Fiat 500 F (1969)

Ő Lujza, egy igazi torinói 500as Fiat. 1969ben került forgalomba a forgalmi alapján, ezért azt hiszem, Merkúros lehetett. Alessandro Sannia könyve alapján kijelenthető, hogy a Fiat 500 F-re hasonlít a legjobban :) Motorjának blokkja gyári, hengerfej 650es, karbi utolsó szériás kispók elegant, ha igaz, motorburkolaton téli-nyári fokozat - elmondható, hogy a kocsi igen-igen tuning a gyári 17,5 helyetti kb. 25 lóerős teljesítményével ;)

Legfrissebb bejegyzések az autóról

Reccs - a kocka volvó nem tréfál

Az úgy volt, hogy Januárban belém jött egy Volvo.
Nem javíthatatlan, de elég szemét meló lesz.
Most elkezdtük szétszedni, hamarosan lesz belőle valami...
Karki @ . 10 fotó . 2 komment

Hátsó gumik

Egyre nehezebb a 135/80 r12-es gumik beszerzése, ezért kábé csodaszámba ment, hogy sikerült 2 Debica Frigót szerezni a két kopott hátsó gumi helyére.

Kopott, mert 4 éve használatban voltak,  és futottak vagy 25 000 kilométert. Állapotuk képen látszik, RIP Falken Sincera.
Másoknak is ennyire elkopik, vagy én vezetek állat módjára?


Karki @ . 1 fotó . Szólj hozzá!

Lujza is megvan még - sok képet rakok ide

Már több, mint egy éve nem blogoltam az 500asról.
Igazából nem nagyon volt szerelős történet, lerobbanás se, csak megy és megy és megy...
Mióta nincs Suzuki, kábé napi használatban van.
Megjártuk vele Prágát idén, és megjártuk vele Krakkót is.
Balcsira lemenni most már rutinfeladat, nem gondoltam volna 10 éve.

A váltója pocsék, emelkedőn indulva recseg az egyes, de amúgy tök jól megy.
Tényleg nem volt lerobbanásom. Apró bosszantó csetreszek, de amúgy semmi.
Itt az ideje a belső teret most már megcsinálni...?

Karki @ . 15 fotó . 1 komment

Kupppplung

Van egy érdekes hibája az autónak mostanában. 
Mégpedig az, hogy emelkedőn, de néha sík terepen is, ha elindulok, "recseg", "darál" az 1-es. Más fokozatot nem nehéz kapcsolni, rükvercben nem csinálja, de elég kicsi az átmenet, nagyon nehéz szépen csúsztatni a kuplungot.
Több emberrel konzultálva úgy tűnik, két ludas lehet a történetben:
Az egyik a kuplung, mindenestül, a másik pedig az 1-es csoportkerék. De ha valakinek más ötlete van, meghallgatom szívesen.
Az új kuplung tárcsa, szekezet, kinyomócsapágy már megvan, hamarosan beugrik a kocsiba, közben majd megnézzük a csoportkereket is, és beugrik majd egy szett gömbcsukló is...
Ja, cseréltünk benne olajat (15w40 Shell, piros), légszűrőt, megszüntettünk pár kontakthibát, van újra dudám, heggesztettünk üléssínt is, mert megadta magát, felújítottuk a váltórudazatot, és a többi, és a többi..
Ja, és volt hétvégén a szokásos Ipoly hidak túra is. Alig volt 45 autó, és 3 lerobbanás. Mármint nem nekem, hanem a 45 autóból. :)
Karki @ . 4 fotó . Szólj hozzá!

Az elmúlt év pótlása - sok fotóval

Annak idején a blogot  azért kezdtem írni, hogy minden apró kis történés, ami az autóval és környezetével történik, dokumentálva legyen, tudjak rá emlékezni. 
Ehhez képest egy éve nem írtam az 500-asról.
Nem volt kedvem. 
Nem akartam.
De most pótolok, mert volt történés bőven, ideje leírni, mielőtt a feledés homályába vész.
Annak ellenére nem írtam semmit, hogy - a lakatolós-fényezős időszakot nem számolva - talán még sose volt ennyi javítás az autón, és - hála Istennek - túlnyomórészt ezek azért történtek, hogy az autó jobb legyen, és nem azért, mert lerohadt alattam.

