08.30. Hétfő Fotóvideó update

Újra gurulóképtelen az autó.
Maradjunk azért kronológiailag hűek, még mielőtt letettem volna a kocsit, történt egy s más, úgyhogy kezdjük az elején. :)

Múlt hét csütörtökön újrablankoltam az olajgomba kábelét, mert már leszakadt a csúszósaru, feltöltöttem az ablakmosó tartályát folyadékkal, kicseréltem az ablaktörlőket és lepucoltam a kocsit kívül-belül, és nagyjából ennyi tennivaló után alkalmasnak minősítettem a járgányt arra, hogy leruccanjak vele másnap a 230 kilométer távolságra elhelyezkedő Gyula városába.

Péntek reggel a KöKi-től nem messze lévő Shell kútnál találkoztam a 850es klub 2 tagjával és hozzátartozóikal, akik egy 127es Fiattal és egy 850 Limousine-nal érkeztek (meg egy offos Opel Astrával, mert amúgy nem lett volna elég hely. :) )

Az 5ös főúton indultunk el Kecskemét irányába, közben Alsónémedinél egy Bianchis kolléga is csatlakozott hozzánk.

A lefeléút azért volt számomra érdekes, mert a tavalyi találkozóra is mentünk már haverom Skoda Fabiájával (akkor a 004-es ügynök még töltésgondokkal küzdött az emlékezetes Skoda-generátor miatt), és akkor olyan halál unalmas és fárasztó volt az út, hogy 2szer is megálltunk pihenni, most meg...

csak ültem a Polskiban, mint egy boldog herceg, pöffeszkedtem az ülésben, nyomtuk neki a többiekkel a 39 fokban 85-110 között megállás nélkül, közben se olajlámpa, se gyengülés, se csörgés, se rádió, 190 kilométeren keresztül.

Tovább már nem tudtam tesztelni, ugyanis Gyula előtt 40 kilométerrel a 127esnek elmászott a gyújtása, és sehogy sem bírtuk beállítani rendesen: 3szori beállítás-próbamenet-megállás ciklus végigzongorozása után végülis vontatókötélre kapta az Opel, és továbbálltunk (közben a 850eses kolléga is hátrajött a motorteréhez azzal a felkiáltással, hogy "olyan furcsa, bugyborékoló hangja van a kocsinak", majd leszedte a hűtővíz kiegyenlítőtartály tetejét, és a következő pillanatban 1 méter magasan feltört a forró hűtővíz a kocsiból. :) :) Mikor lehűlt, és abbahagyta, két liter vizet töltöttünk bele vissza. :D )

A találkozó hátralévő 2 napján is szenzációs programok voltak - Gyulavári kastély megtekintése, soksok cirkálás Gyula csodaszép belvárosában, Pósteleki kastélypark, kastélyrom megtekintése, szabadtűzi sütögetések, versenyek.. nem részletezném, mert nem tudom visszaadni a hangulatot. Talán majd a képek, meg a linkeken a webalbumok.

http://picasaweb.google.hu/daniel.hun.khegy/VKVVT#
http://picasaweb.google.com/850TIBI/VKVVTGyula2010082729#
http://picasaweb.google.com/bgerhard/KVVT2010#
http://picasaweb.google.hu/kajdocsi13/VKVVTGyula2010082729#



Hoppá, majd elfelejtettem: és miért gurulóképtelen Edina?
Mert a hülye tulajdonosa akkorát esett a találkozó spéci kötélhúzó versenyén, hogy a Békés megyei kórház traumatológiáján az ügyeletes orvos jobbnak látta, ha 4 hétre begipszeli az alkarját csuklóval együtt... :S ;)

Öröm az ürömben, hogy így barátnőm, Dia vezette a vasárnapi felvonuláson a pókot, és úgy tűnik, kezdi megszeretni és élvezni a fityózást.  :)
De pestig még nem merte elhozni, így Gyulán marad legalább 4 hétig az autó, Dia szüleinél. :)
Többi szöveg a képek mellett.



2010.08.19. Csütörtök

Alakul a molekula, mocorog az atom.... :)

Ahogy az várható volt, a lakatosom elképzeléseihez képest csúszik az autó elkészülte, persze én nem sürgetem, ne csapja össze - de már alig vártam, hogy láthassam, hogy halad (nyaralások, elutazás és egyéb logisztikai problémák miatt 3 héten belül ma tudtam először megnézni kicsi Lujzámat) :D

Az eleje talán jövő hétre készen lesz, ha sikerül szintbe hozni a több helyről származó utángyártott 500as, polski, és korábbi balesetekben meggyűrt gyári lemezeket, aztán az 500as futómű helyeinek kifurkálása jön a polski lemezben, utána jön a szintén balesetben már korábban elferdült segge a csajszinak.

