Archívum: 2015 (6)

Tevékenységtérkép

Vannak dolgok, amikről azt hiszi az ember, vele nem történhetnek meg...

Ezek közé sok dolog tartozik. Olyan dolgok ezek, amikről mindig úgy "hallani lehet." Ismerőstől, tévéből, rádióból, rémtörténetből. Ilyen lehet többek például az, ha a barátnője előzmény nélkül megcsalja. Vagy ha egy szerette előzmény nélkül, fiatalon meghal agyvérzésben. Vagy ha az embernek ellopják az autóját. Amíg nem történik meg, nem hiszi el, hogy vele is megtörténhet ilyen. 

Utólag könnyen okos az ember. Hiszen amikor már megtörtént a baj, már lehet okosan hümmögni: miért nem álltál vele zárt kertben? Miért nem volt váltózárad? Miért nem volt kormányzárad? Miért nem kulccsal nyitod az ajtót, hogy a távirányító jelét ne vegyék be valamiféle dekóderrel?
De amíg nem történik ilyen, addig az ember optimista. Vagy nevezhetjük naivnak is. Mert hát annyi Suzuki van. Miért az enyémet lopnák el. Van az enyémnél újabb is, szebb is, jobb is. Meg hát ez velem úgyse történhet meg...

Kronológiai pontossággal megpróbálok leírni mindent, egyrészt, hogy meglegyen, másrészt most még pontosan emlékszem rá, harmadrészt mert a biztosítóval is lesz még egy meccsem várhatóan...
Ma (akarom mondani Október 2-án) délelőtt itthon voltam, mert a ház körül voltak tennivalóim, és  délutánra mentem volna dolgozni. Az autót előző délután parkoltam le a ház előtt, és este még megvolt, amikor hazaértem este 11kor.
13 órakor kimentem a lakásból a kocsihoz, mert kerestem valamit, de addigra már a kocsinak csak hűlt helyét találtam.

Az első elbizonytalanodás után (biztos itt álltam meg vele tegnap? Nem fentebb / lentebb az utcában?) hívtam bátyámat, aki mondta, hogy menjek a rendőrkapitányságra feljelentést tenni, úgyhogy visszarohantam a lakásba átöltözni, meg kiírni facebookra, hogy mi történt, hátha valaki látta az autót. Ezután eindultam a kapitányságra az 500-assal. Közben lejátszódott bennem, mik a lehetőségek.

1. A kocsit profik lopták el, ha éjszaka vitték el, akkor már árulják az alkatrészeit a neten.
2. A kocsit huligánok vitték el, mert éjszaka jó bulinak tűnt.
3. A közteresek vitték el, mert épp olyanjuk volt (nem parkoltam szabálytalanul.)

Egy saroknyit kellett jönnöm, hogy meglássam az autót. A googlemaps tanúsága szerint szédületes 190 métert sikerült megtenniük. A következő saroknál befordultak vele.

Félreálltam az 500assal, és közelebb mentem a Suzukihoz. Láttam, hogy az ajtajai résnyire nyitva vannak, a motorháztető nyitva van, de nem nyúltam semmihez, mert mindenen ujjlenyomatok lehetnek. Az ablakon azért belestem, és láttam, hogy a belsejét teljesen szétszerelték.
13:55-kor hívtam a 107-et, és kértem, hogy jöjjön ki egy helyszínelő, mert ellopták a kocsimat, de meglett, de nem úgy ahogy én szerettem volna.

Fél óra múlva visszahívott a rendőrség, mert valami adatot rosszul vettek fel, és azt hitték,előző nap lopták el a kocsimat, és már van róla akta. Mondtam, hogy nincs régebbi akta, de siessenek, mert ez nem vicces.

15:22-kor megérkeztek a helyszínelők, és nekiláttak a munkának. Ujjlenyomatokat vettek az ajtókról, a csomagtartóról, a motorháztetőről, az üvegekről. Ezután a belső tér jött: DNS mintát vettek bentről, szagmintát, ujjlenyomatokat szintén bentről, valamint a port és a leveleket összeszedték a lábtérből. Ez leírva marha gyors volt, de ez az egész procedúra a papírmunkával együtt elhúzódott este 7ig. 
A helyszínelők mondták nekem, hogy mindent meg fognak tenni, hogy a tettest megtalálják, mindent elküldenek a laborba, de készüljek fel rá, hogy nem valószínű, hogy a nyomozás eredményt fog hozni. :(

Mondták azt is, hogy mostanában rengeteg ilyen autófeltörés történik.

Ezután aláírtam a jegyzőkönyveket, majd Márk barátommal visszatoltuk ketten emelkedőn felfele az autót (mert sajnos magától nem indult), és betoltam a garázsba.

Ami az autóval történhetett, a helyszínelők nem hivatalos tippje szerint:
Az autó távirányítójának a jelét egy mostanában "elterjedt" vevővel bemérték, amivel az ajtót ki tudták nyitni. Valahogy beindították az autót, de az indításgátló immobiliser miatt valószínűleg hamarosan a Suzuki letiltotta magát - ezért sikerült ilyen "messzire" jutni. Ott kétségbeesetten megpróbálták az autót újra beindítani - erre utal az, hogy az összes műanyagburkolatot, ami alatt elektromos vezeték futhat, feltépték, és megpróbáltak találni valamit. Ennek a barbár megoldásnak az áldozata lett a kormánykapcsoló, a a műszerfal alja a vezetőoldalon, a küszöbök alatt, ahol a kábelek futnak, a jobb hátsó műanyagburkolat, a csomagtér burkolat, a sebváltó díszkarikája és a belső világítás.
Majd miután nem sikerült a turpisságra rájönni (vagy valaki megzavarta őket), kereket oldottak, de a motortérből valamiféle vezérlőalkatrészt elvittek,mert két szabad csatlakozót találtunk a motortérben, és az autó sajnos nem indítható.