Időrendbe már nem biztos, hogy tudnám tenni, de ezek a műszaki dolgok mind tavaly történtek:
- Holló jóvoltából bekerült az autóba a felújított, papír szerinti 500-as motor-váltó egység, felújított generátorral, karburátorral, Sanko jóvoltából megtuningolva egy Abarth olajteknővel. Először sportkipuval próbáltuk meg házasítani, de folyamatosan koppant hátul a vastag cső (nem biztos, hogy a kipu hibája volt), úgyhogy a sportkipu helyére egy megkímélt, jó állapotú, tojásdobos Ferroz került. Meg kell, hogy mondjam, ilyen csendesen, finoman járó motorom még nem volt, talán az ex-fehér Polskim felújított motorja volt hasonló.
- Ki lett cserélve mind a 4 lengéscsillapító KYB-re. Érezhető a különbség.
- Ki lett hajítva a kocsi alól az elgyengült, összevissza deformált rugószett, és olasz új, nem ültetett laprugó és spirálrugó került a helyükre. Rengeteget számítanak.
- Fel lett újítva a tengelycsonk (függőcsapszeg), mert a zsírzás nem volt az erősségem soha. :)
- A fékfolyadék le lett cserélve, a főfékhenger, a munkahengerek, a pofák ki lettek cserélve, olasz portékára. Érezhetően fentebb fog a fék, jobb a fékhatás.
- Az összes kormánygömbfej ki lett cserélve, a kormánymű fel lett újítva, ki lett cserélve eredeti 500-asra. (eddig 126-os kormánymű volt bent, annak ellenére hogy a 126os kormánymű véletlenül sem passzol az 500as kormányoszlopával... egy parkolásnál elfogyott a ricni a kormányoszlop aljából, és összetehetem a két kezem, hogy ez nem menet közben történt, csókoltatom az előző 9 tulaj valamelyikét, aki ezt annó összegempácsolta.)
- Vadonatúj szélvédőre lett kicserélve a régi karcos. Nem hallottam jó véleményeket a szélvédőpolírozásról, úgyhogy inkább érkezett egy új - jól jön szürkületkor meg éjszaka, hogy a megszüntetett karcokon már nem csillan be a szembejövő lámpája, és nem vakulok meg.
- Az első futómű nem volt tökéletesre beállítva, ezért féloldalasan elkoptak a kerekek. Ki lett javítva, és ki lett cserélve a két első kaucsuk.
- Az oldalablak környékén felújítottunk mindent - az alu díszléceket, a vízbehúzókat, az elefántfül tömítéseit, az ablaktekerő mechanikáját jó állapotú bontottra cseréltük
- Holló-féle zajvédelmet kezdtünk bepakolni az ülések alá, és a tűzfalra. Szerintem csendesebb lett az autó, de már rég vezettem más 126-osát / 500-asát :)

Valamint ilyen sokat szerintem még nem használtam az autót, mióta összeállt - többször is autópályamatricát vettem, hogy a cimborákkal minél előbb lejussunk a Balcsira. Úgy tűnik, megöregedtem annyira, hogy már nem élvezem a 7es főút zötyögését, inkább autópályán kényelmes 80-90es tempóval lecsordogálunk - van, hogy nyáron akkora dugó van a sztrádán, hogy néha a belső sávba is be lehet merészkedni :)

Idén is volt Lujzi esküvői autó egyik nagyon jó barátomék esküvőjén, élvezték is nagyon, pláne, hogy az autó is jól viselkedett :)

Az 500-as klub szokásos bulijain is ott voltunk, Szlovákiát is megjártuk gond nélkül, szóval egyre-egyre jobb az autó.
De kell a tesztelés. Minden hibát ki akarok szűrni, még mielőtt.... :)

Jöjjön pár szerintem egész jól sikerült tavalyi kép, képaláírással.

Karki @ . 21 fotó . Szólj hozzá!

Lujza-napi fotóválogatás

Nemrégen volt Lujza névnapja, aminek az apropóján csináltam egy kis zenés fotóválogatást youtube-ra. Azoknak érdemes megnézni, akit érdekel :) , valamint azoknak, akik nem olyan régóta olvassák a garázsblogot.


Egyébként cseréltünk lengéscsillapítót is (KYB), kerültek bele olasz váltótartó bakok, és készül az új függőcsapszegezés is.
De a váltóban még mindig valaminek rettenetes hangja van, kiváncsi vagyok, mi lehet...
Karki @ . 2 fotó . 2 komment

Újévi tanácsok

BUÉK mindenkinek!

Jó tanácsok az újévre, autófelújítóknak:
1. Ha többszörösen puffos autót akarsz felújítani: lakatoltasd ki tökéletesen!
2. SOHA ne szerelj fel utángyártott motortartó hidat!
Karki @ . 4 fotó . 5 komment

Helyzet van

Régóta gondolkoztam azon, hogy olyanra kéne visszaállítani a fényszórókat, mint ahogy a gyári 500as kezelési füzetben van leírva, vagyis: index helyén kétszálas izzó legyen, ami indexeljen is, és helyzetjelezzen is - kicsit amerikaiautós jelleggel.
Hallottam olyanról is, hogy az olaszoknál alul nem is volt index, csak helyzetjelző, és az oldalsó index számított előre is, bár ezt nehéz elhinnem, valamint hogy a magyar kezelési füzet németből lett fordítva, és valójában magyarországra csak olyan 500as érkezett, amiben a felső lámpatestben volt a helyzetjelző, alul meg az index. Nem tudom, mi az igazság, de most teszek egy próbát. :)

Viszont kétszálas izzóból még nem láttam sárgát, úgyhogy most döntenem kell: ragaszkodok a fehér búrához, de akkor fehéren indexel az autó, vagy sárga búra, de akkor a helyzetjelző lesz sárga?

Melyik vajon a jobb, melyikért hogyan büntethetnek meg?
És végül: Melyik áll jobban az autónak? 


Véleményeket szívesen veszek :)
Karki @ . 3 fotó . 7 komment