De azt hiszem, sok a szöveg, jöjjenek a képek. :)

2010.08.11. Szerda

Edina nem hagy unatkozni.

Legújabb dobása az volt, hogy a barátnőmért menet a Keletinél megadta magát az önindító bovden, az önindító meg már amúgyis szar volt, motortérből benyúlva sem sikerült indítani, így maradt a tolás.

Ez az állapot nem maradhatott így, a sz@r akkuk miatt toltam már eleget a kocsit, úgyhogy telefonáltam Lacmannak, hogy kéne egy önindító (tartalék bovden már KeMának köszönhetően volt tartlékban). Szerencsére volt nála egy elfekvőben, szinte gyári új, ha kimegyek, beszerelhetjük.

A szót tett követte,kimentem Érdre tegnap, lazán elbeszélgetve, kávézva egy fél nap alatt, minden egyéb témát átbeszélve kicseréltük a bovdent és az önindítót, ami még ugyan mindig nem tökéletes (hol indítózik, hol nem - vagy a bovden kicsit hosszú, vagy van valahol kontakthiba), de legalább már nem kell tolni az autót. Közben találtunk egy gyárinak tűnő zajvédőszivacsos fóliát a fűtéscsap melletti háromszöglemez leszerelésekor, 33 éves autón én csodálom, hogy van ilyen. :)

Mellékesen Lacman épp most restaurált egy MIA stabilmotort, amit egy NYSA-ból átépített, lassújárműként papírozott kisteherautóba fog betenni... A paraméterektől én nem estem hanyatt: 1 hengeres, 800 köbcentis dízelmotor, 4,5 lóerő teljesítménnyel, de mindenképp ájult tisztelet, hogy ilyenekkel bíbelődik.

http://www.youtube.com/watch?v=fSx4lstAme8

A videón nem ő, és nem az a motor szerepel, csak találtam jutúbon, hogy el lehessen képzelni, mi ez. :)

Amúgy fotók. ;)

2010.08.06. Péntek

Szorgos kezek hosszú időn át tartó ápolásának köszönhetően tegnap óta újra nálam van Edina, már nagyon hiányzott a gép :)

BeZiLéket kértem meg, hogy segítsék megoldani azt a problémámat, hogy az iszonyatosan beállt függőcsapszegeknek köszönhető kétkezes kormány, valamint a rengeteg bosszúságot okozó fékek, és a megpusztulni készülő önindító jobb állapotú legyen - sajnos a javítás nem lett kész a nyári taliig, ezért off autóval mentem le, és akkor is csak egy délutánra, de jól éreztem magam, egy vontatásban is segédkezhettem, így bizakodva tekintek az őszi találkozó elé, amin most már tényleg végig ott szeretnék lenni. :)

A javításhoz visszatérve: az egyik első függőcsapszeg olyan szinten volt beállva, hogy a satuba befogott tengelycsonkot csak egy egyméteres vasrúddal lehetett elfordítani - így egyszerűbbnek tűnt a komplett csonk kicserélése -azóta egyujjas a kormányzás, nagyon pöpec.

A fék viszont ahol csak tudott, újra szivatott. Az már régebben megállapítást nyert, hogy az újabb típus munkahengerei vannak bent, amihez hozzáflexelték-hegesztették a fékbetéteket, ezért új betéteket és munkahengereket is vettem - de BeZiLék megállapították, hogy az új betétek is rosszak, mert az önbeállót valszeg rosszul rakták össze, a betétek alaplapja,amire a ferodoréteg van ragasztva, az sem szimmetrikus, a dob pedig ovális - kellett faragni rajta, kaptam szép felszabályozott dobokat is, ezúton is köszi, BeZiL :)

Ja, és még a kézifékkötél is cserélve lett, most már emelkedőn is megmerek állni, grátiszként pedig kaptam egy totálisan retró, de gyönyörűszép tetőcsomagtartót, lesz mire pakolni, ha messzebbi talákozóra indulok.
Külsőségekben annyi változás van, hogy rákerült az első Club126os tali-skalp-matrica, bár kissé csúsztatás, mert az autó nem volt ott, került egy Zelmot-Made in Poland korhű ködlámpa, amit majd ki kell találnom, hogy kötöm be, és fogatom fel, valamint barátnőmnek köszönhetően van egy kiskutyám is a hátsó ablakban :)

És Júliusban még voltam Krakkóban is, lőttem pár kispolákot, valamint egy ceglédi villámtalin is volt pár szépség, ezt is itt osztanám meg veletek. :)




2010.06.29. Kedd

Blogoljunk valamit Lujzáról is, ha már voltam kint a lakatosnál.
Nem sokat haladt, ellenben kurvárasemmitsem, ezért Marczin Robiékat nagyon irigylem, hogy Andi autója legalább készülget.