Dióhéjban ennyi történt. Végülis nem ez lett a dolog megoldása és kulcsa, de rengeteg erőt adott annak a tapasztalása, hogy a bejegyzésem a facebookon futótűzként terjedt el (köszönöm mind a 74 megosztónak!), és örülök, hogy még megvan az autó. De borzasztóan bántó, hogy valaki így szétbarmolta azt, amire én próbálok vigyázni, mert mégiscsak egy érték... Kicsit olyan az autó nekem, mintha egy kitrjesztett intim szférám lenne. És most valaki sunyiban, akaratom ellenére bejutott oda, és belerondított. De ha mégegyszer megteszi, és rajta kapom, nem állok jót magamért...

Ezen a linken megtekinthető az összes fotó:

Köszönöm mindenkinek a támogatást, segítséget!
 

Clarkson nem mondott el mindent

Egy régi Top Gear részben megemlítették: Az erdélyi Transzfogarasi országút a világ legjobb autóútja. A legszebb, leglátványosabb.
Bizonyára igazuk van, de az év nagy részében a köd miatt semmit nem látsz belőle :)

Ott voltunk egy baráti társasággal, egy erdélyi túra utolsó állomásaként, a Suzukival. Ha nincs köd, valszeg sokkal jobb lett volna. De így sem volt rossz. Még visszamegyek.  2000 méter felett még úgysem volt a kocsi.

Az autó egyébként tökéletes, egy ékszíj csikorog, meg a gumik cserések. Ennyi.

Kontárok mindenütt

Szegény autót csak kontárok veszik körbe.

A tulajai is kontárok, mert alig fogalkoznak vele. 
cca. 3 éve lettek a küszöbök "cserélve", de nem lett lefényezve, csak alapozózva. 

Azóta sem lett lefestve, és most megint rohad.

De gyanítom, hogy a hiperszuper lakatos, aki végezte a műveletet, nem vágta le a régi, amúgy is rohadt küszöböt, hanem "ráborította" az újat a régire, mert a parasztja úgysem látja a különbséget, és amúgy is csak egy 18 (most már 21) éves régi szar. És mire kiderül a turpisság, már rég felmarkolta a lóvét. Ugyanis belülről rohad újra a "cserélt" elem. 
Valamint 21 év és 370 000 kilométer után bemondta az unalmast a gyári hűtő. Már sokat kapott az élettől, a hűtővíz ki tudja, mikor volt lecserélve, szóval randa volt a lötty, szivárgott is a rendszer, melegedett is, minden baja volt - egy utángyártott, új alu hűtő beszerzése mellett döntöttünk.

De mivel ezt az autót csak kontárok veszik körbe, Balatonra lemenet elkezdte a vizet forralni.

Lecsavartam a hűtő kupakját, és rozsdás, gusztustalan trutyi látványa fogadott. 
Vajon a drága jó kontár szerelő kimosta a hűtő részeit, mielőtt berakta volna az új hűtőt, vagy csak berakta simán a szmötyis rendszerbe, mert parasztnak jó lesz az tanyára, pláne egy 21 éves autónak?
(A látványtól - természetesen - vöröslő fejjel, vállalhatatlan szavakat üvöltve szidtam a kontár drága jó édes anyját, hosszú perceken keresztül, és hogy mi a pics@ért megy el autószerelőnek olyan, aki csak olajat meg ablaktörlőlapátot tud cserélni.)

De nem szeretném hagyni, hogy meghaljon az autó. Szóval aki tud olyan lakatost, aki hajlandó észrevenni a rohadó, 21 éves, lyukas kétfillérest nem érő autóban a család eszmei értékét, az kérem, szóljon. Tudom, olcsóbb lenne megvenni egy másikat, egy garázsost, egy megkíméltet, de én EZT szeretném megcsinálni. Elegem volt a kontárokból.

Ezúttal töltök fel képeket is.

Lujza-napi fotóválogatás

Nemrégen volt Lujza névnapja, aminek az apropóján csináltam egy kis zenés fotóválogatást youtube-ra. Azoknak érdemes megnézni, akit érdekel :) , valamint azoknak, akik nem olyan régóta olvassák a garázsblogot.


Egyébként cseréltünk lengéscsillapítót is (KYB), kerültek bele olasz váltótartó bakok, és készül az új függőcsapszegezés is.
De a váltóban még mindig valaminek rettenetes hangja van, kiváncsi vagyok, mi lehet...

Imádnivaló pesti közlekedési morál

Azt hiszem, valaki beletolatott a járgányba.
Azt hiszem, cetlit se hagyott.
Azt hiszem, elmehet a jó büdös francba.
Azt hiszem, nem én "fekvőrendőröztem" le, mert csak a rendszám mögötti rész tört el, alul a köténynél nincs semmi látványos.

Ha valaki tud jó műanyagost pesten, szóljon. Előre is köszi. 

Újévi tanácsok

BUÉK mindenkinek!

Jó tanácsok az újévre, autófelújítóknak:
1. Ha többszörösen puffos autót akarsz felújítani: lakatoltasd ki tökéletesen!
2. SOHA ne szerelj fel utángyártott motortartó hidat!