Ennek a hivatalos oka az (mármint a nem haladásnak), hogy még mindig nincs kész valamilyen okból az előttem lévő ötkilós, és fent van a kereten, addig meg nem nagyon lehet az enyémmel sem haladni, mert ha belevágna, akkor összecsuklana a kasztni. De most, hogy már a csomitető és az utolsó hiányzó láncszem, a bal első belső doblemez is kint van, jövő héten neki tud kezdeni az autónak.

És most már produkálok pár rendes minőségű fényképet is. :)

(Még egy érdekesség, amiről nincs fotó: Az utánam következő 500-ast egy Corvette-es fickó csináltatja. a hátsó ülés és a motortér helyére akarnak belegyömöszölni egy 3000es V6os Alfa Romeo motort. Hm....)

2010.06.29. Kedd

Találós kérdés az első képen:
Mi változott az autón? :)

Folytassuk, ahol kábé múltkor abbahagytuk. Két hete lehetett már, hogy a fityómesternél újra rendbe próbáltuk tenni a féket, aminek végülis nagy sztorizgatás, majd anyázás lett a vége.
Gáspáry Lacinak köszönhetően kaptam egy jó adag cuccot a kocsihoz, köztük új fékbetéteket Ricambi Originali tasakban, de sajnos ez sem lett elég az üdvösséghez, és itt jön képbe az anyázás változatos megnyilvánulása Edina műtéte közben.
Ugyanis a fék úgy volt összekókányolva, hogy már az újabb típusú polskik munkahengere volt belerámolva, amit ugye nem lehet annyira összenyomni - hogy házasítja össze komlón a mesterember a gyári, kúpos méretű fékbetéttel?
Természetesen leflexel a fékbetét hosszabb kis pöckéből, hogy a munkahengerhez passzoljon, és hogyha ez még esetleg nem lenne elég, a kézifék összehúzó villába (jól mondtam?) is bele volt heggesztve egy kevés. Ez amíg jó volt, jól működött, de ily módon gyári új fékbetéteket mókolás nélkül nem lehet betenni, mert megszorul a fékdob az egész cuccon. Úgyhogy hamarosan új fékmunkahengereket is rendelek, és most már csaktán kész lesz a fék, addig meg még hallgatok változatos anyázásokat szerelés közben. :)


Aztán voltunk egy Bakony-Balaton nosztalgiaautó találkozón is, 3-an Pestről Polskival Zalaszentgrótig, indulás előtt egy gyors gyújtásállítással - mindez nem jöhetett volna létre, ha Pety@ nem adja kölcsön a tetőcsomagtartóját, ezúton is köszönet neki. ;) Odavissza 500 kilométer lehetett kábé a tekergéssel együtt, jól bírta a kis gép.

A találkozón aztán végleg megadta magát az akksim (minden reggel tolással kezdtük az autózást :) ) úgyhogy felkerestem Geri93-at, akinél Lujza akksija volt elfekvőben, azt beraktam, és azóta perfektül beindul mindig a gépállat, bár az önindító is kezd szép lassan elkopni, nem mindig kapja el elsőre. tehát módosítanék: legalább töltésem van :)

A sárga H4 izzót is visszacseréltem gömbizzóra, korhűbb így a gép.

És ma délután egy villáskulcs készlettel, egy kerékkulccsal és két téglával nekiálltam, hogy kicseréljem a széjjelment motortartó gumibakot.

Legyen elég annyi, hogy sikerült, és hogy nem kívánom senkinek. ;) De azóta nem ráz a kasztni, végre valahára.

És most pár fotó következzék, teljesség igénye nélkül. :)







2010.06.06. Vasárnap

Naszóval.
Fent vannak az új gumik: 145/70 R12, Fulda Diadem Dirigo. Furcsamód hiába szélesebb a gumi, úgy érzem, könnyebb kormányozni, persze ez nem baj. :)

És Pesten is emelkedik a vízszint, ez a fotókon jól látható, naponta mennyit. És nem bírtam ki, hogy ne járjak a fotó kedvéért egy kicsit a tilosban :D

2010.06.03. Csütörtök

Újra összegyűlt egy adag blogolnivaló.

Vasárnap elugrottunk Tápiószelére egy kicsi veterántalálkozóra, jó volt újra 500-asosokkal találkozni :) Meglepően hangulatos utakat talál az ember, ha elhagyja az egyszámjegyű főutakat :)


Nagyobb térképre váltás

Aztán még aznap este elmentem a Keleti Pályaudvarra a barátnőmért, és közben begyűjtöttem életem talán legdurvább defektjét: az Erzsébet hídra felvezető kanyarban úgy éreztem, mintha elmászna alólam az egész autó, de utána nem tapasztaltam semmit, ezért tovább mentem, gondoltam, csúszik az út.
A keletinél a parkolóban szokásos dugóban várakozva egy vadidegen csóka bekopogott az ablakon, és szólt, hogy a hátsó kerekem totál lapos. :(

Nagy nehezen félrevonszoltam Edinát, ekkor már a felniről jött le az abroncs... amíg be nem szólt a csóka, hangja sem volt, de ekkor már durván szólt :( Kb. 15 perc alatt kereket cseréltem, de örömöm nem tartott sokáig: a pótkerekem is defektes lett másnap, de az a szelepnél. Nem tudom, hanyadik defektem ez az idén, de jobb oldalt hátul ez már a harmadik, szóval a f@szom kivan. :S


Szerdán fizut kaptam, hála Istennek :D :D :D , szóval felmásztam az 500-as mesterhez, hogy Edina eredeti 600-as motorját rábízzam, hamarosan az is szép és jó lesz :)
Mellesleg a mester felajánlotta, hogy ha már van új főfékhengerem, akkor cseréljük ki, hátha lesz december után újra fék az autón .

Persze megint nem lett, légtelenítés után is mélyen fog a pedál, gyorsan visszalevegősödik, nem fog.... :S Közben megállapítottuk, hogy a bal első kerék csapágyas, jobb első kerék függőcsapszeges, és ősz óta a hátsó fékbetétek is vasig koptak, kicsit oválisan is, lehet, hogy ezért fog mélyen a fék...?

Közben az önindító is megadta magát, az akku 13,5 voltja ellenére az indítózásra kialszik az összes fény, és meg sem nyekken, de betolásra mindig jó.

De hogy valami sikerélmény is legyen: légtelenítés közben a hátsó lengőkarok gumifelütközőit (=hóembereket) is kicseréltük, és sokkal stabilabb lett tőle az autó. :)


És most fotók.


2010.05.22. Szombat

Találós kérdés rovat folytatódjon hosszú idő után:

Hogy tud az autó szőnyege úgy átázni, hogy nem vizes cipővel száll be az ember?


Update

Sajnálatos módon szombaton széjjelment a laptopom kábele, most jutottam épkézláb computerhez, bocsi a késésért.

Elöljáróban meg szeretném jegyezni, hogy a f@szom kivan a szélsőséges időjárással.
Történt, hogy szombaton délután dolgoztam, és 3 órakor még vakitó napsütés volt, de persze mire 6ra végeztem a melóban, már úgy ömlött az eső, mintha dézsából öntenék.

BL döntő meccsnézésre voltam hivatalos a haveromhoz, aki az alagúttal szemközti Krisztina térnél lakik, és már odaúton megállapitottam, hogy elképesztő nagy tócsák vannak.

Aztán sikerült a Krisztina téren a villamosmegálló és a templom között kifognom egy olyan tócsácskát, amit már nem lehetett kikerülni, tehát lelassitottam, és elkezdtem a gázolási manővert.

Látszólag probléma nélkül átgázoltam rajta, befordultam jobbra, majd fel a hegyoldal felé, hogy parkolót keressek, majd a következő pillanatban a szőnyeg alól kizúdult egy kissebb mennyiségű wasser - pont annyi, hogy a jobb oldali padlólemez 2 centire elsüllyedjen...

Gyanitom, hogy a szőnyeg alsó, vizálló rétege még birta egy darabig, de a domboldal már sok volt neki, kizúdult, és el, illetve meglepett.

Szerencsére (?) a padlólemez a másik oldalon a sinnél lyukas, úgyhogy ott ki tudott csöpögni az anyag jó része.

(érdekes, hogy Lujzán volt alapból luk a padlólemezen, amit gonolom, normál esetben gumidugó zárna el, az enyémben nem, de ilyen esetben tök gyorsan el tudna folyni a viz, ha lenne a polskiban is ilyen...)
Majd a vasárnapom azzal telt, hogy kiszedtem az összes szőnyeget száritani, de hétfőn, Gödöllőn újra találkoztam egy friss, tengelyig érő pocsolyával pest felé, úgyhogy ha egy picit naposabb lesz az idő, újra nekifutok egy száritásnak....

(zárójel, hogy hétfőn a kilométerórám is jobblétre szenderült. Heppi vagyok. Nagyon.
És bocsi a hosszú i hiánya miatt. nem találom ezen a gépen.)

2010.05.09. Vasárnap

Sajnálatos módon nem tudtam tavaszi találkozóra menni, egy nagyon régóta lefixált kirándulás volt betervezve szombatra... vasárnap meg munka...

A szombati kirándulás is utolsó pillanatban módosult gyalogtúráról autós kirándulásra, így Edina hosszú idő után kisnagy túrát tehetett meg :) Becsülettel teljesítette is, bár maradéktalanul nem vagyok vele elégedett (nem is lehetek).. Több mint 100 kilométer, 4 személlyel, gyönyörű helyeken ;)

Az útvonal a budapesti Batthyány térről indult, és Pilisszántó-Pilisszentkereszt útvonalon először Dobogókőre mentünk fel, majd Pilisszentléleken megnéztük a Pálos kolostor romjait (ahol belefutottunk valamiféle új OpelAstraklubos találkozóba és egy turistabusznyi emberbe, akik épp bográcsos paprikáskrumplit csináltak), majd egy, a googlemaps-en nem is szereplő egészen csodálatos erdei úton átmentünk Pilismarótra a Duna-Ipoly nemzeti parkon keresztül :)

Hosszú idő után bántam, hogy sportkipufogó van az autón, ha nagy ritkán gázt kellett adnom, egyszerűen röstelltem, hogy fellármázom az erdő csendjét - kompromisszumos megoldásként végülis lejtőkön levettem a gyújtást, hogy még az alapjárat se csapjon zajt. :)

Pilismarótról Visegrádra vezetett az út, megnéztük, milyen, ha az ember nemesebbik fele alá műanyagdarabot helyeznek, és lelökik egy bádogcsúszdában, majd elindultunk hazafelé.

A hétvége technikai tapasztalatai:

- A fék magától nem javul meg (alkatrész már megvan)
- A kormány magától nem javul meg (alkatrész már megvan)
- 4 személlyel a Pilisszántó utáni emelkedőn hamar melegszik, és csörögni kezd az autó.

És most prezentáljunk pár képet. mobilosság ellenére talán jó lesz :)

2010.05.01. Szombat +27 kép

A mai napon jópáran kivonultunk a közlekedési múzeumhoz a Szocialista Autók szemléjére a munka ünnepe alkalmából :) . Láttunk mindenféle szépet és jót, OT-s autóktól épített versenyautókig, a mai nap tanulsága mégis az, hogy ha gengszterbandával mégy együtt, akkor véletlenül se hagyd nyitva a motorháztetődet. :)
És a Katona nevű budapesti lakosnak most már akkor se hiszünk, ha igazat mond. ;) :D

És pár mobilos kép. Holnap majd még több.

2010.04.22. Csütörtök

Valami félelmetes pech-hullám üldözi a felújított felnijeimet. Ma újra laposan találtam az egyiken a gumit... És persze nincs annál jobb, mint amikor munka után este 10kor a legjobb ruhámban neki kell állni kereket cserélni. :S
A sötétben a szerintem egyáltalán nem rossz 18 perc alatt fent volt a pótkerék (kerékcserére szintidők? :) ), és elindultam hazafelé.

 20 méterig jutottam, amikor hallok valami furcsa kattogást.

És nem is akárhonnét, hanem a jobb hátsó kerék felől, vagyis pont onnét, ahol most cseréltem kereket.

Félreálltam gyorsan, telefonnal bevilágítottam a kerékhez a fék felőli oldalon, és gyorsan meg is láttam, mi a hiba: az a kis fémlap, amire a kézifék visszahúzó rugója kapaszkodik, szépen rá volt hajlítva a felnire, ez okozta az akusztikai élményt . Gyorsan fogtam egy csavarhúzót, és visszafeszítettem, de nem hagyott nyugodni a dolog, ezért megkérdeznélek benneteket is:

Képes voltam olyan barom módon kereket cserélni, hogy miközben rájátszom a felnit a fékdobra, eközben ezt a lapot visszafeszítettem, vagy valaki annyira utál, hogy képes volt éjjel bemászni az autó alá, és csak ezt a fémlapot rányomni a felnire??


Update köszönetrovat annak a srácnak, aki megállt, és megkérdezte, tud-e segíteni.





2010.04.20. Kedd

Végre nethez jutottam, úgyhogy blogoljunk.

Pénteken sikerült kijutnom a lakatos kollégához nagy kocsival (értsd: anyu megjavított Mitsujával), ezért Lujza kaphatott egy jobb első-belső fincsi új doblemezt, én pedig becuccolhattam 6 üveget, két hátsó lengőkart fékkel együtt, komplett első futóművet kormánnyal-mindennel, 4 felnit, egy váltót és egy ismeretlenautókalaptartókárpitnyi apróságot (önindító, kábelek, ablaktörlőmotor stb.) a Mitsu seggibe.

Nem mellesleg végre személyesen is megszemlélhettem a homokfúvás eredményét. Pár "apróságtól" eltekintve azt hiszem elmondhatom, hogy rosszabbra számítottam :D

A pár apróságról néhány szót:
  • A bal oldali A oszlopnál fent a tetőn mit keres egy folt?
  • Az ajtóim miért kissebbek 1 centivel, mint a műhelyben álló másik, állítólag töretlen 500-as ?
  • Hogy tud az utastér és a motortér közötti lemez (tűzfal..?) sarka szitára rozsdásodni?
Lakatosom elmondása szerint Május elejére kész lesz a műhelyben álló másik 500-as, utána az enyém jön.
Aztán hazahoztam a cuccokat (hazafelé a frissen javított Lancer megtréfált még egy Check Engine lámpával, de aztán elaludt...), kicsit megnézegettem még eltétel előtt a dolgokat, de majd később alaposabban megvizslatjuk, mi használható, mi nem.


És még egy érdekes dolog: Voltunk lent hétvégén a telken (a japán gép ily módon igazolta, hogy a Check Engine lámpa alaptalan volt, mert zokszó nélkül teljesítette a 300 kilométeres utat), ellenben egy másik robbanómotoros jármű, egész pontosan a benzines fűnyírónk beadta a kulcsot: elrepedt egy benzincső, ennek megjavítására leszereltem a tankot, de ha már leszedtem, megnézem, mi a fene fénylik a benzintank mélyén már jó rég óta ( ami a működését nem befolyásolta, egy jó nagy benzinszűrőnek köszönhetően). Az utolsó képen látható mi volt a tankban.... szerintetek bármi ki tud így kristályosodni a benzinből, vagy a "roppant kedves", azóta már elköltözött szomszédunk, akivel perben voltunk, akart alantas módon fél kiló cukorral ártani nekünk, amíg nem voltunk lent a telken? (És felmerül a kérdés, hogy vajon Lujza egy éve elcsesződött motorját hasonló módon ki lehetett-e nyiffantani? )


VIDEÓ + Nosztalgia : Kemence, Dunaújváro

Történt még régesrégen, hogy Lujzával voltunk Kemencén a Kisvasutas napokon Steyr-Puch nézőben, valamint Dunaújvárosban egy veterántalálkozón. Sok jó ember vót velünk mindkét helyen, készült róla egy kis zenés videó is, amit a Youtube következetesen letiltott.

Még szerencse, hogy lassan 1 év után rájöttem, hogy van indavideós regisztrációm is, úgyhogy most feltoltam a videókat. :)

Fogyasszátok egészséggel. :)


Kemence 2008:




Dunaújváros, 2009:



2010.04.12. Hétfő

Blogoljunk egy villámosat, mert az jó.
Megint beütött nálam a "nemélhetekmuzsikaszónélkül" szindróma, úgyhogy arra gondoltam, hogy berakok a Polskiba egy retró rádiót. Otthon fölösbe csak egy olyan rádiót találtam, amit még nagybátyám küldött évekkel ezelőtt Ámérikából, igazi gyári amerikai szabványu Mitsubishi rádiót, és sajátossága, hogy két tizedenként lépteti a frekvenciákat (minden páratlan számra végződő frekvenciájú adót be tud fogni, a párosokat (pl. 100,8 Sláger... akarom mondani Neo FM-et azt nem tudja), de gondoltam, arra, hogy adapterkazetta segítségével empéhármat hallgassak rajta, arra jó lesz.

nem lett jó.
Az még csak hagyján, hogy mivel nem akarta kiadni az adapterkazit, a zsinórjánál próbáltam kihúzni, és az persze kiszakadt.
De mivel konkrét antennám nincs, ezért azt a pár rádióadót sem tudom befogni, és hab a tortán, hogy mivel gyújtás ráadása nélkül is ég rajta egy kis lámpa és egy digitális óra kikapcsolt állapotban, ezért ma tolhattam be az autót, mert leszívta éjjel az akkut. Azt hittem, ennyit kibír. :S

Szóval most dísznek van egy rádióm, amint tudom, kivágom.

Végre felkerültek előre is a felújított kúposok, Lujzának már nincs rá szüksége, gyári kerekeire fog majd állni.

És lassan megtettem 6500 kilométert az autóval, úgyhogy csinálok egy summa summarum vonalat:

- A kocsi sima, mecseki aszfaltutakhoz szokott futóművét 3/4 év alatt totálisan szétcseszték a budapesti utak.
- A kormányás érik egy függőcsapszegezésre
- A fék még mindig fellevegősödik, főfékhenger cserés lesz.



Lujzához annyit, hogy lett szép jobbos első-belső doblemeze. Már csak a baloldali hiányzik.....

2010.04.03. Szombat

Tegnap befejeződött a homokszórás, és elméletileg vissza is került a lakatoshoz az autó. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy mivel rohadtul beteg vagyok, én nem lehettem ott :( Ezért a homokszórás kifizetését a párom, a fotók készítését egy jó barátom vállalta el.

Én is csak fotón látom most még az elvégzett munkát, és szerintem sokkal rosszabb is lehetne az autó...

Vélemények...?

2010.03.24. Szerda

Nekiugrottak az autónak!

Ma akárhogy is veszem, szerda van, az autó hétfőn került ki, és mára már csak a fix ablakok vannak benne, mint lakatosmunkához nem való dolgok.... na meg pár régi fékcső, ami a kukában fogja végezni.

Várhatólag pénteken megy a homokszóró műhelybe az autó, holnapra Boda Benji elküldi a hátsó külső... "500-as" doblemezeket, még egy laprugótartó és pedáltartó lemez hibádzik, ami hamarosan jön, na meg egy első belső doblemez készlet, de megnyugtattak - olyat már nem fogok kapni sehol, se 500-asét, se Polskiét...

Várhatólag sokkal előbb kész lesz az autó, mint számítottam rá, ha a homokszórás nem hoz felszínre olyan dolgokat, amik nem viccesek, akkor valszeg a műhelyben álló másik 500-as (lásd képen) előtt fogják megcsinálni Lujza drágámat.

És most beszéljenek a képek, és az aláírások. :)

És elnézést a mobilos képekért, a rendes fényképezőm összefosta magát. lakatolás végéig nem veszek újat :)





2010.03.22. Hétfő

Lujza ma reggel....
Elment.



Tegnap összekészítettem neki a kis batyuját, a csomitető maradt egyedül itthon, mert azon úgysincs mit lakatolni - majd ha eljön az idő, kikerül az is....

Ígéretet kaptam arra, hogy szerdára az autó maradék része, amihez én nem nagyon mertem hozzányúlni - fék, üvegek, futómű - az lekerül, és megy a homokszóróhoz. Mármint a kasztni. :)

Remélem, a kezdősebesség nem fog az idő múlásával alább hagyni ;)

És később lesznek műhelyes képek is, de úgy belefeledkeztem a mesterrel a részletek megbeszélésébe, hogy elfelejtettem kattintani ma. :)

Köszönet OGY-nek, hogy kigurulhatott az autó a kertből, és köszönöm Szel-mesternek a trélerre az ötletet. :)

2010.02.14. Vasárnap

Más autó, más poszt, sorry. De rövid leszek :)

Micukába valószínűleg kezd meghalni az (5? 6? 7? 8? éves) akkumulátor, mert amikor az utóbbi pár napban -5 fok alatt próbáltam beindítani, egyszerűen nem röffent be.

Aztán kíváncsiságból, amikor +2 fokban próbáltam egyet indítózni a már lemerítettnek gondolt akkuval, fél fordulat után elkapta.

Hm.

Aztán nyáron még volt egy szélvédő repedés, akkor a teszkósparkolós szélvédőjavítással próbáltuk menteni a menthetőt, de úgy tűnik, az akkor használt ragasztóanyagnak nem tetszik a -10 fok, mert újra gyönyörűségesen látszódik ugyanaz a repedés. Bontott szélvédő Mitsubishi bontóból 16 000 forint, öröm és boldogság.




2010.02.14. Vasárnap

Még péntek este történt, hogy felmentem 500as klubos ismerősömhöz féket javítani, mert előző alkalommal, amikor munkahengert és pofákat cseréltünk elöl, csak az első fékkört légtelenítettük le, és mint a tapasztalat mutatta, az nagyon nem volt elég (fékhatás felépülése előtt 6-10-14 pumpálás, hogy fogjon is valamit...
Úgyhogy alábakolás után légtelenítettük a hátsó kört is, a fékcsőből igen érdekes, nagy levegőtartalmú fekete trutyi jött ki, így hát töltöttünk új fékfolyadékot.

Ami a dolog érdekesebbik része, hogy akkor este baromi jól fogott a fék, ma reggelre meg már megint levegős lett.....

Ötletek hibalehetőségekre?

Ezen felül megpróbáltam volna lentebb szerelni egy kicsit  az első rendszámtáblát, hogy kicsit dolcsevításabban álljon (ld. OGY 1977 gépsárkánya), de a jómagyar házikókánynak köszönhetően ez most halasztódott.



Azonfelül volt itt is hó, meg egyébként is szeretek mobillal fotózni ;)

2010.01.29. Péntek - Videó Update

Volt egy kis problémám az üzemanyag rendszerrel. ;) Karbit cseréltem, gyertyákat cseréltem, majd kiderült, hogy csak szimplán figyelmetlen voltam. :c) Tovább is van, mondjam még? :D A figyelmetlenségem miatt egy vadiúj gyertya valszeg kimúlt, emiatt a Blaha Lujza tértől a Móricz zsigmond körtérig 1 hengerrel jöttem, a visszatett ősöreg Marelli gyertya segítségével az autó újra jól megy, de a régi karbi is vissza fog mászni, mert alapjáraton azonnal fullad az autó. És ráadásként a Holló segítségével szerzett kincsek is próbára bekerültek :) Bónusz: Bátyám most ért haza angliából, és hozott egy kis szuvenírt :)

UPDATE

Pocok jóvoltából a videó is megtekinthető az üzemanyagrendszer helyreállításáról :D

Ezúton is köszi ;)




És akkor álljék itt az igaz történet, a történeti hűség kedvéért, avagy NÓÓÓRBI ÁPDÉT:

Január 25.én este mentem haza a 3 órán át tartó edzésről, dögfáradtan, vöröslő szemekkel, amikor láttam a műszerfalon, hogy Edinának elfogyott a tápszere, és már nemnagyon húzza sokáig.
Ezért betértem egy OMV kútra, ahol drágállottam a benzin árát, ezért úgy döntöttem, eddigi gyakorlatommal szemben most egy kevés 95-ös benzint tankolok, amivel kihúzom majd addig a kútig, ahol olcsóér kapni a 98ast. :)

Be is állok a kúthoz, 1500 Forintban meghatároztam a limitemet, és leemeltem azt a pisztolyt, ami MELLÉ oda volt írva, hogy Super 95.

Fizetés után távozás következett, de alig mentem 50 métert, elkezdett gázadásra fulladni az autó, a tükörben gyönyörűszép fehéres füstöt láttam, mint annó a menőbb dizsiben szokott volt használni.

Úgyhogy autó félreáll, talán felakadt az úszó, megkocogtatom a karbit, biztos jó lesz, a fehér füstöt meg betudtam a hideg motornak és a -10 foknak.

Az autó nem gondolta úgy, hogy aznap be fog indulni, párszor sikerült beröffenteni, aztán 2-3 fordulat után le is állt.

Úgyhogy mivel nem volt kedvem este 11 órakor -10ben autót szerelni, elcsíptem egy utolsó metróhoz hasonlító járművet, és elmentem a kedvesemhez.

Másnap reggel aztán korán haza, gondoltam, felmarkolok egy tartalék karbicseket, hátha az tömődött el, Szervízkönyvben is a karbit jelölték meg többen hibaforrásként - de a karbi cseréje után sem akart beindulni a gép. Közben az akku is elkezdett leszívódni a sok indítózástól - de egy fatális véletlennek köszönhetően összefutottam Holloval, akinél épp volt bikakábel- de a bikakábel sem indította be a járművet.

Ekkor a gyertyákra kezdtünk gyanakodni, Hollonak hála eljutottam egy autósboltba, ahol gazdagabb lettem két NGK gyertyával, majd visszamentünk, és újra próbálkoztunk - de semmi eredmény.

Ekkor Hollót elszólította a kötelesség, úgyhogy felcsörögtem OGY-t, aki ígéretet tett 126os napra menet előtt egy "ránézésre".

Este 3/4 6 tájékán meg is érkeztek, Gyula és Soma is új szerzeményével - de mivel akkor nem lettünk okosabbak, és sürgetett az idő, Somának köszönhetően utasként részt tudtam venni a bulin, majd buli után  - egy nagyobb csapattal - visszaindultunk Edinához autót szerelni.

És amikor már a 3. ember kérdezte, hogy biztos nem tankoltam-e gázolajat (meg voltam győződve, hogy nem), akkor megnéztem a blokkot..... :)

A sok jó ember ezek után nagy derülések közepette leszívta nekem a gázolajat a tankból, én elporoltam egy kanna benzinért, majd miután mindent visszacsavaroztunk, elballagtam hazafelé.

<Blogpost első része>

Majd visszatettem a karbicseket, telenyomtam 98assal, hogy tovább híguljon a maradék - azóta az autó tökéletes, és túl van egy nagy mosáson.  :)

Még egyszer köszi mindenkinek, akik segítettek aznap éjjel, remélem, senkinek nem okoztam pótolhatatlan veszteségeket :)